raktáros - koronavírus - erős fiú
Ingatlan

Koronavírus: gyors felpattanás jöhet a logisztikai ingatlanoknál

Portfolio
Rövidtávon előfordulhat, hogy csökken a kereslet és bizonyos alapterület felszabadul a logisztikai ingatlanok piacán. Mégis előfordulhat, hogy ez csak rövid ideig tart, mivel egyes ügyfelek versenyezni fognak ezekért a helyekért. Céljuk az üzletmenet folytonossága és a magasabb szolgáltatási szintek megvalósítása, s ezért bővíteni akarják majd a rendelkezésükre álló alapterületet – legalábbis így véli a Prologis, a világ legnagyobb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztője és szolgáltatója, amely Magyarországon is messze piacvezető.

A járvány az eddigi legsúlyosabb kockázat a hosszan tartó globális növekedésre nézve. Ilyen nagyfokú bizonytalanság mellett nagyon eltérő becslések léteznek a negatív hatások lehetséges mértékét és időtartamát illetően. A keresleti oldalon, azokban a régiókban, ahol magas a fertőzési arány, csökkent a gazdasági tevékenység; a kockázat enyhülésével a gazdasági tevékenység valószínűsíthetően ismételten fellendül majd – állapítja meg a Prologis.

Növekvő kihívások

A vélt hitelkockázat egyes szegmensekben - például az idegenforgalomban és a hagyományos kiskereskedelemben - addig is növelheti a kihívásokat. A kínálati oldalon a termelésben, valamint az áruk (és személyek) mozgásában világszerte tapasztalható zavarok a komplex ellátási láncokat állítják kihívás elé. Mivel a kínai vállalatok a holdújévet követően késve térnek magukhoz, az áruforgalom gyors visszaesését tapasztalhatjuk. Ezt várhatóan egy kiugró érték követi majd, ahogy a beszállítók megpróbálják utolérni magukat – vetítette előre a tanulmány.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
park22 üzleti park

park22 üzleti park

1223 Budapest, Növény utca 7.
Kiadó terület: 18390 m2
Bérleti díj: 5 – 5.5 EUR
Átadás:
2020 Q4

Ajánlatot kérek

A logisztikai ingatlanok bérlői a tevékenységek csökkenésére és a készletek ezt követő feltöltésével járó fellendülésre is készülnek. A korábbi tapasztalatok alapján az ilyen típusú bizonytalanság a logisztikai ingatlanok iránti kereslet növekedésével jár együtt. Két példa: a Brexitet és az Egyesült Államok és Kína közötti vámtarifák bevezetését követő időszakban az Egyesült Királyságban és az USA-ban egyaránt nőtt a nettó felszívás a korábbiakhoz képest.

A Prologis természetesen nem hallgatja el, hogy nőttek az ingatlanpiac alapvető feltételeit érintő rövid távú kockázatok. A logisztikai ingatlanok bérlőinek többsége számára változatlan maradt a kereslet forrása: az ellátási láncokon keresztül áramló számos termék - pl. élelmiszerek és italok, fogyasztási és egészségügyi cikkek - alapvető mindennapos szükségletekhez kötődik. A jelenlegi bizonytalan helyzetben ugyanakkor könnyen meginoghat a beruházási kedv a logisztikai ingatlanokat illetően.

Enyhítő hatások

A logisztikai ingatlanok piacán számos tendencia enyhítheti ezt a hatást, többek között a következők: a szolgáltatási szintekkel kapcsolatos nagyobb igényekre épülő strukturális keresleti tényezők; a kínálat bővülését egyre inkább akadályozó tényezők és a fegyelmezett fejlesztői közösség; valamint a kedvező bérleti feltételekkel járó, tartósan erős piaci feltételek (azaz hosszabb időre szóló bérleti szerződések, amelyek áthidalják a rövid távú zavarokból adódó esetleges cash-flow problémákat).

