Azonosították a merénylőt: kiderült, ki lőhetett Robert Ficóra
Globál

Azonosították a merénylőt: kiderült, ki lőhetett Robert Ficóra

Portfolio
Ma délután fél három magasságban a közép-szlovákiai Hándlová (Nyitrabánya) kisvárosban több lövést adtak le Robert Fico szlovák miniszterelnökre. Az elkövető személyét néhány órán át találgatások övezték, mostanra viszont egyre több forrás beszámol egy lehetséges személyről.

A koradélutáni órákban öt lövést adtak le a szlovák kormányfőre egy kihelyezett kormányülést követően. Robert Fico a helyi kultúrház előtt találkozott az ott várakozó civilekkel, amikor hirtelen valaki tüzet nyitott rá. Az eddigi információk szerint összesen három találat érte a politikust, kettő a kezén, egy pedig a hasán. A miniszterelnök állapotáról egyelőre ellentmondásos információk keringenek a médiában, több helyen életveszélyes sérülésekről írnak.

Az elkövető személyét eleinte nem lehetett tudni, annyit lehetett látni, hogy a civil ruhás rendőrök elkapnak és a földre tepernek egy férfit, de az arcát nem látni a felvételen. A megbilincselt, majd őrizetbe vett támadó kilétéről eleinte több pletyka keringett, középkorúnak nevezték meg. Később viszont egy 71 éves Léván élő író képe járta be a sajtót, később egyre több szlovákiai híroldal nevezte meg őt lehetséges elkövetőként.

A Juraj Cintulaként azonosított férfi író, korábban három verseskötetet is jegyzett, valamint tagja a Szlovák Írószövetségnek. Legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett.

A szlovákiai Denník N hírportál információi szerint ő volt az egyik alapítója a a Dúha (Szivárvány) irodalmi klubnak, korábban egyébként éveken keresztül biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban. Nyolc évvel a munkahelyén megtámadták és megverték, a feltételezések szerint támadója kábítószer hatása alatt állt.

Nyolc évvel ezelőtt Cintula pártot szeretett volna alapítani, amely a „Mozgalom az erőszak ellen” nevet kapta volna. Az üggyel kapcsolatban az elkövető fia is nyilatkozott, aki elmondta, hogy nem tudja mi motiválta az apját, de hozzátette, hogy apja „nem Ficora szavazott”. Az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) tagadta a vádakat, hogy a mozgalmuk tagja lőtt volna a szlovák miniszterelnökre. Azóta már egyéb érdekességek kiderültek a gyanúsítottról, például, hogy 2016 után rendszeresen találkozott a Slovenskí branci nevű szervezettel, amely rendszeresen publikálta a Cintula írásait. Ezekben nyíltan bírálta a menekülteket, valamint a politikai vezetők ellen is kritikát fogalmazott meg. A 2022-ig működő félkatonai jellegű csoport oroszbarát üzeneteket fogalmazott meg, valamint kapcsolatban állt más szélsőséges szervezetekkel.

A Markíza rövid időre meg tudta szólaltatni a támadót, mielőtt őrizetbe vették volna. Elmondta, hogy körülbelül egy hónapja határozta el a támadást, majd a motivációját is megnevezte:

Nem értek egyet a kormány politikájával. A médiát felszámolják, miért támadják az RTVS-t? Miért rúgták ki Mazákot?

Szlovákiában az előre megfontolt emberölése kísérletért nagyon súlyos büntetés jár: 25 évet, vagy életfogytiglan is várhat rá.

Címlapkép forrása: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
drón harckocsi háború orosz ukrán