Egyre zöldülnek a körülöttünk lévő épületek
Ingatlan

Egyre zöldülnek a körülöttünk lévő épületek

Portfolio
Bár még mindig az irodaterületek a legnépszerűbbek a zöld minősítések között, egyre több, egyéb funkciójú kereskedelmi ingatlan szerez LEED vagy BREEAM tanúsítványt. A minősítő rendszerek terjedésével a környezettudatos megoldások és az emberek életét megkönnyítő szolgáltatások is egyre meghatározóbbá válnak a legtöbb ingatlantípusnál - derül ki a Colliers International zöld minősítésekkel foglalkozó piaci jelentéséből.
A 2017-es évben tapasztalt pozitív tendenciák közé tartozik, hogy az irodaterületek és irodaházak mellett egyre több kiskereskedelmi ingatlan kerül minősítésre: tavaly az Árkád Pécs bevásárlóközpont DGNB In-Use minősítést szerzett, átadták a BREEAM minősítés megszerzését megcélzó soroksári IKEA-t, valamint a szintén soroksári Auchan bővítés design szintű minősítést szerzett. Továbbá 2018-ban létrejöhet az első olyan WELL minősített irodaház is Magyarországon, amely kifejezetten az ott dolgozók jólétére koncentrál.

Jelentősen nőtt a minősített ipari ingatlanok száma is: a ProLogis Park Sziget további épületei BREEAM, a tatabányai Becton Dickinson új üzeme pedig LEED újépítésű minősítést kapott, ezzel az összes zöld minősítésű ingatlanok között több, mint 20 százalékot képviselnek az ipari létesítmények. Emellett a szállodapiacon is találunk már ilyen ingatlant, a kecskeméti Four Points by Sheraton az első hotel, amely LEED újépítésű minősítést szerzett.

A BREEAM a legelsőként kifejlesztett környezettudatos épület-tanúsítási rendszer, amely kereskedelmi, iroda- és ipari épületekre vonatkozik. Olyan épületek fejlesztését bátorítja, amelyek kevesebb energia felhasználásával üzemelnek. A minősítés szintjei az alábbiak lehetnek: megfelelt (pass), jó (good), nagyon jó (very good), kitűnő (excellent), illetve kiemelkedő (outstanding). A LEED minősítés szintén a környezetvédelmi szempontokra koncentrál, a megfelelő energia-, és anyagfelhasználásra, illetve a belső környezet minőségére. Az minősítés során megszerezhető kategória lehet a Certified, Silver, Gold vagy Platinum tanúsítványok egyike. A WELL (Well Building Standard) minősítés az International Well Building Institute nemzetközi minősítése, amely nyolc különböző szempont szerint értékeli az épületeket, hogy azok ne csupán a környezettudatosságnak megfelelően legyenek a legmodernebbek, de a dolgozók közérzetére és egészségi állapotára is pozitív hatást gyakoroljanak.Egyre zöldülnek a körülöttünk lévő épületek
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1171927220