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
CTPark Budapest South - DNH1

CTPark Budapest South - DNH1

2330 Dunaharaszti, Gábor Áron út
Kiadó terület: 1500 m2
Bérleti díj: 4.75 – 9.5 EUR
Átadás:
2020 Q1

Ajánlatot kérek

Az ellátási láncokkal kapcsolatos fokozott kockázatok következtében új, hosszú távú trendek alakulnak ki az ellátási láncokat illetően, amelyek fellendíthetik a keresletet. A változások legalább három konkrét területen figyelhetők meg. A jelenlegi bizonytalan időszakot követően ezek együttesen akár bővülő keresletet is eredményezhetnek.

Az ellátási láncon belül szándékosan minimálisra csökkentik a készleteket, hogy az árukat alacsony áron értékesítsék. Az ellátási láncok rosszul viselik a volatilitást, mert az kieső értékesítést és bevételeket eredményez. A múltban a természeti katasztrófák, kikötői sztrájkok és hasonló események ugrásszerű változásokat eredményeztek a készletezési módszerekben. A koronavírus-járványt követően az ügyfelek valószínűleg felülvizsgálják majd a készletezéssel és az üzletmenet folytonosságával kapcsolatos nézeteiket — ami a kereslet bővülésével járhat.

Tovább bővül az e-kereskedelem

A jelenlegi növekedésben a 2019-ben világszerte 16,7%-kal bővülő online vásárlás játszotta a fő szerepet.2 Ezen valószínűleg a koronavírus-járvány sem fog változtatni; éppen ellenkezőleg, a járvány még inkább hozzájárulhat az e-kereskedelem térnyeréséhez és az online vásárlók számának emelkedéséhez. Az e-kereskedelem által kínált előnyöknek köszönhetően – különösen a legsúlyosabban érintett piacokon – tovább nőhet az e-kereskedelem jelentősége a mindennapi életben.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Airport City Logisztikai Park

Airport City Logisztikai Park

2220 Vecsés, Üllői út 807
Kiadó terület: 4680 m2
Bérleti díj: 4.5 – 4.5 EUR
Átadás:
2008

Ajánlatot kérek

A termelőüzemek helyszíneinek diverzifikálása. A koronavírus-járvány egy másik strukturális trendet is felgyorsíthat: új helyszíneket vonhat be a termelésbe. Az Ipar 4.0 részeként a termelékenység növekedésével járó folyamatoknak is köszönhetően a gyártók úgy alakították a globális ellátási lánccal kapcsolatos stratégiáikat, hogy a visszatelepítés mellett fokozódik a földrajzilag közeli telephelyek (pl. Mexikó, Közép- és Kelet-Európa) jelentősége is.

A hangsúlyt eleve az ellátási láncok fogyasztói oldalára helyező stratégiákat (bővebben lásd itt ) ezek a trendek nem érintik. Annak ellenére, hogy a termelést végző helyszínek önmagukban nem képviselnek jelentős beruházási stratégiát, a termelő üzemek körének kiszélesedése a szállítókon és a gyarapodó fogyasztói piacokat kiszolgáló hálózatokon keresztül létrehoz egy másodlagos keresletet.

A logisztika jó helyzetben van ahhoz, hogy átvészelje az ingatlan-tőkepiacokon zajló változásokat. Míg a hosszú távú bérleti szerződések ellensúlyozhatják a bizonytalanságot, a pénzügyi piac volatilitása és az ezzel járó nevezőhatás következtében lassulhat a tőkeáramlás. Bizonyos erők azonban enyhíthetik ezeket a hatásokat.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Prologis Park Budapest-Gyál

Prologis Park Budapest-Gyál

2360 Gyál, Gorcsev Iván utca 7

Bérleti díj: 4.7 – 4.7 EUR
Átadás:
2002 Év eleje

Ajánlatot kérek

A befektetők jelenleg alul reprezentáltak az ingatlanpiacon, különösen a logisztikai ingatlanok piacán. A kamatlábak csökkentek, és várhatóan továbbra is alacsony szinten maradnak. Az alapvető feltételeket illetően a logisztika összességében más ágazatokhoz képest jobb helyzetben van, mivel a készletek és az e-kereskedelem együttesen hosszú távú keresletbővülést eredményezhetnek. A befektetők a „minőségbe menekülés” jegyében várhatóan szintén előnyben részesítik a jó helyen lévő alapvető eszközöket.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
getty, budapest, panoráma, lakás, vár, duna