getty, gellért szálló, fürdő, strand, hotel,
Ingatlan

Mennyi lesz idén az országos ingatlanbefektetési volumen?

Portfolio
2019-ben az előző évhez képest némileg visszaesett az ingatlanbefektetések volumene (1,75 milliárd euró), de a tranzakciók összértéke 2016 óta stabilan meghaladja a 1,5 milliárd eurót. Erős és kiegyensúlyozott kereslet mutatkozott az iroda- és a kiskereskedelmi ingatlanok iránt, emellett jelentősebb mértékben bővült a hotelértékesítések volumene - derül ki az Eston elemzéséből. A kérdés az, hogy idén mire számíthatunk a befektetési volumen tekintetében.

A legkeresettebb eszköztípus 2019-ben is az iroda volt (45%), emellett a kiskereskedelmi ingatlanok és hotelek szintén komoly érdeklődésre tartottak számot (23% és 20% az éves volumenből). A tranzakciók átlagos mérete hozzávetőleg 31 millió euró volt.

eston

A tavalyi év legnagyobb értékű (legalább 100 millió eurós) ingatlanbefektetései között szerepel a Roosevelt prémium irodaház (vevő: OTP Ingatlan Alap), a Sofitel Chain Bridge (vevő: Indotek) és a KÖKI (vevő: Adventum) eladása; de szintén eladták Budapest egyik jól ismert épületét, a Gellért Hotel is. Portfólió értékesítések lezárásával cserélt gazdát a METRO több ingatlana, az M7 Real Estate több logisztikai létesítménye, valamint az Infopark több épülete.

A hazai befektetők továbbra is meghatározók a piacon, 70%-ot meghaladó részesedéssel. A nyílt végű ingatlanalapok mellett jelentősen erősödött a hazai privát befektetők aktivitása, a 40 millió eurónál nagyobb ügyleteknél is, elsősorban az iroda- és a hotelpiacon.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Infopark (E)

Infopark (E)

1117 Budapest, Neumann János utca 1/E
Kiadó terület: 674 m2
Bérleti díj: 13 – 14 EUR
Átadás:
2009

Ajánlatot kérek

A hozamesés dinamikája csökkent az év során, de nem állt meg egyik részpiacnál sem. Az év során lezárt, egyik legjelentősebb ügylet 5%-hoz közeli hozam mellett került lezárásra (iroda); a kiskereskedelmi ingatlanoknál az átlagos megtérülés 5,5% körüli, az ipari ingatlanok valamivel 7% alatti szinten cserélnek gazdát.

Mi várható idén?

2020-ban várhatóan újra dinamikusabban bővül majd a minőségi iroda és logisztikai ingatlanállomány, melynek köszönhetően – a befektetői kereslet további élénkülésével – ismét nőhet az éves tranzakciós volumen. A hozamesés üteme tovább csökkenhet minden részpiacon, ugyanakkor az irodapiacon várható még 5% alatti hozamszinten történő üzletkötés.

Érdekes kérdés, hogy az utóbbi napokban egyre több cégnél bevezetett home office milyen tapasztalatokkal szolgál majd a cégvezetők számára és milyen hatása lesz ennek a hazai irodapiacra nézve. Van, ahol már most kevesebb munkaállomás van, mint ahányan a cégnél dolgoznak, így amennyiben a következő hetek gyakorlata beválik, még több cég vezetheti be a jövőben az alkalmankénti otthoni munkavégzést, így spórolva az irodabérlési költségeken, ami az irodaterületek iránti igényekre is hatással lehet.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart Gate

BudaPart Gate

1117 Budapest, Dombóvári út 27
Kiadó terület: 11011 m2
Bérleti díj: 14.5 – 17.5 EUR
Átadás:
2019

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

shanghaikina
koronavirus2
BÉT 4iG
tőzsde, dollár, árfolyam
autóipar járműgyártás robot
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
olasz kisváros