Áttörést hozhat a rákgyógyításban az mRNS, személyre szabott vakcinákat gyártanak

Portfolio
Az orvosok megkezdték a világ első személyre szabott mRNS rák elleni vakcinájának több száz beteggel történő kipróbálását melanoma ellen – írja a The Guardian.

A melanoma évente mintegy 132 000 embert érint világszerte, és a legnagyobb bőrrákos halálok. Jelenleg a sebészet a fő kezelési módja, bár néha sugárterápiát, gyógyszereket és kemoterápiát is alkalmaznak.

A szakértők most olyan új oltásokat tesztelnek, amelyeket minden egyes betegre személyre szabottan állítanak össze, és arra utasítják a szervezetet, hogy vadásszon a rákos sejtekre, hogy megakadályozza a betegség visszatérését.

Egy 2. fázisú vizsgálat megállapította, hogy a vakcinák drámaian csökkentik a melanomás betegeknél a rák visszatérésének kockázatát. Most elindult a végső, 3. fázisú vizsgálat, amelyet a University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) vezet.

Dr. Heather Shaw, a vizsgálat nemzeti koordinátora elmondta, hogy az mRNS-oltások alkalmasak a melanomás betegek gyógyítására, és más rákos megbetegedésekben, többek között tüdő-, hólyag- és veserákban is tesztelik őket.

A vakcina egy egyénre szabott neoantigén terápia. Úgy tervezték, hogy beindítsa az immunrendszert, hogy az képes legyen felvenni a harcot a páciens sajátos rák- és daganattípusa ellen.

Az mRNS-4157 (V940) néven ismert vakcina a tumor neoantigénjeit célozza, amelyeket az adott beteg daganatai fejeznek ki. Az oltóanyag legfeljebb 34 neoantigén kódolását hordozza, és a beteg daganatában található egyedi mutációk alapján tumorellenes immunválaszt aktivál.

A személyre szabáshoz a páciens műtétje során tumormintát vesznek, majd DNS-szekvenálást végeznek. Az eredmény egy személyre szabott, a beteg daganatára specifikus rákellenes oltóanyag. Shaw szerint a végső cél az, hogy a betegeket véglegesen meggyógyítsák a rákból.

Azt hiszem, valóban van remény arra, hogy ezek áttörést hoznak az immunterápiában.

A 2. fázis adatai szerint azoknál a súlyos, magas kockázatú melanomában szenvedő betegeknél, akik a Keytruda immunterápiával együtt kapták az oltást, csaknem fele akkora (49%) volt a valószínűsége annak, hogy három év elteltével meghalnak vagy a rák kiújul, mint azoknál, akik csak Keytrudát kaptak.

A betegek háromhetente 1 mg mRNS-vakcinát kaptak legfeljebb kilenc adagban, és háromhetente 200 mg Keytrudát (legfeljebb 18 adag) körülbelül egy éven keresztül. A 3. fázisú globális vizsgálatba most a betegek szélesebb körét vonják be, és a cél körülbelül 1100 ember felvétele.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF