Új lehetőség előtt a kkv-szektor az ingatlanpiacon
Ingatlan

Új lehetőség előtt a kkv-szektor az ingatlanpiacon

Portfolio
Bővülő és átalakuló hazai mikro, kis-és középvállalkozások profitálhatnak a kifejezetten nekik szánt legújabb finanszírozási lehetőségből.
A saját használatú ingatlan megvásárlására készülő cégek mostantól a több évtizedes ingatlanszakmai tapasztalattal és kiterjedt ingatlan portfólióval rendelkező Indotek Csoport közreműködésével válthatnak eggyel magasabb minőségű irodai vagy ipari-logisztikai ingatlanra. Az új lehetőségről Kovács Andrással, a cégcsoport ingatlan értékesítési - és dr. Hegedüs Gábor portfólió menedzsment igazgatókkal beszélgettünk.

A hazai kkv-szektor azon része, amelyik erősen áll a lábán és képes kihasználni a mostani konjunktúrát, egyre határozottabban igyekszik optimalizálni ingatlanhasználatát. Ebbe ma már az is beletartozik, hogy él a különféle kedvező finanszírozási lehetőségekkel és a bérelt ingatlana helyett, preferálva a tulajdonjogot, inkább vásárol. A piaci alapú hitelek mellett egyre többen választják az MNB által bevezetett Növekedési Hitelprogramban (NHP) elérhető megoldásokat.


Új lehetőség előtt a kkv-szektor az ingatlanpiacon
A legfontosabb befektetési és finanszírozási trendekről is értesülhetsz, ha már most helyet foglalsz az év legfontosabb ingatlanos konferenciáján.

Az Indotek Csoport két vezetője arról számolt be, hogy új, ingyenes szolgáltatásukkal a náluk vásárlási szándékú cégeket adott esetben segítik az NHP keretében lezajló tranzakció gyorsabb lebonyolításában. "Mi nem klasszikus hitelközvetítést végzünk, hanem egyfajta előszűrést azoknál, akik a mi ingatlanaink közül szeretnének vásárolni. Fontos leszögezni tehát, hogy nem csak az NHP-t népszerűsítjük ingatlanjainkkal, hanem ingatlant kínálunk, mely mellé párhuzamosan tájékoztatni tudjuk partnereinket erről a kedvező hitellehetőségről." - mondták a vezetők.

A szakemberek úgy fogalmaztak, hogy cégük egyúttal akár mediál is a bankok és a vállalkozások között, így jelentősen rövidülhet a tranzakciók átfutási ideje. Tapasztalatuk szerint, ha egy kisvállalkozás képviselője komolyabb banki track record nélkül keres finanszírozást, akkor sokkal hosszabb átfutással számolhat, hiszen a bank is törekszik a kockázatai minimalizálására, s ezért különösen alapos a nem ismert ügyféllel kapcsolatban. "Hosszú ideje kiváló az üzleti kapcsolatunk szinte az összes Magyarországon működő bankkal, így bízunk benne, hogy elfogadják a mi ajánlásunkat az adott vállalkozás ingatlanvásárlásával összefüggésben. Megítélésünk szerint mindhárom szereplő nyer ezen az együttműködésen, hisz: mi értékesítünk egy-egy ingatlant, a vevő gyorsabban/egyszerűbben juthat finanszírozáshoz, míg a bankok ügyfeleket szereznek és hitelt tudnak kihelyezni" - érvelt dr. Hegedüs Gábor portfolió menedzsment igazgató.

Az ingatlankeresést végző kkv-k előbb-utóbb, de inkább előbb, rátalálnak az Indotek Csoport által kínált eladó ingatlanokra, hiszen ez a csoport évek óta ismert piacvezetője a mikro-, kis-, és közepes vállalkozások által leginkább keresett B és C kategóriás irodák, kereskedelmi, ipari és logisztikai ingatlanok piacának. A cégcsoport online piactéren és más kommunikációs csatornákon is eljuttatja üzeneteit fő célcsoportjához. Portfóliójában jelenleg több százezer négyzetméternyi kkv-k számára megfelelő ingatlan található, országszerte nagyon kiterjedt elhelyezkedésben. Az ingatlanok mérete rendkívül változatos, a kis helyigényű vállalkozásokat is képesek kiszolgálni, de az is megoldható, hogy egy gyártó cég ne csak csarnokot, raktárt vásároljon, hanem olyan ingatlant, amiben egyúttal az irodáját is elhelyezheti, s ily módon az cégközpontként üzemelhet.

