Teljes a zűrzavar az albérleteknél! - Tényleg lehetetlen normális otthont találni?
Ingatlan

Teljes a zűrzavar az albérleteknél! - Tényleg lehetetlen normális otthont találni?

Portfolio
Egyre nehezebb helyzetben vannak azok, akik most keresnek bérelhető lakást Budapesten vagy a nagyobb vidéki városokban. A keresést nemcsak a szűk kínálat és a magas árak nehezítik, hanem az is, hogy egyre nehezebben alakulnak ki olyan bérbeadó-bérlői egyezségek, amely mindkét fél számára megfelelőek. Azt próbáltuk meg összegyűjteni, hogy a különböző platformokon, milyen lehetőségeik vannak a lakást, vagy lakótársat keresőknek, illetve a lakástulajdonosoknak.
A nagy kereslet hatására a jobb állapotú és árú lakások hamar elkelnek, a további keresést pedig nemcsak a magasabb ár nehezíti meg, hanem hogy mindkét fél megbízható szerződő partnert találjon, ráadásul minél rövidebb idő alatt. A relatíve alacsony kínálat mellett, az egyik legnagyobb probléma a bérelhető ingatlanok piacán, hogy egyik fél sem tudja megfelelően leinformálni a másikat. A bérbeadók féltik az ingatlanjukat, nem lehetnek biztosak a bérlő fizetőképességében és abban sem, hogy a kiadott lakás állapota nem fog leromlani a bérlés során. A bérlői oldalon szintén szerencse kérdése, hogy a tulajdonos tisztességes feltételeket teremt a bérlés során, illetve hogy egyáltalán létező lakást hirdet meg a keresőoldalakon.

Azok sincsenek könnyű helyzetben, akik a költségek csökkentésének érdekében lakótárs keresés mellett döntenek. Rövid, többnyire online ismeretség alapján kell megítélniük, hogy a leendő lakótárssal vajon jól ki fognak-e jönni. További nehézséget jelent a lakásbérlés a külföldiek számára, akik a megérkezést megelőzően még külföldről próbálnak ingatlant találni. Nekik a magasabb bérleti díj általában nem az elsődleges probléma, inkább a nyelvi nehézségek és egy megbízható bérbeadó megtalálása jelenti az igazi kihívást. Ezek alapján, megnéztük milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik most lépnek be a sokak által rosszul működőnek vélt albérletpiacra.

A legjobb megoldáshoz jó ismeretség kell

Arról már írtunk korábban, hogy azok a szerencsések, akik ismerősökön keresztül bérelnek, jóval a piaci ára alatt, nagyságrendileg 30 százalékkal kevesebbért juthatnak lakáshoz, mint amire az új belépők számíthatnak. Így az egyik megoldás az olcsóbb megbízható bérlemény megkeresésére a barátok körbekérdezése. Nyilvánvalóan a megbízhatóság és a költséghatékonyság ennél az eshetőségnél a legkézenfekvőbb.

Keresőoldalak

Akinek nincs lehetősége az előző megoldásra, az gyakran a keresőoldalakon keresi a bérleményt, ahol a tulajdonosok kínálóként vannak jelen. A felek egymást nem ismerik, így az ingatlan eladással ellentétben, ahol csupán a fizetőképesség a mérvadó, a bérlés vagy bérbeadás különféle, már említett (lelakás, nem fizetés, illetve nem megfelelő lakhatási feltételek) kockázatokkal is járhat. Emellett a hirdetési oldalak nem veszik figyelembe, hogy a hosszú távú lakáskiadás során a szereplőknek speciális igényeik is lehetnek, amikre nem feltétlenül derül fény egy találkozás alkalmával.

Az oldalakon történő keresést nehezíti, hogy sokan többször, különböző árakon is szerepeltetik a lakásukat, a kiadást követően is megjelenik a hirdetés, vagy esetleg nem létező ingatlan bérlését hirdetik. A megfelelő lakás megtalálása akár heteket is igénybe vehet, legtöbbször a lakáshirdetéseknél egy megtekintési időpontra több lehetséges bérlő is érkezik, akik közül az első megítélés alapján kell választania a tulajdonosnak. Viszonylag sok keresőoldal van, ahol díjmentesen válogathatunk a lakások közül, ami egyrészt a lehetőségeket növeli, másrészt viszont kellemetlenséget is okoz, ha újra és újra ugyanabba a hirdetésbe futunk bele a keresés során. A nagyobb kínálat a duplikációk ellenére, közelebb viheti a felhasználókat ahhoz, hogy a számukra legmegfelelőbb lakást találják meg.

