Kémkedés miatt fogtak el két merényletet elkövető személyt Lengyelországban
Globál

Kémkedés miatt fogtak el két merényletet elkövető személyt Lengyelországban

Portfolio
Két férfit vettek őrizetbe Lengyelországban azzal a gyanúval, hogy a múlt hónapban Litvániában támadást követtek el Leonyid Volkov orosz ellenzéki személyiség ellen. A gyanúsítottak, akik lengyel állampolgárok, azzal a váddal néznek szembe, hogy egy idegen ország biztonsági szolgálatának dolgozhattak.

Gitanas Nausėda litván elnök péntek reggel jelentette be a letartóztatásokat, és köszönetet mondott lengyel kollégájának, Andrzej Dudának és mindkét ország bűnüldöző szerveinek. Volkov, aki Alekszej Navalnij kabinetfőnöke volt a Vlagyimir Putyin elleni 2018-as elnökválasztási kampánya során, szintén köszönetet mondott Lengyelországnak és Litvániának a gyanúsítottak azonosításában végzett munkájukért. Hangsúlyozta azonban a támadás mögött álló teljes parancsnoki lánc kivizsgálásának és leleplezésének fontosságát – írja a Notes from Poland.

Volkovot március 12-én vilniusi otthona előtt kalapáccsal és könnygázzal támadták meg, súlyos sérüléseket szenvedett el, többek között eltört a karja. Litvánia kijelentette, hogy az incidens Oroszország műve. A lengyel rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vett két személyt, akiket a támadás elkövetésével gyanúsítanak, és megosztotta a letartóztatásukhoz vezető razziáról készült videót.

A gyanúsítottakat a lengyel rendőrség Központi Nyomozó Irodája (CBŚP), a szervezett bűnözés elleni küzdelemmel megbízott egység, ügyészek elé állította és ideiglenes őrizetbe vette. Azzal vádolják őket, hogy szervezett csoportban tevékenykedtek, és egy külföldi ország különleges szolgálatainak utasításait hajtották végre.

A litván bűnügyi rendőrség helyettes vezetője, Saulius Briginas megerősítette, hogy a gyanúsítottak lengyel állampolgárok, és a litván főügyész, Justas Laucius is így azonosította őket. Egyelőre nem világos, hogy ügyük összefüggésben van-e egy lengyel állampolgár őrizetbe vételével, akit azzal vádolnak, hogy az orosz katonai hírszerzésnek dolgozott, többek között egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lengyelországi látogatására merénylet kitervelésével.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ukrán aknaszedő jármű