shutterstock_1098789371
Ingatlan

Minden egy helyen, amit a létesítménykezelésről tudni kell

Portfolio
Harmadszor állítja össze Létesítménygazdálkodási Mérőszámok című benchmarking kiadványát a LEO. Az összegyűjtött adatok minden alkalommal megduplázódnak. Idén 824 épület, több mint 7 millió négyzetméter alapterület, a budapesti irodaházak több mint fele és számos ipari, kereskedelmi és egyéb ingatlan vesz részt a kutatásban.

A mostani kiadványban több újdonság is van, az iparági szakértők vállalkoztak az egyes fejezetek szakmai lektorálására és bevezetők megírására. Ilyen például a virtuális kerekasztal, melyben a tagvállalatok vezetői válaszolnak három kérdésre. Décsi Gábor, a munkacsoport vezetője az alábbi válaszokat adta.

Décsi Gábor

Dome Facility Services Group ügyvezető igazgató, LEO benchmarking munkacsoport vezető

Décsi Gábor (okleveles építészmérnök, mérnök–közgazdász posztgraduális képzés) 2004 óta vezeti a Dome Facility Services Group-ot, ügyvezetése alatt a társaság bevétele 20 millió HUF-ról 500 millió HUF
Tovább
Décsi Gábor (okleveles építészmérnök, mérnök–közgazdász posztgraduális képzés) 2004 óta vezeti a Dome Facility Services Group-ot, ügyvezetése alatt a társaság bevétele 20 millió HUF-ról 500 millió HUF Tovább

Mik azok az aktuális trendek, kihívások, amelyek véleményetek szerint befolyásolhatják vagy befolyásolják a létesítménygazdálkodással foglalkozó vállalatok mindennapjait a 2019-es, illetve 2020-as évben?

Az Európát, azon belül Magyarországot is sújtó munkaerőhiány jelentős nyomot hagy a létesítménygazdálkodási piacon is, ami az egyik kiemelten munkaerő intenzívebb iparág a főbb nemzetgazdasági ágazatok között. Rövidtávon kizárólag a bérekkel illetve a munkahelyi környezettel és egyéb belső szolgáltatásokkal, juttatásokkal lehet csak versenyezni a szükséges számú és minőségű munkaerő megtartásának érdekében. Az elmúlt 3 évben szakmánként eltérő mértékben, de összességében 50-100%-os mértékű béremelkedés volt tapasztalható, mely jelentős mértékben csökkentette a szereplők jövedelmezőségét. Amennyiben nem torpan meg a gazdaság, úgy 2020-ban is folytatódni fog a korábbi extrém mértékű bérinfláció, ami komoly díjnyomást helyez a teljes ingatlanszakmára is.

Hosszabb távon egyszerre kell az egyre öregedő iparágba fiatal szakmunkásokat és segédmunkásokat becsábítani, illetve a nyugdíjkorúakat a munkaerőpiacon tartani. Sajnos ez a törekvés feltehetőleg még így is kevés lesz a rohamosan csökkenő munkaképes lakosság miatt, ezért jelentős lépéseket kell tenni az automatizáció és robotizáció irányába. A Proptech-nek és ipar 4.0-nak nevezett technológiai fejlesztések mind elősegítői már ma is a kieső munkaerő pótlására való törekvésnek, ezért már ma is több létesítménygazdálkodási vállalkozás kezdett bele, vagy tervezi, hogy belekezd ilyen projektekbe.

Property Investment Forum 2019
A létesítménykezelés témájával kiemelten foglalkozunk november 21-én a Property Investment Forum 2019 konferencián, ahol a szakma képviselői vitatják meg aktuális nézeteiket a témáról.

Mit üzennétek a szakmának, az FM szolgáltatóknak, mire fókuszáljanak, mire figyeljenek, esetleg mivel legyenek óvatosak, milyen ismérvekkel rendelkezzenek a munkatársak?

Eredmény, hogy az elmúlt 10 évben felépült egy olyan megrendelői és szolgáltatói kör, akik már tudnak SLA és KPI alapon gondolkodni, tudnak a szó szoros értelmében létesítménygazdálkodási szemlélettel dolgozni, tanácsot adni, illetve szolgáltatást végrehajtani. Elkészült az ISO 41000 szabványsorozat, amivel tanúsítást szerezhetnek a magyarországi FM szolgáltatók, ezáltal már meg lehet különböztetni az FM cégeket az önjelölt FM szolgáltatóktól. A szabvány másik hozadéka lehet, hogy az FM szakmában is el tud terjedni a minőségirányítási és a folyamatszemlélet.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Cserkesz Factory

Cserkesz Factory

1105 Budapest, Cserkesz utca 42.
Kiadó terület: 1711 m2
Bérleti díj: 1120 – 1120 HUF
Bérleti díj: 3.5 – 3.5 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek

A következő években a létesítménygazdálkodási szakma reputációját lehetne jelentősen növelni a foglalkoztatás teljes kifehérítésével. Erre lehetőséget ad a mostani munkaerő piaci helyzet, mert az extrém díjemelések tárgyalása során a legalitás is bekerülhet a fő szempontok közé. Nagy szükségünk van arra, hogy a valós szakmai teljesítmény és a hatékonyság mentén tudjunk versenyezni.

Végül arra hívnám fel a figyelmét a szakmának, hogy a csökkenő munkaerő hatására ne hagyjuk, hogy felhíguljon a munkavállalói állomány minősége, törekedjünk a folyamatos képzésekre, fejlesztésre. Például nem szerencsés, ha egy jó képességű technikust úgy adunk el, mint egy senior létesítményvezető, mert abban a helyzetben sem a korábban jól teljesítő munkavállaló nem lesz sikeres, sem a megbízó nem lesz elégedett, és a szolgáltatónak is romolhat a megítélése.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
park22 üzleti park

park22 üzleti park

1223 Budapest, Növény utca 7.
Kiadó terület: 18390 m2
Bérleti díj: 5 – 5.5 EUR
Átadás:
2020 Q4

Ajánlatot kérek

Mit üzennétek a megrendelőknek, milyen piacot befolyásoló trendek várhatóak mind a szolgáltatás fejlesztés tekintetében, mind a munkaerő piaci trendek generálta várható költségemelkedésben?

A korábbiaknál sokkal nyitottabbnak kell lenniük a szokatlanul magas díjak kompenzálására, amit természetesen a hatékonyságnöveléssel és a szolgáltatási szint újra definiálásával lehet ellensúlyozni. Nem elvárható, hogy egy elhúzódó megállapodás idejére bármely gazdasági társaság bármilyen körülmények között is adóhatósági vagy munkavédelmi kockázatot vállaljon. A továbbiakban is extrém mértékű béremelkedésre kell számítani valamennyi munkakörben a takarítóktól/vagyonőröktől kezdve a mérnökökig bezárólag.

Ugyanakkor egyre fejlettebb a nemzetközi, azon belül a magyar létesítménygazdálkodási szakma is, így az igények és a lehetőségek is folyamatosan nőhetnek, ezáltal javítva a megrendelő és szolgáltató közötti partnerséget, a végfelhasználók felé nyújtott szolgáltatások minőségének növelését, valódi létesítménygazdálkodási szolgáltatás nyújtását.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
D210 Raktárbázis

D210 Raktárbázis

1106 Budapest, Keresztúri út 210.
Kiadó terület: 14708 m2
Bérleti díj: 1248 – 1600 HUF
Bérleti díj: 3.9 – 5 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
új lakások