zöld, budapest, fa, duna, vár
Ingatlan

Konkrét intézkedésekről beszélt Karácsony Gergely a klímaváltozás kapcsán

Portfolio
Tíz év múlva, vagyis 2030-tól lehet karbonsemleges város Budapest - mondta el Karácsony Gergely, az xforest-nek adott interjújában. A főpolgármester részletesen beszélt a klímavészhelyzettel kapcsolatos szükséges feladatokról.

Zöldebb Budapestet, kisebb autósforgalmat, tisztább levegőt ígér Budapest új főpolgármestere. Mostanra a különböző politikai közösségek, nagyvárosok, nemzetállamok, és az Európai Uniói is elismeri azt, hogy egy drámai társadalmi, ökológiai folyamat zajlik, aminek kapcsán amit lehet meg kell állítani, a már vissza nem fordítható fejleményekre pedig fel kell készíteni a közösségeket - hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint Budapest legkorábban 2030-ra lehet klímasemleges város.

Energiahatékony épületek

Az épületek energetikai beruházása kapcsán olyan finanszírozási modellt szeretnénk, ami akár kamatmentes hitel formájában segíti a társas- és a családi házak tulajdonosait, hogy energiahatékonysági beruházásokat vigyenek végbe.

Budapest fejlődési irányaival kiemelten foglalkozunk a május 21-én megrendezésre kerülő Future City 2020 konferencián.

"A beruházások révén megtakarított energia fedezné a költségeket. Azt akarjuk, hogy a családok kevesebb rezsiköltséget fizessenek ki. Leginkább azokon segítenénk, akik energiaszegénységben élnek, őket húznánk ki a nehéz helyzetből. Már tárgyalunk erről az európai bankokkal." - tette hozzá.

Közösségi közlekedés

A főpolgármester a klímaváltozás elleni küzdelem másik területeként a közösségi közlekedés javítását említette, kiemelve, hogy a napokban új környezetbarát buszokat adtak át a budapestieknek, és örülnének, ha néhány év múlva csak ilyen buszok járnának a fővárosban. Új trolikat és villamosokat is forgalomba akarnak állítani, a városon belüli vasúti közlekedés pedig a legnagyobb ki nem használt lehetőség, amin változtatni kell.

A belvárosban vissza kell szorítani az autók számát, támogatni kell más közlekedési alternatívákat, például a közösségi közlekedésen túl a belvárosi kerékpárút-hálózat fejlesztését, de a közterületen való parkolás újraszabályozásán is gondolkodnak. A nagy autóutak felújítása során is meg fogják nézni, hova lehet fákat ültetni még és a Normafánál is azért küzdenek, hogy ne kelljen fákat kivágni az átalakítás során. 

Április 22-én rendezzük meg az első Sustainable World konferenciánkat, ahol kiemelten foglalkozunk a klímasemlegesség és a fenntarthatóság témakörével.

A behajtási díj bevezetése nélkül egyébként Magyarország nagyon komoly EU-s forrásoktól fog elesni, hiszen az éppen lezáruló költségvetési ciklusból 5 százalékot az Európai Bizottság visszatart mindaddig, amíg be nem vezetik. A klímaváltozás egyik legveszélyesebb jelenségét, a hőszigeteket pedig meg kell törni a városban, ezért, ahol tudunk, mindenképpen zöldítünk - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
szentendrei hév megálló