GettyImages-857988334 (1)
Ingatlan

Mi lesz az újbudai park sorsa, ha megvalósul a Déli körvasút fejlesztése?

Portfolio
Fontos bejegyzést tett közzé a közösségi média oldalán a Déli körvasút fejlesztésével kapcsolatban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., melyben a fejlesztés Újbudát, azon belül is a Hamzsabégi utat és az ott található parkot érintő változásokról van szó.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Déli körvasút fejlesztése kapcsán úgy látja, hogy a vasút ma még nem része a városi közlekedésnek, de óriási, eddig kihasználatlan lehetőség rejlik benne. A fejlesztésnek köszönhetően a környékbeli településekről bejárók közvetlenül, vonattal érhetnék el a pesti oldalt és az autóforgalom is csökkenhet.

A projektről az egyik legtöbb kérdés a Hamzsabégi út melletti szakasz kapcsán merült fel, ahol jelenleg a síneket és az épületeket egy nagyjából 30 méter széles park választja el, a fejlesztés következményeként azonban elkerülhetetlen, hogy csökkenjen a park szélessége és ezáltal fákat vágjanak ki.

Budapest fejlődésének jövője kiemelt témája lesz a május 21-én megrendezésre kerülő Future City 2020 konferenciának.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megállapításai

A Déli körvasút fejlesztésének köszönhetően a Hamzsabégi út környéke új, minőségi zöldfelülettel gazdagodik, és az itt élőket a legmodernebb technológiával épülő zajvédő fal védi majd meg a vasút zajától. A vasútfejlesztésnek sok más pozitív hatása is van: a Hamzsabégi és a Sárbogárdi út környékén új gyalogos- és kerékpáros átkelőhelyeket építenek ki, így Újbuda központja könnyebben elérhető lesz. A Déli körvasút fejlesztése során a mintegy 30 méteres Hamzsabégi sétányból egy 6-10 méteres szakaszt használnak majd, míg a park további része továbbra is használható marad. A fejlesztés során legfeljebb 198 fa kivágásával kell számolni – ez a szám azonban jóval kevesebb lehet, hiszen az építkezéshez maximum 10 méter széles területet használnak majd.

Mi lesz a Hamzsabégi parkkal?

A jelenlegi park teljesen megújul, eddig sosem látott funkciókkal bővül. A fák pótlását már az építkezés ideje alatt elkezdik, és ha a helyiek igénylik, kiépítenek egy a Dunáig tartó, fákkal szegélyezett gyalogos- és kerékpárutat is. A Hamzsabégi úti sétány kivágott fáit tízszer több fával pótolják. A játszótér és kutyafuttató mellé családi és kamasz játszóteret, több sportpályát és kültéri fitnesz pályát is terveznek. A park tervezésébe szeretnék bevonni a lakókat is, ennek részleteiről később tájékoztatják majd a lakosságot.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Metrodom Őrmező

Metrodom Őrmező

1113 Budapest, Őrmezei út 33
193 db lakás
31.7 – 117 m2 alapterület
38.5 – 163.2 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

Növekszik-e a zajszennyezés?

A Hamzsabégi útnál a zajszennyezés jelenleg az egészségügyi határérték felett van. A fejlesztés során új, az országban a legmodernebb zajvédő fal épül, így a zajszennyezés határérték alá kerül.

A Hamzsabégi úton lakók ablakait lecserélik, és ingyenes hő- és hangszigetelt ablakokat biztosítanak az ott élők részére.

A Déli körvasút fejlesztésének köszönhetően a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint a Hamzsabégi út környékén lakók élhetőbb és zöldebb környezetben, és a jelenleginél jóval nagyobb értékű ingatlanban lakhatnak majd.

A fejlesztés kapcsán úgy tűnik, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a helyi lakosság szempontjából próbálja a lehető legkisebb kellemetlenség mellett megvalósítani a projektet. A fent említett maradéktalan optimizmus kapcsán - ami közlekedésfejlesztési szempontból valóban indokolt - viszont fontos arról is beszélni, hogy ebben az esetben rövid távon, az ültetett fák ellenére is zöldfelületet veszít a főváros és csökken a házak előtt lévő park területe. A fejlesztés lakásárakra gyakorolt hatásával kapcsolatban az utolsó mondat, miszerint "a környéken lakók egy jóval nagyobb értékű ingatlanban lakhatnak majd" biztosan nem igaz, a lakásárakat ugyanis sokkal összetettebb folyamatok határozzák meg, mint a beruházáshoz kapcsolódó esetleges fejlesztések. Noha a közlekedési infrastruktúra fejlesztése a város gazdasága szempontjából valóban fontos kérdés, az érintett lakosság számára ez inkább kompromisszum, semmint nagy lehetőség.

Címlapkép forrása: Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
szentendrei hév megálló