Előfizetői tartalom

Szép csendben ádáz küzdelem zajlik: hamarosan eldől, ki lesz a világ egyik leghatalmasabb vezetője

Szabó Ákos
"Az alelnökség nem ér egy vödör meleg vizeletet sem." Így szól a híres idézet Franklin Delano Roosevelt második emberétől, John Nance Garnertől. Noha az alelnöki pozíció az utóbbi évtizedekben talán kicsivel fontosabbá vált ennél – Dick Cheney például híresen befolyásos volt a fiatalabbik Bush Fehér Házában –, annak viselőjének máig annyi az elsőszámú feladata, hogy vésztartalékként szolgáljon. Miközben Joe Biden már bejelentette, hogy a nála nem feltétlen népszerűbb Kamala Harrisszel az oldalán tervezi kormányozni az országot a jövőben is, addig Donald Trump alelnökjelöltjéről csak a találgatás zajlik. Bármennyire is haszontalan posztról van szó egyesek szerint, most feltűnően nagy tolongás megy érte, hiszen a kiválasztott akár meg is határozhatja a párt Trump utáni jövőjét. Adódik tehát a kérdés: kiket mérlegel a volt – és szándékai szerint jövőbeli – elnök?

Az idei amerikai elnökválasztási kampány több okból is a szokásostól eltérően alakul. Gondolhatnánk itt kapásból arra, hogy sosem indultak még ilyen idős elnökaspiránsok (akik épp saját rekordjait döntik meg e téren), vagy arra, hogy az amerikaiak negyede egyikőjükből sem kér. Felmerülhetne az is, hogy a várható republikánus jelöltet május végén bűnösnek mondta ki...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés