Megéri a lakáskiadás? - Ezek a reális országos bérleti díjak
Ingatlan

Megéri a lakáskiadás? - Ezek a reális országos bérleti díjak

Portfolio
Igencsak különbözik a lakások bérbeadásából elérhető hozam az egyes településeken, ahol alacsonyabb árakon lehet ingatlant vásárolni, ott jellemzően magasabb hozamot realizálhatnak a tulajdonosok, számolniuk kell viszont azzal a kockázattal, hogy nem sikerül az év minden hónapjában kiadni a lakásukat. A KSH 2018 novemberében végzett kutatásából kiderül, hogy milyen hozamszintet érthetett el az, aki a korábbi időszakban vásárolt lakóingatlant kiadási célra, illetve az is, hogy a lakás értéke alapján, mekkora lehet a reális havi bérleti díj.
Egyértelmű a pozitív kapcsolat az egyes településeken és a budapesti kerületekben 2018 novembere előtti egy évben eladott használt lakások átlagos négyzetméterára és a megfigyelt lakbérek szintje között, a KSH a felmérése alapján. A lakbéreket alakító hatások elkülönítése után megállapítható, hogy önmagában a helyi lakásárszint 10%-os növekedése mintegy 4%-kal emeli a lakbér értékét. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lakbér rugalmatlanabb az ingatlanárakhoz képest, így amikor egy adott időszak alatt 10 százalékkal megdrágul a lakás, a kiadásból származó bevétel csak kisebb arányban fog nőni, ami az addig realizálható hozamszintet csökkenti. A lakás értéke természetesen magasabb lesz, de a kiadásból realizálható hozamszint a következő időszakban már másként alakul.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 - 100 m2 alapterület
Átadás:
2019. dec
37.05 - 85.65 M Ft
Ajánlatot kérek


Az egyes településeken, kerületekben megfigyelt lakáspiaci árakra támaszkodva megbecsülhető, hogyan aránylik a lakáskiadás révén elérhető jövedelem a lakások piaci árához. 2018 végén a lakáspiacon negyedik éve tartott a fellendülés, az árak dinamikus emelkedése különösen a fővárosra volt jellemző.

Aki a vizsgált időszakban, tehát a felmérést megelőző egy évben (2017 novembere körül) vásárolt lakást, a kiadásával átlagosan 8% körüli hozamot realizálhatott egy év alatt. (Természetesen, ha más időpontban néznénk az aktuális piaci árakat és bérleti díjakat, akkor valamelyest változna a hozamszint.) Az elérhető hozam a magasabb árszínvonalú területeken ennél alacsonyabb: Budapesten körülbelül 6, a megyeszékhelyek átlagában 8%-ra tehető.

Ezt a hozamot csökkentik a tulajdonost terhelő költségek, az állagmegóvás, a megüresedések stb., így reálisan 5-7% körüli megtérüléssel lehet számolni. A kisebb településeken az alacsony lakáspiaci árszínvonal miatt a becsült megtérülés akár magasabb is lehet, azonban a kereslet hiánya, a hosszabb megüresedések olyan mértékben ronthatják a lakáskiadás jövedelmezőségét, hogy az ebben a körben már megkérdőjelezi a hasonló számítások realitását.

Mennyi az átlagos lakbér az adott térség ingatlanárai alapján?

Akár tulajdonosként, ha kiadás előtt a bérleti díjon gondolkozunk, de bérlőként is érdekes kérdés lehet, hogy az aktuálisan fizetett lakbér vajon megfelel-e a környéken mért ingatlanáraknak, és az átlagos hozamoknak. A KSH tavaly novemberi felmérése alapján, ha az adott településen az ingatlan ára 2-300 ezer forint volt négyzetméterenként, akkor közel 1500 forintos négyzetméteráron lehetett kiadni havonta. Egy miskolci 50 négyzetméteres lakás esetében a fajlagos ár 2-300 ezer forint, így tehát a havi bérleti díj 75 ezer forint lenne. A hirdetőportálok kínálati bérleti díjai alapján ez elsőre alacsony összegnek tűnhet, tudni kell azonban, hogy a KSH adataiban általában a már korábban megkötött, akár ismeretség útján létrejövő (vagyis jóval kedvezőbb árú) lakáskiadások bérleti díjai is benne vannak. Így a most meghirdetett kiadó lakásoknál akár másfélszer akkora is lehet a havonta fizetendő összeg, mint a piaci bérleti díjakat összesítő, tavalyi KSH statisztikák értékei.

Megéri a lakáskiadás? - Ezek a reális országos bérleti díjak
Kép forrása: KSH


Portfolio Ingatlan Adatbázis


CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
77 db lakás
39 - 122 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
52.25 - 210 M Ft
Ajánlatot kérek
brexit0923
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_733621417