Portfolio signature

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

Rendkívüli jelentőségű utazásba kezdett a kínai elnök, mivel számos rendezetlen ügy várja a megoldást Európában, ráadásul Hszi Csin-ping öt évvel ezelőtt volt utoljára a kontinensen.

A kínai állami Global Times beszámolója szerint francia földre lépve Emmanuel Macron elnök fogadását követően a kínai államfő beszédet mondott, amelyben a Párizs és Peking között éppen 60 éve létrejött diplomáciai kapcsolatokat méltatta. Hszi Csin-ping szerint a két ország példája ékes bizonyítéka az olyan kapcsolatoknak, amelyben mindkét fél győztesnek érezheti magát, még annak ellenére is, hogy teljesen különböző rendszerben működnek. Szerinte a mostani találkozó a turbulensen változó világ számára is jelentős eredményeket hozhat.  

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés