biodóm 2019 december
Ingatlan

Tető alatt a Biodóm - Végéhez közeledik az állatkert legújabb épületének első üteme

Portfolio
Már jövő tavasszal lezárulhat az Állatkertben készülő Biodóm szerkezeti és gépészeti kivitelezése, a fejlesztésre a kormány eddig nettó 43,7 milliárd forintot biztosított a Fővárosi Önkormányzat részére. Az Állatkert öthektáros új zónája, benne a Biodóm 1,7 hektáros fedett növény- és állatparkjával, várhatóan 2021 végén nyílhat meg a látogatók előtt. Az Állatkert jelezte, hogy a kivitelezésre még le nem kötött kb. 6,6 milliárd Ft szűkös lehet a hátralévő feladatokra, és a teljeskörű megvalósításhoz további források szükségesek - derül ki a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményéből.

Szeptemberben félidejéhez jutott a Biodóm elkészítése, mostanra pedig bezárult a 18 és fél ezer négyzetméteres óriáskupola, és a külső hatásoktól már védett térben folynak a szerelési munkák.

Mi is az a Biodóm?

A Biodóm egy szabályozott klímájú, élőház jellegű fedett állat- és növénypark, amely télen-nyáron egyaránt alkalmas látogatók fogadására, kiszolgálására, és az állatok természetes környezetét imitáló, zárt környezetként működő világ bemutatására. Célja ma élő egzotikus állatfajok, a kárpát-medencei természettörténet, a fajok és a biológiai sokféleség megőrzése. A „Biodóm” név kizárólag az Állatkertben megvalósuló építményre használható hazánkban.

A Pannon Park fejlesztését rögzítő legutóbbi kormányhatározat nettó 43,7 milliárd forintot biztosított a Fővárosi Önkormányzat számára, amelyet a központi költségvetés terhére, a 2015 és 2020 közötti időszakban, hat évre elosztva irányoztak elő a Pannon Park fejlesztésének finanszírozására.

biodóm 2019 december
Kép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Hol tart most a megvalósítás?

A Biodóm építése 2017 nyár végén kezdődött meg, 2018 januárjában már az alaplemez, illetve a vasbeton karéj kialakításán dolgoztak a szakemberek. Késő tavasztól indult a leglátványosabb szakasz, a tető tartószerkezetének szerelése, az acélszerkezet 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak. Az utolsó tartószerkezeti elemet 2018 karácsonya előtt szerelték be. 2019-ben kezdődött a háromrétegű, fényáteresztő ETFE (etilén-tetrafluoretilén) fóliamembrán felszerelése az acél tartószerkezetre, ez mára be is fejeződött. A 964 darab, egyenként 18-20 négyzetméteres mezőből csak néhányra nem került fel a fóliapárna technológiai okok miatt, hiszen így lehet még az épület egyes részeibe anyagokat bejuttatni.

Közben a Biodóm belső tereiben előre haladt az állattartó terek, édesvízi és tengeri medencék kialakítása. A leghatalmasabb, 2,5 millió literes tengervizes medence Közép-Európa legnagyobbja lesz, térfogata pedig meghaladja majd összes többi hazai tengeri bemutató medence együttes űrtartalmát. 

2019 decemberében a beruházás I. üteme több, mint 75%-os készültséget érhet el, az eddig elvégzett munkák összértéke mintegy 28 milliárd Ft.

Építőipar 2020
A tavalyi év sikere után, 2020-ban már 2. alkalommal rendezzük meg - a fél napos után, immáron egész napos – az építőipar jelenéről és jövőjéről szóló konferenciánkat.

Mi van még hátra és mennyibe kerül a teljes megvalósítás?

