shutterstock_560416219
Ingatlan

Az ingatlanpiac új csillaga? - Aki egyszer beszáll, aligha akarja abbahagyni

Portfolio
Elkezdődött a CEE Property Forum konferencia Bécsben, ahol az első előadások egyike az ingatlanpiac és a folyamatosan változó technológia összekötéséről, vagyis a proptech térnyeréséről szólt. Ahogy a gazdaság és az elétünk minden területére beszivárogtak a különböző digitális megoldások, úgy igaz ez az ingatlanpiacra is. Jelenleg ott tartunk, hogy a különböző kihívások kezelésére, mint a munkaerőhiány, vagy az emelkedő költségek, szinte lehetetlen olyan választ adni, amiben nem szerepel a technológia. Nem csoda hát, hogy aki pedig beszállt erre a piacra, úgy tűnik abba sem akarja hagyni.

A konferencia első előadása során James Dearsley, Co-Founder, Unissu, a proptech területeiről, az eddigi elterjedéséről és a további lehetséges célokról beszélt. Korábban már több cikkben is összefoglaltuk, hogy mit jelent a proptech, egy rövidebb megfogalmazás alapján: 

Egy részlete az ingatlanipar egy szélesebb technológiai átalakulásának, egyfajta mentális átállást jelent, ami az ingatlanipar és a felhasználók közötti tech vezérelt innovációkkal jöhet létre.

Property Investment Forum 2019
A technológiai újítások integrálása létkérdés, a minőségi szolgáltatás egyre jobban elvárt, miközben a szolgáltatás árain folyamatos a nyomás. De ezen is segíthet a proptech! Találkozzunk november 21-én!

Több mint 7100 proptech vállalkozás van jelenleg, 100 különböző országban.

A számuk pedig dinamikusan nő, csak úgy mint a befektetett összeg, 2017-ben még csupán 12 milliárd dollárra tették az ingatlanokhoz kapcsolódó tech finanszírozásokat, addig 2018-ra ez a szám már a 14 milliárd dollárt is meghaladta, 2019 eddigi hónapjaiban pedig elérte a 10 milliárd dollárt. A befektetők egyre inkább bíznak az ingatlanpiac magasabb fokú digitalizáltságában, az átlagos befektetési érték 33 millió dollárt tesz ki ebben az évben, 2018-ban ez az összeg valamivel több mint 15 millió dollár volt. Igaz ugyanakkor, hogy jelenleg még az ilyen jellegű befektetések száma alacsonyabb, mint a tavalyi teljes évben, így az átlagos érték még várhatóan kisebb lesz az év végére. 

property forum cee_2019proptech

Az Egyesült Államokban körülbelül 2200 proptech-kel foglalkozó cég van, csak New Yorkban 323 ez a szám, ezt követi Anglia, ahol 807 ilyen vállalkozás indult el, míg az ázsiai régióban India számít kiemelkedőnek. A szomszédos Ausztriába 59, míg Magyarországon 21 proptech kötődésű vállalkozásról lehet tudni.

property forum cee_2018proptech1nap

Tech és ingatlanpiac - Megéri befektetni?

  • A befektetők 60 százaléka gondolja úgy, hogy a következő 12 hónapban még több proptech-kel kapcsolatos befektetést vállal majd, míg 37 százalékuk körülbelül ugyanannyit. Csupán 3 százalék gondolta úgy, hogy visszafogja az ilyen irányú befektetéseket
  • A befektetők 35 százaléka az okos épületek iránt érdeklődik a leginkább ezen a területen, ezt követi 18 százalékkal a építészet, gépészet, kivitelezés
  • A befektetők 64 százaléka szerint több felvásárlás várható a következő 12 hónapban a proptech startuppok körében, 23 százalékuk szerint nem lesz érdemi változás

Bár a terület bővülése szemmel látható, a szabályozók részéről törvényhozással is érdemes lenne támogatni a fejlődését. A technológia túl gyors változása okozza, hogy nehéz a proptech-et hivatalos keretrendszerbe foglalni. Ezen túl, a nyelvi akadályok is gátolhatják az elterjedését.

foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
shutterstock_1077065507