Hatalmas áttöréseket hozhat a mesterséges intelligencia az űriparban és a fegyverkezésben is
Globál

Hatalmas áttöréseket hozhat a mesterséges intelligencia az űriparban és a fegyverkezésben is

Portfolio
A Portfolio AI in Business konferenciáján Kecskés Árisz - a 4IG S&T holding űripari gyártással foglalkozó portfólió vállalata - a REMRED Zrt. üzletfejlesztési igazgatója beszélgetett a Portfolio elemzőjével, Ács Bencével, a téma a mesterséges intelligencia segítségével támogatott űripar és a fegyverkezés volt.

A REMRED Zrt.-nél 2021-ben fogalmazódott meg a stratégiai cél a kisműholdak piacára történő belépésre. 2024-ben megkezdődött saját  műholdplatformjuk fejlesztése a 4iG S&T portfolió vállalataként, azzal a céllal, hogy holding szinten vertikálisan integrált földmegfigyelési és távérzékelési szolgáltatóvá váljon.

Nagyon izgalmas módon, teljesen újraírja az űrszektor szegmenseiben és a műholdas értékláncban is az eddig meglévő folyamatokat

– jelentette ki Kecskés Árisz az AI és az űripar együttműködésével kapcsolatos kérdésre. Hozzátette, leginkább az adatfeldolgozás esetében lép a színpadra az AI. A feldolgozott adatokat pedig sok célra fel lehet használni – akár az agrárium számára, vagy épp katonai célokra is.

Kecskés Árisz azt is kiemelte, a gépi tanulásos algoritmusokban a szimulációs módszerek segítik a költségek csökkentését, és a piacra történő belépési küszöb mérséklését. Lényegében a mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok képesek lemodellezni űrkörnyezetei hatásokat, mint például a sugárterhelést, és egyéb olyan tényezőket, amelyeket csak speciális körülmények között, még európai szinten is kevés helyen lehetne élesben tesztelni – ráadásul a várólista is évekre telített.

Arra a kérdésre, hogy mi volt a legnagyobb áttörés, amit az űripar elért a mesterséges intelligencia segítségével, Kecskés Árisz azt válaszolta, hogy az eszközök autonóm (önálló) működésében észlelhető áttörések.

A mesterséges intelligencia lehetővé tette az autonóm, valós idejű döntéshozatalt az ember által készített űreszközök tekintetében,

továbbá valós idejű adatok  feldolgozását is, amelyre  nagy szükség van, például a Mars felszínén.

Az űripar az egyik legrosszabbul brandingelt iparág

- jelentette ki, arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen hatással lehet a hétköznapi ember életére a technológia fejlődése. Hozzátette, nincs meg az az edukációs folyamat, amely közelebb hozza az iparág eredményeit az emberekhez, pedig enélkül a technológia nélkül „egy pizzát se tudnánk rendelni”.

Pedig az űrben jelenleg is zajló és jövőbeli kutatási területek – pl. 3D sejtnyomtatás a gyógyszeriparnak – rendkívül fontosak, és kihatással lehetnek a hétköznapi emberek mindennapi életére. Az előkészületek pedig az alacsony föld körüli pályára állítandó K+I laborok létrehozásával kapcsolatban most is zajlanak.

A fegyverkezésre rátérve Kecskés Árisz elmondta, az űrtechnológia jelenleg az aktív műholdas hadviselés helyett  a katonai műveleti döntéselőkészítő adatszolgáltatásra összpontosít, mely már most is rendkívül pontos és hatékony, információkkal szolgál. Ráadásul földi körülményekről jelenleg szinte sebezhetetlen, bár két műhold összeütközése kiválthat olyan folyamatláncolatot, amely teljesen megsemmisítheti a Föld körül keringő objektumok nagy részét.

„Csillagháború”, vagyis alacsony Föld körüli pályán történő műholdak között háború azonban jelenleg nehezen prognosztizálható

– jelentette ki Kecskés Árisz.

Címlapkép forrása: Portfolio

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vörös tenger hajó teherhajó jemen