Ezek a fejlesztők kedvenc városai: itt épül a legtöbb lakás
Ingatlan

Ezek a fejlesztők kedvenc városai: itt épül a legtöbb lakás

Portfolio
Kijöttek a legfrissebb lakáspiaci KSH adatok 2018 utolsó negyedévére, és így az egész tavalyi évre vonatkozóan. Ahogy a napokban beszámoltunk róla, a lakásárak emelkedése folytatódott: 2018 IV. negyedévében a használt lakások 9,5 az új lakások 3,6 százalékkal voltak drágábbak, mint az előző év azonos időszakában. Nemcsak az árak emelkedtek, hanem az új lakásépítések és az eladott használt lakások száma is egyre nőtt. Az elemzésből az is kiderül, hogy mely budapesti kerületekben és mely vidéki városokban volt a legtöbb értékesítési céllal épített lakás.
A 2018-ban kötött adásvételi szerződések közül eddig 145 ezer adat érkezett be, ami az egy évvel korábbi, hasonló feldolgozottság mellett összesített adatoknál 8 százalékkal több. A tavalyi évben az újlakás-piac több mint másfélszeresére bővült, 9537 lakást építettek értékesítési céllal, amelyből az eddig rögzített értékesítések alapján már 7 ezret el is adtak. Az eladott használt lakások száma is nőtt, az év egészére 6,4 százalékos emelkedés becsülhető, és ehhez hasonló mértékben, az egy évvel korábbihoz képest 6,3 százalékkal nőtt a IV. negyedév forgalma is. Mindezek hatására növekedett az újlakás-piac részesedése, megközelítette a teljes piaci forgalom 5 százalékát.

Ezek a fejlesztők kedvenc városai: itt épül a legtöbb lakás
Forrás: KSH
A 2018-ban épített lakások több mint felét, mintegy 54 százalékát értékesítési céllal építették. A saját használatra épített lakások aránya inkább a kisebb településeken volt meghatározó. Piaci értékesítésre Budapesten az új lakások háromnegyede, míg a megyeszékhelyeken hattizede épült. Az újlakás-piac területi koncentráltságát jelzi, hogy az összes, piacra szánt új lakás fele, hat budapesti kerületben és tíz vidéki városban épült fel. Budapesten értékesítési célból a legtöbb lakás a IX., a XI. és a XIII. kerületben épült, a vidéki városok közül pedig Győrben. A Balaton térségében Balatonlelle volt kiemelkedő, az itt épült lakások száma megközelítette a 280-at.

Ezek a fejlesztők kedvenc városai: itt épül a legtöbb lakás
Forrás: KSH

Az értékesítésre épített lakások száma kifejezetten magas a 10-20 ezer fős településeken, a többi akár nagyobb népességszámú 50-100 ezer közötti, vagy 20-50 ezer fő közötti településekhez képest. Ennek vélhetően az az oka, hogy közel 90 olyan város, vagy nagyközség van hazánkban, ahol 10 és 20 ezer közé esik a lakosok száma, fele ennyi a nagyobbak (20-50 ezer közötti városok) száma és csupán 11 olyan település van, ahol 50-100 ezer főt számolnak. Így összességében több új lakás épülhet értékesítési célra a kisebb városokban, amit a volumen inkább magyarázhat, mint az, hogy a fejlesztők szívesebben tevékenykednének 10-20 ezer fős településeken.Portfolio Ingatlan Adatbázis


BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 - 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Év vége
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
GettyImages-1185435380