Lecsapott az ukrán Neptune-rakéta – Telibe találta Oroszország legendás büszkeségét
Globál

Lecsapott az ukrán Neptune-rakéta – Telibe találta Oroszország legendás büszkeségét

Portfolio
Hivatalos ukrán csatornák jelentették, hogy vasárnap találat érte a Krími-félszigeten, Szevasztopolban horgonyzó, típusában egyedülálló, és több mint 100 éves „Kommuna” mentőhajót.

A „Kommuna” mentőhajó habár már 110 éves történelemmel rendelkezik, a mai napig aktív szolgálatot teljesít az orosz fekete-tengeri flotta kötelékében, ezzel az orosz hadiflotta legrégebbi, szolgálatban álló hajója. Ráadásul nem csak "díszhajóként" üzemel, már többször megfigyelték a krími partok közelében és valószínűleg részt vett a zászlóshajó, a Moszkva sikertelen mentésében is.

Vasárnap azonban az ukrán fél jelentette - később pedig OSINT-elemzők a támadásról készült felvételek alapján geolokalizálták és azonosították - hogy egy nagy hatótávolságú rakétával csapást mérte a szevasztopoli kikötőben horgonyzó katamaránra.

A hajó alapjait még 1912-ben fektették le, a cári Oroszország idején, akkor még Volhov néven. Feladata a bajba jutott tengeralattjárók mentése volt, 1917-ben például kétszer is elsüllyedt orosz hajókat emelt ki.

A „Kommuna” egy katamarán, azaz kéttörzsű hajó, amely törzsei párhuzamosak és egyenlő hosszúak. A mentőhajó ezen kívül egye emelőkerettel is rendelkezik a két hajótest között, ide emelték be a bajba jutott tengeralattjárókat.

Az 1917-es kommunista forradalmat követően átnevezték, a második világháború alatt Leningrád ostrománál szolgált. 1974-ben egy mélytengeri búvárhajóval is felszerelték.

Szolgálati ideje alatt a mentőhajó több mint 150 elsüllyedt objektumot, köztük tíz tengeralattjárót emelt ki a habokból.

Napjainkban – balszerencséjére – a Fekete-tengeri flottánál szolgált, itt főként mélytengeri merülőhajók és távvezérelt drónok fogadására használták.

Az ukrán gyártású Neptune hajó elleni rakéta találatát követően a hivatalos híradások szerint a hajó jelenlegi állapota ismeretlen, a kárfelmérés még jelenleg is zajlik. Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint azonban a katamarán jelenlegi állapotában nem alkalmas küldetések végrehajtására – és könnyen meglehet, hogy ez volt a 110 éves mentőhajó utolsó feladata.

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
moszkva kreml oroszország légvédelem dróntámadás rakétatámadás stock