Az építési fővállalkozó 2020 tavaszán végez az I. ütem munkáival. Következik a megvalósítás II. üteme, amely főleg az új létesítmény és környékének berendezését és benépesítését, valamint a műemlék Hullámvasút térség felújítását jelenti. A fejlesztés megvalósítására eddig biztosított 43,7 milliárd forint az építéskivitelezés megvalósításához, a I. ütem befejezéséhez biztosan elegendő. A II. ütem, vagyis a Biodóm teljes belső és külső berendezésének, környezete rendezésének forrásigénye azonban a szakmai becslések szerint várhatóan meg fogja haladni a korábban tervezett keretösszeget, így akár 20 milliárdos nagyságrendben lehet szükség további forrásra, ami kb. 63 milliárd Ft-os teljes projekt költséget jelenthet.

biodóm 2019 december
Kép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Milyen lesz, hogyan üzemel majd a Pannon Park?

A Pannon Park mintegy öthektárnyi területen jön létre, központi építménye, a Biodóm 1,7 hektárt foglal majd el, ehhez csatlakoznak majd a Pannon Park szabadtéri kifutói. A szabálytalan alakú, maximálisan 225 méter hosszú, illetve 117 méter széles élőház, a Biodóm belsejében egy összetett tájat, többféle élőhelyet alkotó, változatos domborzat készül. A látnivalókon végig vezető sétány teljes hossza 2 kilométer lesz, amely a földszint felett további három szinten fog kanyarogni, úgyhogy az épületben hét felvonó is működik majd. A fényáteresztő tető alatti tér, amelynek átlagos magassága 17 méter, legnagyobb magassága pedig 36 méter.A Biodóm tervezett energiaigénye hasonló nagyságrendű, mint a Budapesten található több mint két tucat nagyméretű, sok ember által használt nyilvános épületé, amilyenek a bevásárlóközpontok, nagyobb sportcsarnokok, kulturális intézmények. 

A fűtés hőigényénél figyelembe kell venni, hogy a Biodóm belső terében a szükséges hőmérséklet biztosításához a napsugárzás jelentős mértékben járul majd hozzá, de más fűtési rendszereket is kiépítettek. A rendszer a pillanatnyi fűtési igényekhez alkalmazkodva többféle üzemállapotban is képes lesz működni, a Nap üvegház-hője mellett a körülményektől változó arányban hasznosítja a termálhőt és a távhőt.

biodóm 2019 december
Kép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Számok, tények, érdekességek a Pannon Parkról és a Biodómról

  • A Pannon Park teljes területe csaknem 5 hektár, központi építménye, a Biodóm 1,7 hektárnyi területet foglal el;
  • A szabálytalan alakú Biodóm maximálisan 225 méter hosszú, 117 méter széles, kerülete mintegy 620 méter;
  • A Biodómot fedő, teljes spektrumú fényt áteresztő fóliamembránt tartó acélszerkezet összesen 1505 darab tartószerkezeti acélcső elemből és 539 darab szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 darab háromszögletű mezőt alkotnak;
  • A háromszögletű mezők mindegyikében háromrétegű, fényáteresztő ETFE (etilén-tetrafluoretilén) membránelem helyezkedik el, a teljes fényáteresztő felület mindösszesen 18.696 négyzetméter;
  • A szerkezet négy, váltakozó magasságú kupolából áll, átlagos magassága 17 méter, legmagasabb pontján földfelszín felett 36 méter;
  • A látogatói útvonal mintegy 2 km, amely 13 méter szintkülönbséggel megy végig;
  • A 0 méterről induló látogatói útvonal legmagasabb bejárási pontja +9,2 méteren, a legmélyebb -4,8 méteren van;
  • Jelenleg 400-500 fő dolgozik az építkezésen; a munkában eddig 210 alvállalkozó cég vett részt a Market Építő Zrt. irányítása alatt;
  • Másfél hete tart a Biodóm kupoláin található díszvilágítás tesztje, egyelőre még csak zöld színnel később azonban bármilyen színt képesek lesznek megjeleníteni;
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
47 – 100 m2 alapterület
37.05 – 85.65 M Ft
Átadás:
2020 H1

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hősök tere budapest_getty_stock