Körfolyosós bérház a VIII. kerületben
Ingatlan

Kiderült, mit gondolnak a fővárosban a bérlakások építéséről és a bérleti díjak szabályozásáról

Portfolio
Sok fővárosi lakos szeretné, ha több bérlakással oldanák meg az önkormányzatok a lakhatási gondokat, azt viszont már jóval kevesebben, hogy a bérleti díjakba is központilag beleszóljanak. A Závecz Research kutatást végzett arról, hogy mit gondolnak a budapestiek a lakhatási kérdésekről, és milyen megoldásokat támogatnának - írja a 24.hu.

A legtöbben több bérlakást szeretnének

Egy ország lakáspiacának fontos része a bérlakási szegmens, nem véletlen, hogy itthon is újra és újra előkerül ez a téma, egyes kerületekben pedig bérlakások építésére is vállalkozik az önkormányzat. Az újak mellett természetesen a meglévők felújítására is lenne igény, a közel 4 ezer üresen álló főváros önkormányzati lakást ugyanis többnyire az állapota miatt nem tudják kiadni. A Závecz Research a 24.hu számára készített felmérésében 800 budapesti lakost kérdezett meg a bérlakásokkal, illetve a bérleti díjakkal kapcsolatban. Sokan közülük támogatnák az önkormányzat által fenntartott bérlakásokat, a bérleti díjakkal szabályozásával kapcsolatban viszont jobban megoszlanak a vélemények. 

A válaszadók 73 százaléka gondolta úgy, hogy a kerületi önkorményzatoknak több bérlakást kellne fenntartani, 19 százalékuk volt ellentétes véleményen, a maradék 8 százalék pedig nem válaszolt.

Hasonló volt a budai és a pesti lakosok válasza erre a kérdésre, a Pesten lakók 74, míg a budaiak 73 százaléka szerint lenne szükség több bérlakásra. A korcsoporortos felosztásból jól látszódik, hogy az idősebbek nagyobb arányban támogatnák ezt a lakhatási formát, a 60-nál idősebb válaszadók 86 százaléka, a 40-59 év közöttiek 71 százaléka, illetve a 18-39 évesek 65 százaléka támogatná, ha több bérlakást tartanának fent a kerületek. 

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy helyesnek tartanák-e, ha külön adót vetnének ki azokra, akiknek több mint félmilliárd forintot meghaladja az ingatlanvagyona és ebből a bevételből építenének bérlakásokat. A válaszadók 75 százaléka helyeselné ezt az intézkedést, 21 százalékuk viszont nemmel válaszolt a kérdésre. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 – 91 m2 alapterület
26 – 82.3 M Ft
Átadás:
2021 Q3

Ajánlatot kérek

Mi legyen a bérleti díjakkal?

A megkérdezetteknél nagyobb arányban voltak olyanok, akik nem szeretnék, hogy a főváros határozza meg a bérleti díjakat.

A válaszadók 47 százaléka nem szeretné, hogy a főváros beleszóljon a bérleti piacba, 45 százalékuk viszont támogatná ezt.

Vélhetően a lakástulajdonosok többsége, illetve azok is, akik kevésbé hisznek a túlzott központi szabályozásban válaszoltak nemmel erre a kérdésre. Míg a támogatók között valószínűleg sokan lehettek olyanok, akik túl magasnak tartják a jelenlegi bérleti díjakat és ezzel a piaci beavatkozással szeretnék azokat csökkenteni. 

Portfolio Lakás Klub 2019
Lakást vennél, vagy eladnál? Érdekelnek az új lakások? Látogass el a Lakás Kiállításra!
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
hullám, óceán, tengerparti lakások