Érdemes még beszállni a lakáspiacba? - Az attól függ
Ingatlan

Érdemes még beszállni a lakáspiacba? - Az attól függ

Portfolio
Ma és holnap is folytatódik a a Lakás 2019 Kiállítás, ahol az érdeklődőket nemcsak a kiállítók, de szakmai beszélgetések és előadások is várják. A tegnap délutáni Lakás Klub Extra esemény második részében a szakértők leginkább azzal foglalkoztak, hogy megéri-e még beszállni a lakáspiacba, milyen kilátásaik vannak a befektetőknek és mit tapasztalnak azok, akik már jó ideje ezzel foglalkoznak.

Ma is folytatódik a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Lakás 2019 Kiállítás. A Millenáris 'B' épületében lévő ingyenes rendezvény pénteken 12-19 óra között, szombaton és vasárnap 10-18 óra között várja a látogatókat.

A pénteki szakmai Klub eseményen leginkább a jövőbeli várakozásaikat osztották meg a szakértők a résztvevőkkel, míg a mai Portfolio Lakás Klub előadásai, és szakérői beszélgetése főleg azoknak lehet érdekes, akik konkrét tanácsokat, iránymutatást szeretnének kapni az új, vagy használt lakások vásárlásához, legyen szó a hitelezésről, az állami támogatások felvételéről, vagy a jogi buktatókról. A pénteki Lakás Klub Extra első részében már szó volt az új CSOK részleteiről, arról, hogy készüljünk-e a lufi durranására, illetve az általános várakozásokról, amelyeket ebben a cikkben foglaltuk össze:

Érdemes még beszállni a lakáspiacba? - Az attól függ
A második részben arról beszélgettek a szakértők, hogy vajon még érdemes-e beszállni a lakáspiacba, illetve hogy milyen trendekkel szembesülhetnek a kisbefektetők. Horváth Áron, az ELTINGA (Lakás Riport) kutatóközpont vezetője, előadásában elmondta, hogy 2014 eleje és 2018 harmadik negyedéve között 98 százalékos drágulás volt a lakáspiacon. Ez az új lakások esetében 2012 és 2018 között 42 százalékot tett ki. A hozamok is jelentősen nőttek, sokan az ingatlanbefektetések felé fordultak, nem is csoda, hiszen legutoljára 1998 és 2001 között lehetett olyan hozamokat elérni, mint most, de akkor is csupán 3 éves időszakról lehetett beszélni, szemben a mostani eddig 5 éves időtartammal.


Érdemes még beszállni a lakáspiacba? - Az attól függ
Részletekért kattints ide!
Jelenleg a bruttó bérleti hozam a XIII. kerületben például 5,8 százalék (nettó hozam, vagyis az adózás, felújítás, egyéb kiadások után 3,7%) míg a IX. kerületben ez 5,5 százalék (nettó 3%). Az, hogy megéri-e most beszállni a lakáspiacba nagyon függ az árak jövőbeli emelkedésétől. A belvárosban rövid távú lakáskiadás esetén akár kétszámjegyű is lehet a hozam, magasabb kihasználság mellett.

Lássunk egy példát: a Corvin-negyedben egy 50 négyzetméteres, másfél szobás lakás rövid távú kiadása 55 százalékos kihasználtságot feltételezve 8,4 százalékos teljes nettó hozammal kecsegtet, míg ha 80 százalékos kihasználtságot feltételezünk ez akár 11,8 százalék is lehet.Érdemes még beszállni a lakáspiacba? - Az attól függ


Érdemes még beszállni a lakáspiacba? - Az attól függ

Érdemes még beszállni a lakáspiacba?

Aradi Ferenc, értékesítési és projekt igazgató, TriHolding csoport a saját projektjük kapcsán (K40) elmondta, hogy a vásárlóik 80 százaléka befektetési céllal vásárol, egy-két lakást és túlnyomó részt a vásárlók saját forrásokból fedezik a vételárat, a hitfelvétel elenyésző. Arra a kérdésre, hogy továbbra is érdemes-e ingatlanba fektetni, elmontda, hogy a bérletből adódó jövedelem és az értéknövekedés miatt a válasza egyértelműen igen.

Kondász Árpád Péter, country manager, Kategora, elmondta, hogy náluk a vásárlók 100 százalékban befektetők, a nagy érdeklődés miatt egy rangsoros rendszerrel értékesítenek, nem azonnali adásvételről van szó. Szerinte is érdemes még beszállni a lakáspiacba, gyakorlatilag alig van új telek, új projekt a belvárosban, így olyan minimális kockázatot vállal az, aki itt vásárol, hogy mindenképpen megéri beszállni.

Máté Ferenc, vezérigazgató helyettes, Duna House Holding Nyrt. 40 százalékos befektetői arányról számolt be országosan. A cég egyik alapjában újszerű lakásokat vásároltak, összesen 73 lakást (Budapesten és Debrecenben) amit a kisbefektetők részére kínálnak. A várható hozamok 10 százalék felettiek, a szakértő azt is hozzátette, hogy rövid távon szerinte érdemes beszállni a lakáspiacba, csak úgy mint hosszú távon, közép távon azonban lehet korrekció a piacon.

Micskei Lajos, tulajdonos, BNBnMore és RUNBNB.hu a rövid távú lakáskiadás kapcsán elmondta, hogy 2010 körül bármilyen lakást ki lehetett adni, jellemzően valaki bérelt hosszú távra egy ingatlant, ezt kiadta rövid távra a turistáknak. Most már sokkal jobb minőségű lakásokat adnak ki, és a hosszú távú bérleti díjak növekedése miatt már nem éri meg mindenkinek ezt csinálni. A piaci szerepelők nagy részének egy-két lakása van, nekik a szabályozási környezet kedvező. Még mindig kétszámjegyű hozamot tudnak elérni, de már sokan vannak, akik a kiszálláson gondolkodnak, főleg azok, akiknek a lakás lokációja nem annyira kedvező.

Szilágyi Orsolya, ügyvéd, Sárhegyi és Társai ügyvédi iroda, elmondta, hogy a jelenlegi társasházi szabályozások nem teszik lehetővé, hogy egységesen határozzák meg a szálláshelyként üzemeltetett lakások helyzetét. A piac fehérítése abból a szempontból nehéz, hogy aki nem jelenti be, hogy szálláshelyként adja ki a lakását, annak az ellenőrzésére a NAV-nak korlátozott kapacitásai vannak. Arra a kérdésre, hogy érdemes-e beszállni most a kiadási piacra elmondta, hogy szabályozási oldalról nem számít rá, hogy olyan újítások lennének, ami megnehezítené a kiadási célú lakásvásárlók helyzetét.

Érdemes még beszállni a lakáspiacba? - Az attól függ


Érdemes még beszállni a lakáspiacba? - Az attól függ

Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Mystery_Hotel_Budapest - 8