Elszámolták magukat a lakásfejlesztők - Tömegével dőlhetnek be a projektek
Ingatlan

Elszámolták magukat a lakásfejlesztők - Tömegével dőlhetnek be a projektek

Portfolio
Már most is van olyan projekt, ahol a beruházó elszámította magát, és a megemelkedő magas építési költségek miatt a projekt lefújására kényszerült, annak ellenére, hogy a lakásokat már részben értékesítette. Az év vége felé haladva pedig egyre több példa lehet erre - írja a Világgazdaság. A Portfolio számításai szerint, az új lakás projektek megépítése egyre nagyobb költségekkel jár, amire a fejlesztőknek a lakások árainak emelésével kellene reagálniuk annak érdekében, hogy megérje a projektet egyáltalán elkezdeni. A már megkötött szerződések esetében azonban ez problémás lehet, így pedig a túl alacsonyan árazott projektek beruházói komoly gondban lehetnek.
Kricsfalussy Tamás, a Metrodom Zrt. értékesítési vezetője szerint, a következő fél évben valószínűleg több budapesti lakásprojektet is lefújhatnak, az emelkedő építési költségek miatt ugyanis több vállalkozás is elszámolhatta magát, vagy egyszerűen nem talál kivitelezőt. Ma már ráadásul nem csak a kivitelezői kapacitáshiány okoz gondot, hanem az építési anyagokra is várni kell. A nagyobb cégek azzal védekeznek, hogy több hónapra előre igyekeznek lekötni a szükséges árut, akár 1-1,5 évvel előre. A szakember szerint szintén probléma, hogy nem minden lakásépítő talál az általa beárazott költségszinten kivitelezőt, az esetenként 30 százalékos különbség pedig már vezetett részben előértékesített projekt lefújásához, az év végéig pedig erre egyre több példa lehet.

Koji László, az Építési Vállalkozók Szakszövetségének (Évosz) elnöke szerint az ágazat képes kezelni az átmeneti feszültségeket, bár a lapnak tett nyilatkozata szerint, a tavaly megkötött szerződések újraárazása esetén komoly viták lehetnek, ami a kivitelezés csúszásához vezethet - olvasható a VG.hu-n. A témával a Portfolio is kiemelten foglalkozik, az általunk megkérdezett piaci szereplők szintén a csúszásokat, adott esetben el nem készült lakásprojekteteket vizionáltak a jövőre nézve.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!

Már most is komoly csúszások vannak

A lakásprojektek csúszásával már mi is többször foglalkoztunk, a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint ugyanis már 1200 olyan lakás volt az idei év közepén Budapesten, ahol a tervezett átadási időhöz képest 1 évet is csúszik a projekt befejezése. De az általunk megkérdezett szakértők szerint is, komoly problémák lehetnek az újlakás-projektek egy részével, mint Árendás Gergely, a Buda Part projektet fejlesztő Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója kérdéseinkre elmondta,

"Manapság nem könnyű szakembereket találni, megnőhet a kivitelezési idő és költség is, ezáltal pedig a megtérülések is jelentősen változhatnak. Így sokaknak meg kell fontolniuk, hogy milyen feltételek mellett éri meg valóban elindítani egy-egy fejlesztést, illetve nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy csak megbízható, stabil hátterű kivitelezőkkel és alvállalkozókkal dolgozzanak."

Hasonló véleményen volt az ECO Residence és a Magnólia Ház fejlesztője, az Eternity Investments is, akik szerint:

"A jelenleg tapasztalható kivitelezői /szakipari kapacitáshiány már most érzékelhető csúszást okoz a projekteken, de lesznek projektek, amelyek ebből kifolyólag el sem kezdődnek az elkövetkező egy évben, annak ellenére, hogy valamennyi egyéb feltétel lehetővé tenné a projektek megkezdését"

Miért kell nagyon figyelnie az árazásnál a kivitelezőknek?

Ma a lakásprojekteket a legtöbb esetben már akkor meghirdetik, amikor az otthonok még csak a tervező asztalon léteznek. Az ilyenkor eladott lakások esetében a szerződésben rögzítik az eladási árat, amit a vevőnek majd a későbbiek során fizetnie kell. Vagyis a lakás tényleges megépítése időben jelentősen később követi az ár meghatározását egy már, a kezdeti szakaszban értékesített lakás esetében. Ez stabil piaci környezetben nem is lenne probléma, de jelenleg a kivitelezési költségek és az építőanyagárak is brutálisan emelkedtek az elmúlt időszakban, és a továbbiakban sem várható enyhülés, ami komolyan befolyásolja az árazást. Mint korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a munkaerőhiány már most soha nem látott magasságokba szökkent, miközben még messze nem értük el a válság előtti foglalkoztatottsági szintet. A kivitelezési költségek növekedésének irányába hat az állami beruházások hamarosan bekövetkező indulása, valamint a kereskedelmi ingatlanpiac felfutó fejlesztései is az építőipari kapacitásokat használják.

A jövőben tehát az új lakások árainak növekednie kell, hogy a fejlesztőknek megérje az egyes projekteket elindítani. Ez azt is jelenti, hogy ha sikerül az áfát még 2020 után is 5 százalékon tartani, akkor a lakások ára a jelenlegi szinthez képest 28 százalékkal kellene, hogy emelkedjen 2020-ra a megfelelő profit biztosításához. Amennyiben pedig az áfa - ahogy a jelenleg érvényes szabályozás szól - 2020-tól ismét 27 százalékosra ugrik, már a jelenlegi szintnél közel 55 százalékkal többért kellene adnia a lakásokat a beruházóknak.

Ezek már azonban brutálisan magas összegek, amelyek esetében erősen kérdéses, hogy lesz-e fizetőképes kereslet, így könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen nem indítanak majd projekteket a fejlesztők, mivel azok nem tudják a megfelelő profitabilitást biztosítani. Szintén visszakozhatnak az olyan beruházások esetében, amelyeket túl alacsony áron értékesítenek, és nem kellően veszik figyelembe az építési költségek várható emelkedését. Már most is több olyan projekt van a piacon, ahol a tervezett átadás dátuma 2019, amelyek ráadásul a várhatóan 2017-2018-ban elkészülő projektekkel versenyeznek, a két esetben az építés költsége azonban jelentősen eltérhet egymástól, hacsak a fejlesztők nem kötik le előre két évvel is kapacitásokat. (Ezt azonban vélhetően csak a nagyok tudják megtenni.)

Összességében tehát mindenkinek, aki új lakás vásárlása előtt áll, nagyon körültekintően kell eljárnia, és komolyan utána kell néznie a beruházónak. De mindig legyen gyanús az olyan projekt, amit kimagaslóan alacsony áron kínálnak, illetve nem árt rákérdezni, hogy a projekt rendelkezik-e már kivitelezői szerződéssel, illetve vannak-e lekötött építőanyag-megrendeléseik.

Érdekelnek a legújabb hazai lakóprojektek? Akkor nézegess több tucat projekt ajánlatai között a Portfolio Ingatlan Adatbázisában.


Elszámolták magukat a lakásfejlesztők - Tömegével dőlhetnek be a projektekElszámolták magukat a lakásfejlesztők - Tömegével dőlhetnek be a projektek
OTP Ingatlanpont Budapest III.Elszámolták magukat a lakásfejlesztők - Tömegével dőlhetnek be a projektek
OTP Ingatlanpont Siófok
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
nyugdíjasok