Sok lakás
Ingatlan

A válság utáni első év: nevetséges méretű tranzakciók és romokban heverő lakáspiac

Portfolio
Banki finanszírozási hiány, 15-30 százalékos bérleti díj csökkenés, drasztikus növekedés a tranzakciós hozamokban, és nihil a fejlesztési piacon. Ez jellemezte a 2009-es magyar ingatlanpiacot. Folytatjuk cikksorozatunkat, amiben megnézzük, hogy mi minden történt a válság utáni első évben a hazai és a nemzetközi "vizeken", illetve, hogy miről szólt 2009-ben a Property Investment Forum konferencia.

Miről szólt 2009-ben a konferencia?

Bőven volt mit megbeszélnie az 5. Property Investment Forum konferencián a szakértőknek, a válság hatására ugyanis igencsak megváltozott a külföldi mellett, a hazai ingatlanpiac is. A bankok befagyasztották a hiteleket, melyek hatására  nagy gondba kerültek a lakásfejlesztők, miközben az irodapiacon olyan nagy számban készültek el projektek, hogy azt a kereslet nem volt képes felszívni és az irodák szinte kongtak az ürességtől. A konferencián a legfontosabb témák között volt:

 • Globális makrogazdasági kilátások - Mikor áll helyre a finanszírozás?
 • Segítség, válságban vagyunk! - Ingatlanfejlesztők a kitörési pontokról
 • Irodapiac válság idején - Hogyan fogjunk bérlőt?
 •  9 vagy 13 euró? - Irodapiac Budapesten
 • Fejlesztés helyett... - Vagyonkezelés vagy üzemeltetés
 • Kitörés a lakásfejlesztők számára - Honnan szerezzünk forrást?
 • Lakásárak válság idején - Helyes értékítélet
Property Investment Forum 2009
Property Investment Forum 2009

Mi történt 2009-ben itthon?

A 2008-as pénzügyi összeomlást 2009-ben reálgazdasági válság követte, az Egész EU recesszióba került leszámítva Lengyelországot. A bankok forráselvonása és enyhén szólva is óvatos hitelezési stratégiája a fejlesztési piacot is befagyasztotta. Magyarországon a hatalmasra álmodott megaprojekteket finanszírozás hiányában leállították, némelyiket csak egy időre, másokat véglegesen. Voltak azonban olyan projektek is, leginkább a budapesti irodapiacon, amelyeknek a befejezése éppen erre az időszakra esett. 2008-ban elérte a 2 millió négyzetmétert a budapesti irodaállomány, de ez még bőven nem vetett véget a recesszió alatt elkészült új irodaházaknak. 2008 és 2009-ben összesen fél millió négyzetméternyi irodaterületet adtak át a fővárosban. A gyatra reálgazdasági környezetben az új kínálat hatására 2009-ben az üresedési ráta 20 százalékra emelkedett (2019 közepén ez 6,3 százalék volt) és a következő évben még tovább kúszott felfelé, miközben a bérleti díjak lefelé tendáltak. 

Property Investment Forum 2019
Idén egy kisebb jubileumot ünneplünk, hiszen immáron 15. alkalommal rendezzük meg a hazai ingatlanszakmával karöltve, a piac legfontosabb szakmai eseményét, a Property Investment Forumot.

A lengyel csoda

A 2008-2009-es időszakban nem kis csodának számított, hogy a régiós országok bármelyikében szívesen mentek a befektetők. A finanszírozók, a nemzetközi befektetők egyfajta menedékként tekintettek Lengyelországra, miközben Magyarország például szitokszónak számított, ingatlanpiaci vonatkozásban mindenképp. A lengyel csoda egyik fontos titka az volt, hogy az EU-ban egyedüli országként elkerülték a recessziót, az ingatlanbefektetők kedvencévé váltak, a befektetési piacuk likvid maradt, a hozamok pedig a nyugat-európai szinteket közelítették. 

Ma a legkisebbek, akkor a legnagyobbak

A 2009-es helyzetet jól leírja az irodapiac siralmas aktivitása, az akkor legnagyobbnak számító projektek a mostani statisztikákban biztosan a lista utolsó helyen szerepelnének. A válság utáni első évben, az öt legnagyobb bérleti tranzakcióból az első négy szerződéshosszabbítás volt. A legnagyobb szerződés-megújítás:

 • a Tatáé volt a Science Parkban (5730 m2),
 • a Deloitté az Park Átriumban (4871 m2),
 • a Roche maradt a Terraparkban (3141 m2)
 • és a Novartis újratárgyalta bérletét a Bartók Házban (2510 m2).

Ami a mostani piacon szinte elképzelhetetlen, hogy ezres nagyságrendű legyen a legnagyobb új bérleti tranzakció, akkor viszont a legnagyobb új szerződést egy gyógyszerészeti cég kötötte 1618 négyzetméterre a Dorottya Udvarban. Összehasonlításképpen idén 22 060 négyzetméterre írt alá a BP Consulting előbérleti szerződést. 

Portfolio Ingatlan Irodakereső
myhive Átrium Park

myhive Átrium Park

1134 Budapest, Váci út 45.
Kiadó terület: 1194 m2
Bérleti díj: 13 – 17 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek

Összeomlott a lakáspiac

2009-ben már egyértelműen érezhető volt a lakáspiac lassulása, sokan kivártak a vásárlással, ami a tranzakciószám jelentős visszaesését eredményezte, amit az állami támogatások és szocpol megszüntetése miatt bekövetkezett élénkülés sem tudott ellensúlyozni. Budapesten a 2008-as forgalom körülbelül kétharmadára csökkent, de vidéken még ennél is nagyobb volt a zuhanás. A lakásárak az év második felében kezdtek el trendszerűen esni, kivéve a panellakások, amelyek ára egész évben egyenletesen csökkent. A vállalhatatlan lakáshitel-törlesztési feltételek azokat is a lakásbérlet felé terelte, akik rendelkeztek megfelelő önrésszel,  a kínálat bővülése meghaladta az újonnan jelentkező keresleti többletet, megindult a bérleti díjak, 10-15 százalékos igencsak látványos csökkenése. Az új építésű lakások beruházói rég nem látott erőfeszítésekre kényszerültek, hogy eladják az építés alatt álló, vagy már megépült lakásaikat. Több nagyobb fejlesztő felajánlotta, hogy a lakás vevője a foglaló befizetése után adott időtartamig bérleti díj fejében a lakásban lakhat, és a vételár fennálló részét majd csak ezt követően kell kifizetnie. A kereslet ennek ellenére is visszaesett, Budapesten mintegy 2900-ra nőtt az eladatlan új lakások száma, az átadott projektek pedig 2008-hoz képest 30 százalékkal csökkentek. 

A cikksorozatunk folytatódik, a november 21-i Property Investment Forumig összeszedjük, hogy mi történt az egyes években a hazai ingatlanpiacon és a konferenciákon. 

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
új lakások