Forradalmi átalakulás előtt a hazai építészet
Ingatlan

Forradalmi átalakulás előtt a hazai építészet

Portfolio
Az épületek tervezése, építése és üzemeltetése során erősen meghatározó tényező a technológia. Az épületinformációs modellezés (BIM) használata az építészek, fejlesztők, ingatlankezelők munkájánál egyaránt segíthet a hatékonyság növelésében. A Property Forum által szervezett Budapest Proptech Forum konferencián a szakértők többek között az épületek okosításához, fenntarthatóságához hozzájáruló BIM és más eszközök előnyeiről beszélgettek.
Paukó Enikő, Senior BIM Advisor, Graphisoft, elmondta, hogy a BIM minden cég számára máshogyan fontos attól függően, hogy az egyes folyamatok melyik részében vesznek részt, éppen ezért mindenki a saját módján tudja felhasználni az épületinformációs modellezés pozitívumait, előnyeit.

A BIM egyik nagy előnye, hogy valós, tényleges méréseken alapuló adatok támogatják a különböző műveleteket - mondta el Korbuly Ádám, CTO, OrthoGraph. Igaz ugyanakkor, hogy a BIM költséges, hosszú távon azonban megtérül a befektetett összeg. Hogy melyik területen, hogyan használják, az a tulajdonoson, vagy az üzemeltetőn is múlhat. Ha például kiegészül ez a technológia egy lézerszkennerrel, az még több hozzáadott értéket teremthet.

Forradalmi átalakulás előtt a hazai építészet
Oláh Zsolt, Head of BIM Deparment, Studio IN-EX hozzátette a BIM előnyei kapcsán, hogy ha valaki rendelkezik ezzel a technológiával, akkor az új lehetőségeket, perspektívákat is teremt számára. Ha egy cég ugyanolyan költséggel tud tervezni mint a versenytársak, de használja a BIM-et, akkor az versenyelőnyt jelenthet a többiekkel szemben. Arra a kérdésre, hogy milyen eszközök lehetnek még hasznosak az iparágban, a szakértő a lézerszkennert és a drónok használatát említette.

Lippai Rita, Project Manager Hungary, Prologis, két lényeges szempontot említett a BIM-mel kapcsolatban. Az egyik az edukáció, vagyis hogy egyre több körben elterjedjen a használata, a másik a BIM-be való befektetés ösztönzése. Elmondta azt is, hogy számukra az egyik legfontosabb a facility management területe, ahol használni tudják a BIM-et, illetve hozzátette, hogy létrejött egy olyan pilot program, ami az FM-et és a BIM-et integrálja. Nagyon hasznos lehet az üzemeltetés során, ha tudják ennek segítségével monitorozni például az energiafelhasználást, vagy jelzéseket tudnak küldeni, ha valamilyen hibát észleltek.


Forradalmi átalakulás előtt a hazai építészet

Massányi Tibor, Managing Partner, DVM Group az előzőekhez hozzátette, hogy minden projektnél lehet használni a BIM-et, ha megvan rá a szükséges anyagi forrás. A fejlesztők, vagy akár a pénzügyi cégek is tudják ösztönözni ennek a használatát. Egyetértett azzal, hogy az emberek edukációja is nagyon fontos a technológia elterjedésében, addig ugyanis, amíg az egyes szegmensekben nincsenek ugyanazon a tudásszinten az emberek, addig nem lehet ugyanazt a nyelvet beszélni.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
getty, varsó, lengyelország, iroda, felhőkarcoló, toronyház,