Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők
Ingatlan

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők

Portfolio
A Balatonnál ugyan 20 százalékkal emelkedtek az árak tavaly, azonban a Földközi-tenger partjához képest mégis töredékáron lehet vásárolni. Míg a magyar tengernél tavaly 200 ezer forint/nm körül alakult az átlagos ár, és Siófokon valamint Füreden is csak ritkán ment 400 ezer forint fölé még a kiemelt helyszínek esetében is, addig az Adria partján 500-800 ezer forintos négyzetméterárakkal kell számolnia annak, aki nyaralóra vágyik. Ráadásul a parthoz közelebbi helyszíneken ennél is mélyebben kell a pénztárcába nyúlni, a prémium villák vásárlóinak pedig több mint 100 millió forint kell, hogy a zsebükben legyen. Ciprus esetében sem sokkal jobb a helyzet, míg a drágasági versenyt Málta nyerte 1 millióhoz közelítő fajlagos áraival.
Bár sokak számára a balatoni nyaraló a nagy álom, azért üdülő vásárláson nem csak a magyar tenger mellett, de a Földközi-tenger partján is elgondolkodhatunk. Erre pedig talán most adódik az egyik legjobb lehetőség egyes helyeken, míg másutt már kicsit elkéstünk. Horvátországban és Cipruson a lakáspiacok zuhanása még csak most közelít a végéhez. Az árak még nagyon alacsonyak a válság előttihez képest, de Horvátország esetében már nagyon enyhe emelkedésbe kezdtek a tavalyi év második negyedévétől.

Kicsit más a helyzet Máltával, ahol egy több éve tartó emelkedést követően 2009 és 2015 között közel 20 százalékkal drágultak az ingatlanok, itt a legjobb vételi lehetőségekről biztosan lemaradtunk. A Balaton üdülőkörzetében szintén nagyot ugrottak az árak tavaly, a közvetlen parti kistérségekben a növekedés pedig ezt is meghaladta, így tehát azok jártak igazán jól, akik még tavaly a tettek mezejére léptek és megvásárolták nyaralójukat.

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők

Mennyiért lehet most vásárolni a válság előtthöz képest?

Horvátországban a tavalyi év átlagos lakásár-változása még negatív volt, de az év második felében az Adria-part esetében elkezdődött némi növekedés. Kérdés, hogy ez tartós lesz-e, de aki esetleg itt szeretne nyaralót vásárolni, annak vélhetően mostanában kell lépnie. Az árak jelenleg a válság előttitől 15,5 százalékkal maradnak el. Ha feltételezzük, hogy az árak visszaemelkednek a 2008-as szintre a következő pár évben, illetve hozzávesszük, hogy az ingatlan kiadásából is jó pár százalékos haszonra lehet szert tenni, Dubrovnikban ez például elérheti a 6%-ot is, igazán jó befektetésnek tűnhet a nyaraló vásárlás.

Ciprus esetében az árak zuhanása még nem állt meg teljesen, de annak mértéke tavaly év végére már a nullához közelített. A 2008-as árszintnél év végén közel 30 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az ingatlanokért, így itt is lassan eljöhet a beszállás ideje. Máltán ugyanakkor az árak már több mint 10 százalékkal magasabbak, mint a válság előtt voltak, így itt óvatosabban kell bánni a vásárlással.

Hazai vizekre evezve azt látjuk, hogy a Balatonnál a válság előttihez képest a tágabb üdülőkörzetben 9,6 százalékkal alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vásárlók, míg a közvetlen part menti kistérségekben 6,7 százalékos már csak a különbség, miután tavaly 20 százalék körüli drágulást produkált mind a két piac. A drágulás ugyan várhatóan az idén is tovább folytatódik, de ennek mértékében jelentős lassulás várható. Saját célra a magas árak miatt sok esetben nem éri meg üdülőt vásárolni, de a lakásár-növekedésen túl a kiadással plusz hozamra lehet szert tenni, ami pozitív irányba billentheti a mérleget.

Pontosan mennyit kell fizetni?

Bár a Balaton egy jelentős dráguláson van túl 2015-ben, azért messze itt lehet a legalacsonyabb áron nyaralóhoz jutni Máltához, Ciprushoz és az Adria melletti árakhoz képest. Tavaly a távolabbi környezetében az egyszerű átlagolással (a kistérségek egyszerű átlaga, súlyozatlanul) számolt fajlagos ár 125 ezer Ft/nm volt, míg a közvetlen tóparti kistérségekben 160 ezer Ft/nm volt. A legdrágább kistérségekben, mint Siófok, Balatonfüred, Fonyód és Hévíz az átlagos fajlagos ár 200 ezer forint környékén mozgott. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a felkapottabb helyszíneken, mint Siófok vagy Balatonfüred egésze a kistérségi átlagot messze felülmúlhatja a lakások ára, egyes részeiken megközelíthetik a 400 ezer forintot is.

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők
Bár Ciprus esetében, ahogy korábban már említettük 30 százalékkal alacsonyabb az ingatlanok ára, mint 2008-ban, a Balaton mellett fizetendőt jelentősen meghaladják. A legolcsóbb térségekben is 400 ezer forint környékén mozognak a négyzetméterárak 300 Ft/eurós árfolyamon számolva, a drágább helyszíneken pedig az átlagár már a 600 ezer forintot is eléri.

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők
Az Adria mellett is mélyen kell a pénztárcájába nyúlnia annak, aki nyaralót szeretne vásárolni. A legolcsóbbnak számító Lika-Zengg megyében is 438 ezer forintra rúg az átlagos fajlagos ár a házak esetében, a lakásokért pedig ennél is többet 528 ezer forintot is elkérnek. A legdrágábbnak számító Dubrovnik környékén a házak átlagára már a 610 ezer forint/nm-et is eléri, a lakásoknál pedig 755 ezer Ft/nm-es szinten mozognak az átlagárak.

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők
A fentieknél azonban sokkal többet kell fizetni, ha egy prémium villát szeretnénk megvásárolni az Adria mellett. Több mint 100 millió forintra lehet szükségünk még a legolcsóbb Makarszka és Rovinj esetében is, míg a Hvar-szigeten az árak már 150-210 millió forint között mozognak. A villákat egyébként előszeretettel vásárolják külföldiek, a nemzetközi vásárlók között a legnagyobb arányt a szlovénok képviselik 43 százalékos aránnyal, második helyen a Németországból, Olaszországból és Ausztriából érkezők állna 35 százalékos részesedésükkel. A kereslet pedig tovább erősödhet a gazdag európai vásárlók részéről a várakozások szerint, Horvátország vonzó lehetőségnek számít a második otthont keresők körében, főként az új fejlesztéseknek köszönhetően.

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők
Máltán csak az igazán bátrak vásárolhatnak, a balatonihoz képest négyszer annyit kell fizetni az ingatlanokért. A négyzetméterárak 589-886 ezer forint/nm között mozognak, amelyek a vizsgált térségek közül a drágasági verseny első helyére emelik.

Ezektől a számoktól sírva fakadnak a tengerpartra készülők
karacsony2019
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Mozit kaphat a Köki