Bevetette a csúcsfegyvert az ukrán légierő: csúnyán helyben hagyták az orosz parancsnoki központot

Portfolio
Arányokat tekintve valószínűleg az ukrán légierő szenvedte el az egyik legnagyobb veszteséget a háború kirobbanása óta, ez azonban nem jelenti azt, hogy Kijevnek ne maradtak volna bevethető gépei: a napokban például nyugati csúcsfegyverekkel bombázták le az oroszok egyik parancsnoki állomását.

A videón az látható, amint az orosz csapatok Donyeck megyében működő parancsnoki állomását bombatalálat éri. Arról, hogy az akció milyen veszteségeket okozott Moszkvának pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre információk.

A támadást a legtöbb forrás szerint "okosbombákkal" hajtotta végre az ukrán légierő. Ezekből a fegyvertípusokból Franciaország (AASM) és az Egyesült Államok (JDAM) is szállított Kijevnek. A bombákat több mint valószínű, hogy Mig-29-esekről dobták le, mivel az ukrán légierőben szintén népszerű Szu-25-ös csatarepülőgépek papírforma szerint nem képesek szállítani a fegyvereket (bár korábban már láthattunk példákat arra, hogy Kijev addig fúrta-faragta a szovjet gyártmányú gépeit, míg azokra rá tudták rakni a nyugati fegyvereket).

Az okosbombák napjainkban a vadászbombázók sztenderd fegyverzetének számítanak. "Buta" testvéreikkel ellentétben kioldás után képesek irányt változtatni, szárnyaiknak hála siklórepüléssel közelítik meg a célpontot, a francia AASM pedig rakétás utánhajtással is el van látva.

Az ilyen fejlesztéseknek hála a bombát hordozó gépek a rövid-hatótávolságú légvédelmi rendszerek hatósugarán kívül maradhatnak.

Címlapkép: a francia légierő Dassault Rafale vadászbombázói, a szárnyak alatt a kiegészítő üzemanyag tartály mellett 2-2 AASM okosbombával. A címlapkép illusztráció, az ukrán légierőnek nincsenek Rafale gépei. Forrás: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF