Ingatlan

Újra épülnek szállodák Budapesten - Mi van a háttérben?

Bár továbbra sem tobzódnak az új fejlesztések a hazai hotelpiacon, a kereskedelmi szálláshelyek statisztikai mutatói biztatók. A kedvező idegenforgalmi trendek további erősödése esetén pedig a szállodai befektetéseket újra az ingatlanpiac sikeres szegmenseként tarthatjuk majd számon. Mi sem mutatja ezt jobban, mint néhány friss, illetve nemrégiben újraindított budapesti fejlesztés.
A KSH közelmúltban kiadott gyorsjelentésének adatai szerint az idei év első hat hónapjában több mint 6 százalékkal, 7,4 millió fölé nőtt a szállodai vendégéjszakák száma Magyarországon. Áprilist leszámítva gyakorlatilag minden hónapban emelkedést mutatott ebben az időszakban a szektor. Ráadásul a felfelé ívelő piaci trend a bevételeken is nyomott hagyott. A szállodák több mint 118,1 milliárd forintos bruttó szállásdíj-bevétele közel 9,6 százalékkal alakult magasabban, mint az előző év azonos időszakában. Mindeközben a rendelkezésre álló szobák száma is bővülést mutatott az idei első félévben, ami jól mutatja a befektetői bizalom óvatos erősödését is. A statisztikák szerint az idei év első hat hónapjában 8401 darabbal több szobát regisztráltak, mint a tavalyi év első felében, ami kicsit több, mint 2,5 százalékos emelkedésnek felel meg.

Amennyiben megvizsgáljuk a kereskedelmi szálláshelyek idei első féléves vendégforgalmát turisztikai régiónként, kiderül, hogy Budapest továbbra is őrzi vezető szerepét. Olyannyira, hogy a fővárosi vendégéjszakák száma az idei első félévben, több mint 10,1 százalékos növekedési mutató mellett, megközelítette a 3,5 milliót. Ráadásul ebből a legnagyobb növekedés a külföldi turisták megnövekedett számának köszönhető. Míg a külföldi vendégek által fővárosunkban eltöltött éjszakák száma az idei első félévben több mint 11,3 százalékos emelkedést mutatott, addig a tavalyi év azonos időszakához képest jelentéktelennek mondható a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák kicsivel több, mint 1,6 százalékos emelkedése.

A számok tehát magukért beszélnek, s főként annak ismeretében biztatók, hogy a piac jókora veszteségeket szenvedett el a mögöttünk álló években. A BDO Magyarország korábbi elemzése szerint a vendégszám és a szobaárak visszaesése az elmúlt években komoly mélységekbe lökte a szállodák bruttó működési eredményét (GOP): Budapesten például a korábban 45 százalék feletti szint 35-40 százalék közé zuhant. Mindez komoly racionalizálási lépésekkel még biztosíthatta volna az eredményességet, ám a svájci frank árfolyamának megugrásával járó extra kötelezettségek a komolyabb hitelaránnyal rendelkező hotelek számára már kitermelhetetlennek bizonyultak.

Konferenciaközpont és légitársaság hiányzik? Az szállodafejlesztési piac beindulásához - a javuló statisztikai mutatók ellenére - mindazonáltal három egyéb tényezőre is szükség van - véli Gomola Marius. A Horwath Hotel & Leisure Project Development ügyvezetője szerint a banki finanszírozás híján először is szükség van tőkeerős fejlesztőkre, másrészt pozitív finanszírozói közegre. Végül, de nem utolsó sorban pedig a turizmus fejlesztésére is nagy hangsúlyt kellene fektetni. A vezető szerint elsősorban az alaphiányosságokat kellene mihamarabb orvosolni. Ilyen többek között a légiközlekedés fejlesztése, az ország és Budapest megfelelő promóciója, illetve egy bécsihez hasonló konferenciaközpont felépítése. Mindezek ellenére akad néhány friss, illetve nemrégiben újraindított budapesti fejlesztés, mely jól mutatja a piacban rejlő lehetőségeket.

Ráadásul mindezt természetesen a szállodafejlesztési piac is lekövette. Az elmúlt három évben nyíltak ugyan új szállodák, ezek azonban még a válság kitörése előtt indított, jórészt EU-forrásokból részfinanszírozott projektek voltak. 2012 folyamán például már mindössze 4-5 hotel nyitotta meg kapuit a fővárosban, s 2013-ban sem várható drasztikus változás. Idén az elégtelen hitelvisszafizetési mutatók miatt további hotelek kerültek, s kerülnek majd banki kézbe, amelyek jobb megoldás híján profi üzemeltető cégekkel igyekeznek majd a hatékony működést biztosítani. Emellett vannak olyan szolgáltatók, akik éppen a fellendülés első jeleit érezve lesznek kénytelenek lehúzni a rolót.

A piac azonban nem fagyott be teljesen, megfelelő minőséggel és jó elhelyezkedéssel jelenleg is lehet sikeres projekteket indítani. A szálloda mint ingatlan egy rossz piaci környezetben is képes hozamot és folyamatos cash flow-t produkálni. Bár a válság utáni hangulat és a szegmensre hagyományosan jellemző szezonalitás miatt egyelőre még mindig hullámzó bevételi trendekről beszélhetünk, a fentebb is említett, kedvező idegenforgalmi trendek további erősödése esetén a szállodai befektetéseket újra az ingatlanpiac sikeres szegmenseként tarthatjuk majd számon.

Újabb szállodák az Andrássyn

Jól mutatja az elhelyezkedés fontosságát az a budapesti szállodafejlesztés is, amelyről nemrég szerzett tudomást a Portfolio.hu. Értesüléseink szerint Budapest VI. kerületében, az Andrássy út 8. szám alatt alakíttat át szállodává egy régi bérházat a CD Hungary Ingatlanhasznosító, Forgalmazó és Szolgáltató Zrt. Az egyelőre tervezés alatt álló ingatlan üzemeltetője információink szerint ugyanaz a Best Western Premier szállodalánc lesz, amely üzemelteti a 65 szobás "Parlament" boutique hotelt Budapest belvárosában. Természetesen megkerestük a beruházót is, azonban az építési engedélyre várva egyelőre nem kívántak részleteket elárulni az új fejlesztésről.

Újra épülnek szállodák Budapesten - Mi van a háttérben?
Orbán Viktor és Tarlós István hírhedtté vált sajtóbuszos interakciója után az elmúlt hetekben újabb fejezetéhez érkezett a Balettintézet kálváriája. Mint ismeretes, még májusban a két politikus arról beszélgetett, hogy vissza kellene szerezni a Balettintézet épületét a portugáloktól, amennyiben hagyják azt tovább pusztulni (korábban csupán annyi történt, hogy állagmegóvásként leverték róla a veszélyes részeket ‒ a szerk.). Orbán szerint ezt "a főváros kezdeményezheti", Tarlós elmondta, hogy "ehhez jogszabály kell, nem elég fővárosi rendelet". "Kezdeményezzétek, hogy legyen ilyen törvény! Én csinálok egyet, csak adjatok egy ilyen javaslatot!" - vágta rá a miniszterelnök, a buszút során többször is megerősítve ezen kijelentését.Úgy látszik azonban, a két politikus szóváltása hatásos volt. A legfrissebb hírek szerint ugyanis újabb fejezetéhez érkezett a Lechner Ödön és Pártos Gyula zsenialitását "őrző" épület sorsa. Az egykori Balettintézet jelenlegi tulajdonosa, a QPR Investimentos S.A. és a Zara Invest A.G. mint leendő tulajdonos szándéknyilatkozatot írt alá az Andrássy út 25. alatti épület tervezett adásvételével kapcsolatban. A rendelkezésre álló információk szerint amennyiben a felek megkötik a végleges szerződést, és az új tulajdonos birtokba veheti az épületet, akkor azt a Zara Invest AG felújítja, és ötcsillagos szállodát alakít ki az épületben. Érdekes tényező, hogy a még 2011-ben megszerzett jogerős építési engedély idén, szeptember 5-én járt volna le. A VI. kerületi önkormányzat viszont kiemelte, hogy a portugál tulajdonos jogi képviselője májusban jelezte, hogy még a határidő lejárta előtt értékesíteni kívánja az ingatlant.

Újra épülnek szállodák Budapesten - Mi van a háttérben?
Klasszicista stukkók a Hercegprímás utcában

Jókora botrányt kavart még 2012-ben egy belvárosi épület bontása. Mint ismeretes, a Hercegprímás utca 5. szám alatt található, Pollack Mihály tervei alapján épült ingatlant annak ellenére rombolták porig, hogy a kerületi szabályozás szerint utcaképi védelem alatt álló épület volt. Vagyis bontás esetén az utcafronti homlokzatot meg kellett volna őrizni az utókor számára. De ez ma már történelem: a fejlesztők új, szerkezetkész betonépülettel büszkélkedhetnek, melynek homlokzatára éppen a napokban ragasztják fel a klasszicista, illetve koraeklektikus kort idéző gipszstukkókat. Bár vélhetően ez a szálloda leendő vendégeit a legkevésbé sem fogja zavarni.

Jövőre nyithat a Rác fürdő

Több hónapig tartó tárgyalássorozat után a főváros és a magánbefektető szeptember elején egyezségre jutott a Rác fürdő ügyében. A főváros gazdasági bizottságánál jóváhagyásra kerültek a bonyolult tulajdonjogi kérdések, amelyek a földhivatali bejegyzéssel lezárulnak. Eszerint a Rác fürdő, a hotel és a telek mind külön helyrajzi számra kerülnek. A telek és a fürdő tulajdonjoga a fővárosnál marad, míg a hotel a beruházó Rác Nosztalgia Kft. tulajdonába kerül, amelyből a főváros 25 százalékos tulajdonrészét a magánbefektető ‒ a Rác Beruházó Kft. ‒ kivásárolta. A megállapodás értelmében a következő szakaszban a Rác Nosztalgia Kft. a fővárostól átvállalja a beruházásra felvett 7 milliárd forintos hitelt. A felújított Rác fürdő üzemeltetésére a Rác Nosztalgia Kft. 30 éves szerződést köt a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt.-vel, ezen felül a vízhasználatért és a földbérletért is fizet. A hotel és a fürdő, melyek kezelése így egy kézben marad, várhatóan a jövő év elején nyithatja meg kapuit.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
budapest közlekedés