Előfizetői tartalom

Budapest két Rózsadombja - A luxus és a falu

Portfolio
Vélhetően többen tapasztalták már, hogy számtalan, jellemzően vidéki, avagy pesti lakó Budát azonnal a Rózsadombbal, a Rózsadombot pedig a fényűzéssel azonosítja. "Hol laksz?" "Budán." "A Rózsadombon?" - zajlott már le ez a párbeszéd kismilliószor az országban. A dolog nyilván érthető, és talán azok is érzik a túlzást benne, akik ezt feltételezik, ám a jelenség ettől még létezik. Persze Budapest egyes városrészeit sokszor még az ott lakók sem ismerik igazán, így nem is csoda, ha az egyszerűség kedvéért sokszor, sokan általánosítanak. Ám van Budapesten olyan is, aki bizony a Rózsadombon él, de közel sem azon, amivel a luxust és a fényűzést azonosítják. Budapesten ugyanis két Rózsadomb van. Egy Budán, a II. kerületben, egy pedig Csepelen, Csepel-Rózsadomb. Lássuk, miben különbözik egymástól Budapest két Rózsadombja.

"Meglepő módon" az egyik legfontosabb különbség a két budapesti Rózsadomb között az elhelyezkedésben van. Míg a budai nem messze a Margit híd lábától kezdődik, és folytatódik felfelé a dombon, ahogy arra a neve is utal, addig a csepeli druszája közel sem mondható dimbes-dombosnak, és a külön identitással rendelkező Csepel (se nem Buda, se nem Pest, ugye) dél-nyugati csücskében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés