építőipari költségek
Ingatlan

Felhígult a munkásállomány: túl sok a betanított és kevés a szakmunkás

Portfolio
Körülbelül 182 miliárd forintos árbevétellel fejezte be a tavalyi évet a Market csoport, és erre az évre is pozitív várakozásai vannak Scheer Sándornak, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójának. Az építőipar kapacitásproblémái enyhülni látszódnak, nehéz azonban megtartani a minőséget a szakmunkások hiánya miatt, és még mindig sok a kisebb építőipari vállalkozás, ahol kérdéses a szabályos működés - mondta el Scheer Sándor a Világgazdaságnak adott interjújában.

182 milliárd forintos árbevételre számít a Market csoport a tavalyi évre vonatkozóan, ami mintegy 30 százalékos bővülést jelent a korábbi évhez viszonyítva, ennek egyik jelentős része a BMW-gyár előkészítési munkálatainak köszönhető - mondta el Scheer Sándor az interjú során. 

Találkozzon Scheer Sándorral is a február 27-ei Építőipar 2020 konferenciánkon. Legyen ott ön is!

A cégcsoport évente 30-32 projektet visz párhuzamosan, a mélyépítési munkáktól kezdve a generálkivitelezésig minden területen jelen vannak, ők végezték a Párisi Udvar rekonstrukciós munkáit, építik a Mol székházat, májusra befejezik a Biodóm rájuk eső részét, és érdeklődnek az új atlétikai stadion projektje iránt is.

Arra a kérdésre, hogy a Marketet hogyan érinti a munkaerőhiány Scheer Sándor azt válaszolta, hogy a magyar piacra jellemző, hogy arányaiban felhígult a mezőny, túl sok lett a betanított munkás és kevés a szakmunkás. Egy ilyen helyzetben nehéz megtartani a minőséget, így náluk is küzdelmes év volt a tavalyi. Az eddig túlzottan lekötött kapacitások is nehezítették az ipar helyzetét, ez azonban enyhülni látszik, a tervezők már jelezték, hogy van szabad kapacitásuk, valamint a lakásépítések is valamelyes alábbhagytak. Hozzátette továbbá, hogy: 

Ahogy régen az erdélyi, úgy az utóbbi időben a kárpátaljai magyarok és velük együtt az ukránok vannak nagyobb számban. Egy átlagos építkezésen 5-10 százalék lehet a vendégmunkás, mi is alkalmazunk külföldieket a leányvállalatainknál, főként a villanyszerelő cégünknél.

Scheer Sándor
Market Építő Zrt., vezérigazgató
Scheer Sándor 1996-ban alapította meg a Market Építő Zrt.-t, azóta a cég első számú embere. A cég alapításakor célul tűzte ki maga elé, hogy az építőipar egyik meghatározó szereplője lesz. Több mint 6
Tovább
Scheer Sándor 1996-ban alapította meg a Market Építő Zrt.-t, azóta a cég első számú embere. A cég alapításakor célul tűzte ki maga elé, hogy az építőipar egyik meghatározó szereplője lesz. Több mint 6 Tovább

A szakértő az interjúban beszélt arról is, hogy a gyenge forint komoly veszélyt jelent az egy-másfél éves építési időtartam alatt, erre ők a készletek előre megvásárlásával próbálnak készülni. Elmondta, hogy három-öt évre előre látható, tervezhető munka kellene ahhoz, hogy a nem mérethatékony kis cégek nagyobb szervezetekké tudjanak alakulni. Végül kitért arra is, hogy a Növekedési kötvényprogramban való részvétellel kapott 20 milliárdos forrásból beruházói tevékenységet szeretnének végezni. 

A februári 27-i Építőipar 2020 konferencia szakmai előadói között lesz Scheer Sándor, illetve Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
lego, bugatti chiron, mti,