Előfizetői tartalom

Ha ezt bejelentik, azonnal visszatérhet az élet a hazai bevásárlóközpontokba

Portfolio
A 2010-es mélypont óta évi 6-7 százalékos kiskereskedelmi bővülés ment végbe Magyarországon, ami régiós szinten is jó eredmény. A vásárlóerő bővülésével tehát a kiskereskedelem is lépést tartott. A vírushelyzet miatti törvényi korlátozások következtében viszont ez a rali most megtört. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról, a bérlők és a bérbeadók közti viszonyról, valamint a kiskereskedelmi várakozásokról a Portfolio harmadik online ingatlankonferenciáján a retail workshop keretében beszéltek a szakértők.

A kiskereskedelmi workshop-on az alábbi szakértők vettek részt:

Felsmann Tamás, alkalmazott ügyvéd, adójogi szakjogász, adótanácsadó, Dessewffy & Dávid and Partners CEE Attorneys.
Lelkes László, az Indotek Group pláza fejlesztési igazgatója.
Sipos Balázs, Retail Asset Manager, Immofinanz – Stop Shop.
Szilágyi Melinda, Asset Manager, Diófa Alapkezelő Zrt.
Tomcsányi Erzsébet, Retail Asset Management Director, CPI Hungary.

Az elmúlt két hónapban a kiskereskedelmi forgalom általánosságban visszaesett, voltak ugyanakkor olyan szegmensek, ahol növekedés volt tapasztalható. Főleg a napi fogyasztási cikkek iránt nőtt a kereslet, míg például a mozik vagy vendéglátó egységek forgalma a szabályozások miatt nullára csökkent. Kik lehetnek a mostani helyzet nyertesei? Mit várhatunk a jövőtől a forgalom tekintetében? Milyen hatással lesz az online kereskedelem térnyerése a fizikai üzletek működésére? - tette fel a kérdéseket Lelkes László, az Indotek Group plázafejlesztési igazgatója.

Bérlői és bérbeadói oldalról is sok megkeresést kaptunk jogi kérdésekben az elmúlt két hónapban. A felmerülő vitás esetek során elsőként mindig azt kell nézni, hogy mi van a szerződésben. Sok szerződésben ugyanis az áll, hogy ha nem tudják használni az ingatlant, akkor nem kell bérleti díjat fizetni. Ha viszont nincs ilyen rendelkezés, akkor árnyaltabb a kép. Jogi oldalról nemcsak az üzletek nyitva tartása volt a probléma, hanem az is, hogy nem lehetett korlátlanul látogatni azokat.

A cikkből kiderül:

  • Kik lehetnek a mostani helyzet nyertesei a kiskereskedelmi piacon?
  • Mit várhatunk a jövőtől a forgalom tekintetében?
  • Milyen hatással lesz az online kereskedelem térnyerése a fizikai üzletek működésére?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés