Új lakást vennél? - Meg kell küzdened érte!
Ingatlan

Megmutatjuk miért kell a megfizethető lakhatás - Ennyien költik a fizetésük közel felét lakbérre

Portfolio
Egyértelműen megváltozott a helyzet 2018 óta, a legfrissebb 2019-es statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy egyre kevesebb olyan háztartás van Magyarországon, ahol a jövedelem több mint 40 százaléka megy el a lakhatásra (lakbér, hitelfizetés). Tényleg ennyivel jobb lett a helyzet, vagy inkább csak az áll a háttérben, hogy sokan a magas lakbérek miatt hazaköltöztek a családi házba, esetleg más ismerősükkel egy háztartásban élnek, hogy csökkentsék a kiadásokat? Többek között erről, valamint a megfizethető lakhatásról, és a rozsdaövezeti 5 százalékos lakásáfáról lesz szó a ma délután 14 órakor kezdődő Lakás Klubon.

Az Eurostat legfrissebb elemzése alapján Magyarországon csökkent azoknak a háztartásoknak az aránya, akik 40 százaléknál többet költenek a lakhatásra.

M délután 14 órakor kezdődik az ingyenes Lakás Klub. Regisztrálj, és tudd meg első kézből Fürjes Balázstól, hogy mi lesz a kormány!.

2018-ban a magyar háztartások 9,6 százaléka költötte jövedelmének több mint 40%-kát lakbérre, vagy a lakáshitel visszafizetésére, míg 2019-ben már csupán 4,2 százalékuk.

terkep_euro

Alapvetően a növekvő lakásárak és így a bérleti díjak miatt sokak számára növekedhettek a havi lakhatási költségek, a statisztikák mégis az ellenkezőjét állítják, legalábbis azon háztartások esetében, ahol a jövedelem közel fele lakhatásra megy el. 

A csökkenést több tényező is befolyásolhatta, a könnyű hitelhez jutás vélhetően sok bérlőt a saját tulajdonlásra ösztönzött, a banki hitelfeltételek pedig maximálták, hogy a havi jövedelem mekkora részét lehet hiteltörlesztésre fordítani. (400 ezer forintos nettó jövedelem alatt 5 évnél rövidebb hitel esetében a jövedelem maximum 25%-a, 5 és 10 év közötti lejáratú hitelnél maximum 35%, 10 éves lejárat felett maximum a jövedelem 50%-a). Így többségében, aki 2018-ban még bérlő volt, 2019-ben pedig tulajdonos (pontosabban a banknak tartozott) vélhetően kevesebbet fizet havonta a törlesztőre, abban az esetben, ha korábban nem a családjánal, vagy másokkal együtt lakott. 

De mi a helyzet a jelenlegi bérlőkkel? Kevesebbet, vagy többet fizettek?

A magas bérleti díjak miatt elsőre azt gondolhatjuk, hogy 2019-re a népesség arányában többen lettek, akik 40 százaléknál többet költenek a bérleti díjra a fizetésükből. A 2019-es statisztikák azonban itt is arról árulkodnak, hogy jobb helyzetbe kerültek a bérlők: 47 százalékról 22 százalékra csökken azon bérlők aránya, akik piaci áron bérelnek lakást és a jövedelmük legalább 40 százalékát költik lakhatásra.

A magyarázat többek között a fizetések emelkedésében és az összeköltöző bérlőkben keresendő. A béremelkedés egyrészt csökkenthette azok arányát, akik majdnem a fizetésük felét a bérleti díjra költik. Másrészt sokan döntöttek úgy, hogy barátokkal, ismerősökkel költöznek össze, vagy esetleg a családi házba költöznek vissza, hogy ezzel csökkentsék az emelkedő havi lakhatási kiadásukat. 

A statisztikák tehát azt jelzik, hogy a saját lakásvásárálással, a kedvező hitelkörnyezettel, a kényelmi szempontok feladásával (saját bérlemény helyett, másokkal lakni, vagy a szülőkhöz költözni) és a bérnövekedésekkel általánosságban 2019-re kevesebb olyan háztartás lett, ahol a fizetések fele a lakhatás fedezésére ment el.

A jelenlegi helyzet azonban a bérnövekedések nélkül hamar megváltoztathatja ezt a képet (kivéve azoknál, akik kérték a hitelfizetési moratóriumot, nekik értelemszerűen most nincs lakhatási kiadásuk). Ráadásul hosszú távon is sokszor az a gazdaságpolitikai cél, hogy a fiatalok hamarabb önállóak legyenek és elszakadjanak a családi, vagy barátokkal való együttlakástól, még ha a statisztikákban ez az állapot jobban is mutat.

Pontosan ezeket a kérdéseket feszegetjük ma az ingyenes Lakás Klubon, ahol fő fókuszban a megfizethető lakhatás és a kormány rozsdaövezeti lakásprogramja lesz. Regisztrálj, és tudd meg első kézből a részleteket!

GettyImages-1212189650
gorogorszag nyaralas koronavirus
oroszorszag valasztasi csalas vlagyimir putyin
jogallamisag igazsagugyi miniszterek tanacskozasa 200706
norilszk olajomles oroszorszg
ausztria koronavirus jarvany becs200706
ugrik forint erosodik arfolyam 2020 julius
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Amszterdamnak elege lett a turisták tömegéből - Viszlát, beerbike?