Teljes a zűrzavar az albérleteknél! - Tényleg lehetetlen normális otthont találni?

Közösségi oldalak

A kereső oldalak mellett egyre népszerűbb a közösségi oldalakon történő lakáshirdetés. A hirdetők a saját adatlapjukat használva töltik fel a kiadásra kínált ingatlan képeit egy meghatározott csoportba, vagy akár a saját adatlapjukra. A kommunikáció valamivel gyorsabb a hagyományos kereső oldalakhoz képest, illetve megnézhetjük az ajánlattevő profilját is, ami talán segíthet abban, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb bérlőt vagy bérbeadót. A hirdetők így lényegében egy előszűrést tarthatnak, csak azokkal a bérlőjelöltekkel veszik fel a kapcsolatot, akiknek hajlandóak is lennének kiadni a lakásukat.

Jellemző tendencia az utóbbi időben, hogy nemcsak a bérbeadók tesznek fel hirdetéseket, de a lakáskeresők is reklámozzák lényegében saját magukat, ezzel kitűnve a többi lakáskereső közül. A Facebook és egyéb közösségi oldalak megoldást nyújthatnak azoknak is, akik lakótársat keresnek. Könnyebb a kommunikáció, megnézhetik egymás profilját, ismerőseit, ami segíthet a megfelelő lakótárs kiválasztásában.

Ingatlanközvetítők

Ha a siker érdekében a kereső felek pénzt is áldoznak a kutatásra, megkérhetnek egy ingatlanközvetítő céget, hogy vegyenek részt a megfelelő ingatlan vagy bérlő megtalálásában. Általában azok választják ezt a megoldást, akik időt szeretnének megtakarítani, és maguk helyett másra bízzák a lakás megmutatását, illetve a lakáskeresést a megadott paraméterek alapján. A költségek tekintetében nem olcsó ez a keresési forma, általában egy havi bérleti díjat kell fizetnie a megbízónak, ha sikeresen létrejött a megállapodás a felek között.

Az ingatlanközvetítőknek a célja általában a pénzügyi ösztönzők miatt, a minél magasabb számú megállapodás létrejötte és nem az, hogy a legmegfelelőbb lakást illetve bérlőt találják meg a megbízónak. Természetesen a reputáció kiépítésével a kedvezőtlen üzletkötések is csökkenhetnek, így megéri olyan szakemberhez fordulni, aki már több elégedett ügyféllel is rendelkezik. Egyértelműen a gyorsabb és egyszerűbb keresési folyamat az, ami vonzóvá teszi ezt a költséges megoldást sokak számára.

Új platform

Az online platform és az ingatlanközvetítés összegyúrásával megoldást jelenthet a keresésre például a Rentingo nevű startup által kínált szolgáltatás is. Az oldalon felhasználók részletes és valós profilokat készítenek, ám a keresőoldalakkal ellentétben, itt csak akkor lehet felvenni a kapcsolatot a leendő "üzlettárssal", ha kölcsönös az egymás iránti érdeklődés. A megbízhatatlan hirdetések elkerülése érdekében, a tulajdonosok a preferenciáik mellett egy hitelesített telefonszámot is kötelesek feltölteni, illetve ellenőrzésre kerül az ingatlan tulajdoni lapja is, ami egyrészről visszariaszthat sok bérbeadót, másfelől viszont a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy nem lesznek csalás áldozatai. A költségeket tekintve, szintén az ingatlanközvetítés és az online hirdetések között helyezkedik el, a bérlők számára kapcsolatfelvételi díj van (300 forint, első kettő ingyenes), a bérbeadók pedig bizonyos csomagok közül választhatnak, amik közül az alapcsomag ingyenesen vehető igénybe.

Az oldal a lakótárskeresőket egyfajta Match index alapján párosítja össze, a megadott preferenciák, illetve a saját profilok alapján. Például, ha egy lány lakótárskereső csak 18-25 év közötti lányokkal szeretne együtt lakni, akkor őt egyáltalán nem adja ki a találatok között egy férfi keresésére, vagy egy 25 év feletti lány keresésére sem. Az oldalon jelenleg még kevés felhasználó van, így szűkebb a kínálat is, illetve a hirdetésekben szereplő árak az átlagosnál magasabbnak tűnnek.

Elkerülhetetlen tehát, hogy valamilyen formában áldozzunk a pénzünkből vagy az időnkből a lakás kiadása, vagy a keresése során, a többféle alternatíva azonban lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki a számára legkevesebb költséggel járó megoldást válassza.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!

A cikk megjelenését a Rentingo támogatta.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lakások kisutca