lakásépítés
Ingatlan

Jön a BMW - Még jobban elszállhatnak az ingatlanárak Debrecenben

Felgyorsulhat az áremelkedés a debreceni lakó-és kereskedelmi ingatlanpiacon, miután megszületett a szerződés a BMW és a város között. Újabb befektetői vásárlások jöhetnek, de a lakásbérleti díjak egyelőre stagnálnak.

Debrecenben az ingatlanpiacon is hatalmas várakozások előzték meg a BMW-gyár odatelepülését. A legtöbb lakásberuházó, a használt lakását eladni vagy kiadni szándékozók, továbbá a befektetési céllal vásárlók jelentős része áremelkedésre számított, nem is csalódtak. A cívisváros több rekordot is magáénak mondhat: a megyei jogú városok között ott találjuk a legdrágábban kínált új lakásokat: az egyetemhez közeli Egyetem Towerben 1,2 millió forintot kérnek egyetlen négyzetméterért, de az új építésű lakások átlagára is toplistás, 700 ezer forint/négyzetméter. Összesen 17 projektben 350 lakás hirdetését kezdték meg a közelmúltban.

Portfolio Lakás Klub 2019
A debreceni lakásberuházásokról is sok titkot megtudhatsz az év legfontosabb lakáspiaci rendezvényén. Azonnal foglalj magadnak helyet!

Az áremelkedés folytatódása nem kérdéses, legfeljebb annak mértéke. Az újonnan induló projekteknél már 27 százalékos áfát kell felszámolni, évi 15-20 százalékkal növekszik a kivitelezés költsége és a munkaerő díja is legalább ennyivel lesz magasabb, ha biztosítani akarják ez eredeti kivitelezési ütemezést. A gyors drágulást önmagában az a tény is elősegíti, hogy végül létrejött a szerződés. Hasonló folyamat Kecskeméten is megfigyelhető volt, miután kiderültek a Mercedes gyár létesítésének részletei. Győrben az Audi már több mint 25 éve van jelen, az ottani áremelkedés legalább 10 éve folyamatos.

lakóparki beruházások Debrecenben

Tavaly nyárhoz képest Debrecenben a lakásbérletek is drágultak, de csak kis mértékben: helyi közvetítők szerint 2019 őszén az átlagár 100 ezer forint volt, ez 5 százalékkal múlja felül a tavaly nyári értéket, ezt a két adatot az ingatlan.com is megerősítette. Ha valóban az eredeti ütemben és méretben épül meg a gyár (ez egyáltalán nem biztos), akkor az itt munkába álló nem debreceniek (magyarok és külföldiek) a lakásbérleti piacon bizonyosan megjelennek, s ez árfelhajtó hatású lehet. Az általuk támasztott kereslet a felsőközép és a felső kategóriás bérlemények tulajdonosainak hozhatnak rendszeres, emelt bevételt. Utóbbiból egyelőre nagyon kevés van a piacon. A lakásukat kiadók ugyanakkor továbbra is számíthatnak a több ezer egyetemi diákra, illetve az odatelepült multiknál dolgozó, de nem debreceni lakosokra.

Property Investment Forum 2019
Ne hagyd ki az év legfontosabb hazai ingatlanos eseményét! Már most foglalj helyet az első sorban!

Az elmúlt években – erős kormányzati hátszéllel – több járműipari és elektronikai multi is telephelyet létesített a városban és környékén. Ezek a nagyvállalatok főleg az önkormányzat kezén lévő ipari ingatlanokban kaptak helyet. A szabadpiacon lévő ipari és logisztikai ingatlanokat meghirdető tulajdonosok azonban hoppon maradtak, ugyanis a BMW-beruházás – részben a német autóipar egyre súlyosabb válsága miatt – sokáig teljesen bizonytalan volt, hiába cáfolta ezt a cég és a városi önkormányzat. A bizonytalanság miatt gyakorlatilag nem jelent meg komoly vevőjelölt az ipari telkekre, raktárakra. A most aláírt szerződés sem nyújt teljes garanciát egy befektetőnek, hiszen a viharfelhők továbbra is ott tornyosulnak a német járműipar felett.

raktárdíjak Debrecen

A szerződés a tulajdonbavételről szól az MTI szerint. A tényleges gyárépítés legkorábban jövő tavasszal kezdődhet, legalábbis addig kapott határidőt a Market Zrt a terület előkészítésének befejezésére. Nyilvánvaló, hogy a BMW elegendő játékteret hagyott magának arra az esetre, ha menet közben csökkenteni kell a telephely méretét vagy a kapacitását. Egyes beszállítói most azonban újra kezdhetik a puhatolózást a helyi ipari ingatlanpiacon, beleértve az önkormányzat által közvetetten vagy közvetve felügyelt ipari parkoknál. Ha sikerrel járnak, akkor közel lehetnek egyik legnagyobb vásárlójukhoz.

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!