Az NHP-hitelt azonban nem lehet korlátozás mentesen bármely ingatlan megvásárlásához igénybe venni. Az MNB előírásai szerint például a szálláshelyek szűkítetten, bizonyos korlátozásokkal finanszírozhatók, míg befektetésként a bérbeadási célú ingatlanok megvásárlása teljesen kizárt a konstrukcióban. Lehet ugyanakkor olyan eset is, amikor egyetlen cég bérel egy ingatlant, például egy irodaházat, s szeretné megvásárolni azt, ekkor hozzáférhet ehhez a hitelhez.

Tapasztalatok szerint jellemzően a gyártó tevékenységet végző kisvállalkozások ismerik fel, hogy érdemes az Indotek Cégcsoport által kínált ingatlanok közül válogatni az NHP-adta lehetőséget felhasználva, melyet alátámaszt, hogy már az első hetekben nagy volt az érdeklődés mely azóta is töretlen.

"A teljesség igénye nélkül:élelmiszergyártók, asztalos cégek, más kis üzemek döntik el, hogy belevágnak. Van például egy sörüzem-ügyfelünk, amelyik nem csupán a jelenlegi telephelyét vásárolta meg, hanem még fejleszteni is tudott ott köszönhetően az MNB hitel adta lehetőségeknek. Tárgyalunk ezek mellett pl. egy sportegyesülettel is, az szintén meg kívánja vásárolni a jelenlegi bérleményét. Azért előnyös partnereinknek az új finanszírozással hozzájutni az ingatlanunkhoz, mert gyakorlatilag annyit fizetnek hiteltörlesztőként, mint amennyit bérleti díjként fizetnének és a futamidőt követően tulajdonosai lesznek az ingatlannak, ami korszerűbb, tágasabb és akár jobb elhelyezkedésű is, mint amiben jelenleg működnek (közel azonos költségek mellett). Van olyan ügyfél is, aki - akár 40-60 négyzetméteres - irodai ingatlanát veszi meg a bérleti viszony folytatása helyett, de többségben vannak az ipari ingatlant vásárlók" - mondta el Kovács András, értékesítési igazgató.

Az Indotek képviselői régóta szoros kapcsolatban állnak a kkv-szektorral, integráns részei annak, így napi szinten nyomon kísérik a kisvállalkozások alkalmazkodását a mindenkori gazdasági körülményekhez, beleértve az ingatlanhasználatban bekövetkezett változásokat is. Ezek alapján úgy látják, hogy a sikeres kkv-k ma már hosszabb időre terveznek, érzékelik a gazdaság stabilitását és ehhez igazítják ingatlanos szerződéseiket is, mernek hosszabb időre elköteleződni. Az NHP-hitel sem rövid futamidejű: legalább 3, legfeljebb 10 év lehet. Mint mondták: "Ezek a vállalkozások nem tőkelekötésként élik meg a vásárlást, hanem lehetőségként arra, hogy a kiszámítható feltételek, a fixen alacsony kamat miatt felszabaduló forrásukat fejlesztésre, bővítésre fordíthassák."

A cégcsoport már hosszabb ideje folytatja azt a gyakorlatot, miszerint olyan ingatlanokat is vásárol, amelyek a későbbiekben rugalmasabban alakíthatók az igényekhez. Több ipari ingatlant is ipari társasházzá alakított, vagyis albetétesítette az egységeket, így lehetővé vált, hogy akár egy kisebb részegységet a bérlet helyett akár meg is vásárolhasson az erre nyitott vállalkozás. A növekvő minőségi elvárásokra válaszul a bérleti konstrukcióban működő ingatlanainak a felújítását is folyamatosan végzi, ez által ezek az ingatlanok vonzóbbak lehetnek a későbbi értékesítéskor.

A cikk megjelenését támogatta az Indotek Csoport
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
vitézy dávid