Tömegek készülődnek családi ház építésére
Ingatlan

Figyelem! - Mindjárt itt a változás az építési és használatbavételi engedélyeknél

Portfolio
Többféle változással is számolni kell 2020. március 1-jétől az építésügyi redszerben. Egyrészt a a jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat, így az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Másrészt a jogorvoslati eljárások is megváltoznak, az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban nem lesz lehetőség fellebbezésre, helyette közigazgatási peres eljárást lehet majd indítani - írja a vg.hu.

Az elfogadott törvény megszünteti az osztott hatáskörű elsőfokú építésügyi hatósági rendszert, jelenleg az általános elsőfokú hatósági feladatokat a jegyzők, illetve a nevükben eljáró építéshatósági osztályok látják el és a megyei vagy a fővárosi kormányhivatalok másodfokú hatóságként működnek. 2020. március 1-től azonban a jegyzők építésügyi hatásköre megszűnik, ezeket a feladatokat a kormányhivatalok fogják ellátni. 

Építőipar 2020
A tavalyi év sikere után, 2020-ban már 2. alkalommal rendezzük meg - a fél napos után, immáron egész napos – az építőipar jelenéről és jövőjéről szóló konferenciánkat.

Az építési rendszer másik változása, hogy megszűnik a fellebbezés lehetősége, az elsőfokú határozat ellen egy közigazgatási perben egyenesen az eljáró bírósághoz lehet fordulni. Ezzel a jogalkotó célja, hogy a hatósági eljárás megindulása és a meghozott jogerős bírósági döntés között a lehető legrövidebb időtartam teljen el. Ugyanakkor általában egy közigazgatási per indítása lényegesen összetettebb feladat, mint egy fellebbezés benyújtása, így egy ügyvéd közreműködése is szükségessé válhat, azon túl, hogy időben is több lehet egy közigazgatási per, szemben egy fellebbezési üggyel. 

dr. Kovács Benedek
dr. Kovács Benedek

Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi IrodaIngatlan tranzakciók, Projekt fejlesztés, Ingatlan- és építkezési jog, Kereskedelmi jog

Benedek Magyarország legnívósabb ingatlanjogi tranzakcióinak egyik kulcs szereplője. Magyar és nemzetközi vállalatoknak, ingatlanalapoknak, valamint ingatlanfejlesztő és befektető cégeknek nyújt jogi.... Tovább
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hősök tere budapest_getty_stock