Több százezer lakás és ház újulhat meg ingyenmilliókból, ha ezek a programok végre beindulnak
Ingatlan

Több százezer lakás és ház újulhat meg ingyenmilliókból, ha ezek a programok végre beindulnak

Két év múlva lépnek életbe a legszigorúbb uniós épületenergetikai előírások. Évekig csak lózungokat mondott a kormányzat, hogy miként fogunk ennek megfelelni. Március elején végre konkrét javaslatok is születtek, és már nyáron elindulhatnak a programok, ha időben lép a kormány. Több száz ezren juthatnak így plusz pénzhez.
Két év múlva, 2021. január 1-től lesz hatályos az a rendelkezés, miszerint a használatbavételkor minden épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie és legalább 25 százalékban megújuló energiát kell használnia. Egyelőre felkészületlen ezekre a hazai lakásállomány. Még legalább egy évtized kell, hogy megközelítsük ezt az arányt.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia a 2014-2020 közötti időszakra 700 ezer lakás komplex energetikai felújítását tűzte ki célul. Ennek azonban csak töredéke valósult meg. Az általában pontos adatokkal dolgozó Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint évente legalább 200 ezer lakást kellene felújítani, hogy javuljon az állomány minősége, de a legjobb, 2018-as évben is csak 180 ezer lakásról tudnak, a megelőző években ennél jóval kevesebb felújítás történt.


Több százezer lakás és ház újulhat meg ingyenmilliókból, ha ezek a programok végre beindulnak

A neked legjobban megfelelő lakásfelújítási módokról és költségekről is tájékozódhatsz. Ülj be az első sorba és nagyon figyelj!


Az ÉVOSZ március elején közölt átfogó csomagjában szerencsére konkrétumokkal is előállt. Javasolta például, hogy a CSOK-ra nem jogosultak költségeit osszák meg az állammal, vagyis az állam vállaljon át bizonyos terheket. Elképzelésük szerint az engedély-vagy bejelentésköteles lakóingatlanok felújításánál az ÁFA-érték felét - számla alapján és maximum 3 millió Ft-ig - visszaigényelhetnék az építtetők. Ez azt jelenti, hogy például egy sok területre kiterjedő, nettó 15 milliós felújításnál a 4,05 milliós áfa fele visszajárna. A szövetség hosszú távú panelfelújítási programot is sürgetett, hogy 10-12 éven belül a teljes, mintegy 800 ezres panelállomány is megújulhasson.

Az MNB február végén ismertetett terve szerint folytatni kell az Otthon Melege Programot, de nem 40-55 százalékban, hanem ennél jóval nagyobb mértékben kell anyagilag is támogatni a lakóingatlanok energetikai korszerűsítését. Ehhez a következő 7 éves EU-s költségvetésből hozzánk érkező forrásokból méretes részt kell irányítani. Ennél konkrétabban viszont nem jelölték meg, hogy mekkora részarány vagy költségvetési keretösszeg lenne kívánatos.


Több százezer lakás és ház újulhat meg ingyenmilliókból, ha ezek a programok végre beindulnak

Minden fontos kivitelező jelen lesz itt. Rengeteg hasznos infót kaphatsz. Csak annyit kell tenni, hogy eljössz!


A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is sürgeti, hogy a lakossági épületenergetikai korszerűsítésekre is rendelkezésre álljanak rendszeres, hosszú távú, kiszámítható, tervezhető állami ösztönző és támogatási programok. A MEHI szerint ezek jót tennének az építőiparnak is: stabilizálná és területileg kiegyenlítené az ágazatot, továbbá erősítené az építőipari mikro- és kisvállalkozások megrendelés-állományát.

A használt lakások piacán egyelőre nem elsődleges szempont, hogy energetikai szempontból EU-kompatibilis-e egy otthon. A lokáció, az ár és a beosztás megelőzi egy vásárlási döntésnél.
Szigetelt ingatlanok aránya


Több százezer lakás és ház újulhat meg ingyenmilliókból, ha ezek a programok végre beindulnak
forrás: Otthontérkép-Knauf Insulation felmérés, 2018 május
Michael P. Smithing, a Colliers International fenntarthatósággal és energiahatékonysággal kapcsolatos projektekért felelős vezetője szerint az energiahatékonyság akkor lesz fontos, ha ezeket ténylegesen beépítik a lakásárakba. Jelenleg még nagyon távol vagyunk ettől, hiszen az ebből a szempontból is korszerű új otthonok aránya elenyésző a teljes lakásállományhoz képest.


Michael P. Smithing FRICS

Former Chairman of RICS in Hungary LEED AP ID+C, BREEAM Assessor, BREEAM In-Use Assessor Director

Green Building Advisory, Colliers

Michael Smithing 1993-ban ingatlan ügynökként csatlakozott a Colliers Hungary csapatához. Különösen a bérlőképviselői eredményei alapján, 1998-ban irodavezetővé nevezték ki. Mint Managing Partner, 2001 és 2010 között... Tovább »

Évente 30-40 ezer új lakásnak kellene épülnie ahhoz, hogy gyorsuljon a javulás ezen a téren és persze valóban hatékony gazdasági és pénzügyi ösztönzőkre van szükség a kormány részéről - tette hozzá a szakértő.

Az állami ösztönzőkről részleteket szerettünk volna megtudni Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkártól, de egyelőre nem kaptunk választ.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
pesti alsó rakpart