Klímaváltozás ingatlanok
Ingatlan

Ambiciózus vállalással tüntessünk el 45 millió autót egy teljes évre az utakról!

Portfolio
Világszerte az épületekből összesen 209 millió tonnányi kibocsátott szén-dioxid származik, ha ezt a mennyiséget sikerülne megszüntetni, az lényegében egyenértékű lenne azzal, mintha közel 45 millió autót egy teljes évre eltűntetnénk az utakról. Az egyik legfőbb szervezet, amely az épületek által kibocsátott károsanyagok csökkentéséért jött létre, céljául tűzte ki, hogy 2030-ra minden új épület nettó nulla karbonkibocsátással működjön, 2050-re pedig az épületek 100%-a legyen nettó nulla karbonkibocsátású - szerepel a HuGBC felhívásában.

A november 21-én megrendezett Portfolio Property Investment Forum is kiemelt helyett biztosított az épített környezeti fenntarthatóság témájának. A keynote előadó, Peter Sweatman, a brit Climate Strategy & Partners vezérigazgatója és előadója volt, aki több mint 200 ingatlanpiaci döntéshozó előtt beszélt az épített környezet és a döntéshozók kulcsszerepéről a klímaváltozás mérséklése tekintetében.

Sweatman Peter
Climate Strategy & Partners, Chief Executive
Peter Sweatman has spent 26 years in finance of which 16 are climate finance and energy efficiency. He is the Chief Executive of Climate Strategy & Partners, a strategic consulting group in Clean
Tovább
Peter Sweatman has spent 26 years in finance of which 16 are climate finance and energy efficiency. He is the Chief Executive of Climate Strategy & Partners, a strategic consulting group in Clean Tovább

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) december 5-én webinárium keretében hívja a Magyarországon működő vállalatokat, településvezetőket és politikai döntéshozókat, hogy ismerjék meg a World Green Building Council Advancing Net Zero & Net Zero Carbon Buildings Commitment globális kampányát. A cél, hogy 2030-ra minden új épület nettó nulla karbonkibocsátással működjön, és 2050-re az épületek 100 %-a nettó nulla karbonkibocsátású legyen. A webináriumra való jelentkezés ezen a linken érhető el.

A hazai ingatlanpiac jelentős szereplőit kérdezte Barta Zsombor, a HuGBC elnöke arról, vajon a piaci szereplők mit lennének hajlandók megtenni a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséért? Abban minden megkérdezett egyetértett, hogy a gazdasági megtérülésnek, a megfelelő állami szabályozásnak és a széleskörű szemléletformálásnak kéz a kézben kell járni, csak így érhető el bármilyen eredmény.

Barta Zsombor
HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete), elnök
Barta Zsombor a Sentient Csoport Fenntarthatósági Üzletág Igazgatója, emellett BREEAM minősítő és AP és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének Elnöke is. Zsombor az RICS tagja és az épített kö
Tovább
Barta Zsombor a Sentient Csoport Fenntarthatósági Üzletág Igazgatója, emellett BREEAM minősítő és AP és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének Elnöke is. Zsombor az RICS tagja és az épített kö Tovább

A World Green Building Council (WorldGBC) és a hazai tagszervezet, a HuGBC arra hívja a hazai döntéshozókat, hogy cselekedjenek. Kötelezzék el magukat egy olyan jövő iránt, melyben 2050-re minden egyes épület nulla karbonkibocsátású lesz – azaz álljon a nettó nulla karbonkibocsátású jövő mellé. E cél elérésére indította el a világszervezet az Advancing Net Zero nevű globális projektjét, majd a Net Zero Carbon Buildings Commitment felhívást 2018. szeptember 13-án San Franciscóban, a Global Climate Action Summiton. Akkor 38 vezető írta alá a kötelezettségvállalást, köztük New York városa is. Azóta 6 kontinens 26 városa és 6 állama és régiója, valamint 31 vezető vállalat csatlakozott.

Az aláírók által tett ígéret nem kisebb, mint az épületek teljes karbonmentesítésére irányuló határozott akció, melyben az energiahatékonyság javítása érdekében tett erőteljes fellépést ötvözik a tiszta, megújuló energiaforrásokkal. Összességében az épületekből származó 209 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátás kiküszöbölésére törekednek 2050-ig – ez egyenértékű azzal, mintha közel 45 millió autót egy teljes évre eltűntetnénk az utakról.

A kezdeményezés egyben az építőipari szektor proaktív és ambiciózus válasza az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG-k) elérésére, nem csak a klímaváltozás, valamint a Fenntartható Városok és Közösségek (SDG 11) tekintetében, hanem egy sor más területen is, kezdve az egészségügytől (SDG 3) és biológiai sokféleségtől (SDG 15) az innováción (SDG 9) át a gazdasági növekedésig (SDG 8). A zöldépítés nem csupán lehetőséget nyújt az energia és szén-dioxid megtakarítására, illetve a természeti erőforrások védelmére, hanem ösztönzi az innovációt, oktat, munkahelyeket teremt, erősíti a közösségeket, javítja az egészséget és a jóllétet.

Bár a WorldGBC víziója meglehetősen ambiciózus, az ingatlan- és építőipar rendelkezik a megvalósításához szükséges tudással és képességekkel. Ezért a terv megvalósítható technikailag, pénzügyileg és politikailag egyaránt. Gyorsan kell lépnünk, ha biztosítani akarjuk városaink élhetőségét, termelékenységét és hosszú távú fenntarthatóságát. A feladat sürgető. Újra kell gondolnunk, hogyan építkezünk és hogyan élünk. Ha gazdaságaink továbbra is növekedni fognak, fel kell gyorsítanunk az alacsony karbonkibocsátású jövőre való áttérést.

A (HuGBC) december 5-i webináriumáról további részletek itt találhatóak. 

A cikk megjelenését a HuGBC támogatta.

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
dpd csarnokepulet market epito