Lakások tízezrei várnak átadásra: engedély van, mégsem készülnek el
Ingatlan

Lakások tízezrei várnak átadásra: engedély van, mégsem készülnek el

Portfolio
Az elmúlt három és fél évben kiadott építési engedélyek alapján még legalább 31 ezer lakóingatlan vár átadásra a következő időszakban csak Budapesten, vagyis ennyi azoknak a lakásoknak a száma, amelyekre kaptak építési engedélyt a fejlesztők, vagy magánszemélyek használatba viszont még nem kerültek. Országosan a még csőben lévő fejlesztések a budapestinek bőven a dupláját teszik ki, elnézve tehát a tavalyi évben elkészült lakóingatlanok számát - ami több mint 17 ezer volt - ha holnaptól egy építési engedélyt sem nyújtanának be, akkor is lenne még mit megépíteni, több mint 4 éven keresztül.
Elkészült a legfrissebb KSH statisztika, ami az építési engedélyeket és az elkészült lakóingatlanokra vonatkozó számokat összesíti 2019 első felében. Az adatokat nagy várakozás övezte, kérdéses volt ugyanis, hogy a 2020-tól 27 százalékra visszaálló áfa mennyire veti vissza a fejlesztői aktivitást, és mennyivel zuhannak vissza az építési engedélyek. A jelenlegi értékekből ez egyelőre még nem látszik, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma ugyanis 18 227 volt országosan, ami 0,9%-kal több, mint 2018 azonos időszakában.


Portfolio Ingatlan Adatbázis


BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 - 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek


A fejlesztők bizakodása az 5 százalékos áfa megtartásában, illetve a vidéki lakáspiacon a magánemberek építkezési hajlandósága az eddigiek alapján tehát még kitart. Olyannyira, hogy ha holnaptól egy építési engedélyre sem adnának be kérelmet, az eddig elindított építkezések is tízezres nagyságrendet tennének ki. 2016 első negyedévétől kezdve országosan 124,5 ezer volt az egyszerű bejelentés és kiadott építési engedélyek száma 2019 első félévéig, a használatba vett lakóingatlanok száma viszont 48,6 ezer.

Vagyis, ha holnaptól egyetlen lakás építésére sem kérnének engedélyt, sem a fejlesztők, sem a magánemberek, akkor is 76 ezer lakóingatlan készülhetne el a következő időszakban.Lakások tízezrei várnak átadásra: engedély van, mégsem készülnek el
Természetesen ezek között vannak félbemaradt építkezések is, amelyek nem feltétlenül a következő időszakban fejeződnek be, sőt az is lehet hogy egyáltalán nem fognak megépülni. A 2016-tól kiadott összes építési engedély körülbelül 34 százaléka összpontosul Budapesten, míg az összes használatba vételi engedély csupán 22 százalékát teszik ki a fővárosban átadott lakóingatlanok. Ez a viszonylag alacsony arány vélhetően abból adódik, hogy sok fejlesztő igyekszik minél hamarabb megszerezni minden szükséges engedélyt, még akkor is, ha nincs konkrét időpont az építkezés kezdetére. Ebből fakadóan a befejezés és a használatba vételi engedély is tolódik, és a statisztikákban sem lesz nyomuk. Ezzel szemben a vidéki városokban, főleg a magánemberek esetében, feltételezhetjük, hogy csak akkor indítják el az ügyintézést, amikor már aktuálissá válik az építkezés.Portfolio Ingatlan Adatbázis


Metrodom City Home L-M

Metrodom City Home L-M

1097 Budapest, Nádasdy utca 15
349 db lakás
29.7 - 125 m2 alapterület
Átadás:
2021. jan
29.5 - 137.4 M Ft
Ajánlatot kérek
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia