Azt hiszed, magasak a bérleti díjak?  - Ez a meztelen valóság
Ingatlan

Azt hiszed, magasak a bérleti díjak? - Ez a meztelen valóság

Portfolio
Elnézve a hirdetőoldalakon kínált kiadó lakások árait, általában igencsak túlárazott bérleti piacról beszélünk, a valóság azonban ettől jócskán eltér. Ezek a kínálati árak ugyanis a piac csak egy részére igazak, a másik jelentős részükben a bérleti viszonyok valamilyen ismeretség által jönnek létre, a tulajdonos így kisebb kockázatot vállal mint egy vadidegennel, a bérlő pedig akár 30-40 ezer forinttal kevesebbet fizet havonta. Lássuk, hol számít leginkább az ismeretség, és hogy mennyit lehet nyerni azzal, ha valaki hosszú éveken át ugyanazt a lakást bérli.
Az ingatlanportálok közvetítésével létrejövő bérletek árszintjének vizsgálata azért is lényeges, mert az itt megfigyelt kínálati árak jelentik a legfontosabb információforrást a bérleti piacon. Ugyanakkor a kínálati bérleti díjak sok esetben torzított képet adhatnak a teljes bérleti piacról, aminek az egyik legfőbb oka, hogy a bérleti megállapodások egy jelentős része ismeretség útján jön létre. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy jóval kevesebb lakbért fizet a bérlők nagy része, mint amire a kínálati árakból következtetni lehetne. Cserébe a lakás tulajdonosának kisebb kockázatot kell vállalnia (esetleg az adminisztratív költségek is alacsonyabbak), ami mindkét fél számára kedvező helyzetet teremt. Ez viszont azt is jelenti, hogy a "baráti szerződések" miatt, nagyon nehéz tisztán látni a lakásbérleti piacot.


Portfolio Ingatlan Adatbázis


BB Házak

BB Házak

1094 Budapest, Balázs Béla utca 20.
58 db lakás
30 - 94 m2 alapterület
Átadás:
2020 Q4
25 - 75 M Ft
Ajánlatot kérek

A lényeg a bérlő és a tulajdonos kapcsolata

Az ingatlanportálokon keresztül létrejött bérletek havi díja országos átlagban 106 ezer forint volt, az ismeretségi körben kiadott lakások bére ennek mindössze 60 százaléka, vagyis 63 ezer forint a KSH adatai alapján. A különbséget több tényező is okozza: a nagyobb településeken, ahol magasabb a lakbérszint, nagyobb az ingatlanportálok piaci részesedése is. Emellett az ingatlanportálokon keresztül létrejött lakásbérletek jellemzően rövidebb időtartamúak, a szerződés létrejöttének ideje pedig szintén összefügg a lakbér szintjével. A legfontosabb tényező azonban valószínűleg a bizalom, az, hogy a személyes kapcsolat révén csökken a lakáskiadás kockázata.

A KSH lakbérfelmérése 2018 novemberében zajlott, közel 300 összeíró bevonásával, több mint 500 településen, az ország egészét lefedő, mintegy 15 ezer címet tartalmazó mintán.Azt hiszed, magasak a bérleti díjak?  - Ez a meztelen valóság
Forrás: KSH
Az egyes településtípusokban is nagy az eltérés, Budapesten személyes kapcsolatok révén, vagy más, nem piaci csatornákon keresztül létrejött lakásbérletek átlagosan 38 ezer forinttal voltak olcsóbbak azoknál, amelyek az ingatlanportálok igénybevételével létesültek. Az átlagosnál kisebb e tekintetben a különbség a pesti belső kerületekben és a megyeszékhelyeken, itt személyes kapcsolat révén csak mintegy 8-9 ezer forintos árkedvezmény volt realizálható. A legmagasabb arányban az ingatlanportálon keresztüli bérbeadás a budai hegyvidéki kerületek és a pesti belső kerületek lakásainál volt látható.


Portfolio Ingatlan Adatbázis


Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 - 100 m2 alapterület
Átadás:
2019. dec
37.05 - 85.65 M Ft
Ajánlatot kérek

A már létrejött bérletek díjak nem követik a piaci árak alakulását

Minél korábban jött létre a bérleti megállapodás, annál nagyobb annak az esélye, hogy a fizetett lakbér elmarad a lakáspiacon éppen létrejövő szerződések árszintjétől. Mindez azért lehetséges, mert az esetek többségében a bérleti viszony létrejötte óta nem emelkedett a lakbér. Az összes vizsgált bérlakás közel egyharmadánál a felmérés évében, tehát 2018-ban költöztek be a bérlők. Elenyésző azok előfordulása, akiknek azóta emelkedett a lakbére. A 2017-ben kötött bérleti megállapodások 7 százalékában nőtt a lakbér, és még a 2016-ban létrejött bérletek közül is csak minden ötödikben volt azóta emelés. A vizsgált arányok Budapesten is hasonlóan alakulnak, a szerződések többsége itt is 2017-ben vagy 2018-ban jött létre, a lakbér módosítása ugyanakkor kissé gyakrabban fordult elő itt. Míg országosan az összes lakásbérlet 15, addig Budapesten 20 százalékában nőtt a fizetett összeg a beköltözés óta.

Azt hiszed, magasak a bérleti díjak?  - Ez a meztelen valóság
Forrás: KSH
Az utólagos lakbéremelés a kedvezményes lakbért fizetők között ritkább (11%), a piaci lakbért fizetők körében gyakoribb (15%). Az ingatlanportálokon keresztül létrejött bérleti megállapodások esetében az időközben lakbért emelők aránya hasonló (16%). Ez azért is lehet így, mert az ilyen bérletek időtartama általában rövidebb, átlagosan 17 hónap, mint a személyes kapcsolatok útján létrejövőké, amelynél 22 hónap az átlagos bérlési idő.

Az adatokból az is látszódik, hogy ha valaki 2015-ben vette bérbe a lakást, mintegy 40 százalékkal kevesebbet fizetett, mint az, aki 2018-ban költözött be.

Budapesten a beköltözés évétől függően évről évre 11-13 százalékkal magasabb lett a fajlagos lakbér. Vidéken szintén kimutatható a lakbérek emelkedése, ennek mértéke azonban elmarad a fővárosétól. (Ezeket az eredményeket természetesen nem lehet lakbérindexként értelmezni, egyrészt, mert csak azokról a bérletekről tudunk, amelyek időközben nem szűntek meg, másrészt, mert az egyes években létrejött bérletek minőségi és területi összetétele időről időre eltér.)

Azt hiszed, magasak a bérleti díjak?  - Ez a meztelen valóság
Forrás: KSH


Portfolio Ingatlan Adatbázis


GREENSIDE LAKÓPARK 1. ÜTEM

GREENSIDE LAKÓPARK 1. ÜTEM

1135 Budapest, Szegedi út 53
83 db lakás
35 - 89 m2 alapterület
Átadás:
2020 Q2
28.2 - 57.6 M Ft
Ajánlatot kérek
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Green House