csepel rozsdaövezet gyár
Ingatlan

Ellenzéki vélemények a készülő "rozsdatörvényről"

MTI
A kormány rozsdaövezeti lakásprogramja összhangban lesz az utóbbi évek kapacitásbővítésével, és lehetőséget teremt a beruházási kedv támogatására - mondta el György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Elmondta azt is, hogy ezekben a rozsdaövezetekben épülő új lakásoknál akkor járna az 5 százalékos áfa, ha nem nagyobb az alapterületük, mint 150 négyzetméter. Az ellenzék is kifejtette véleményét a programmal kapcsolatban.

Éppen a mai nap számoltunk be róla, hogy várhatóan még ebben a hónapban megszületik a törvény, ami alapján legkésőbb szeptemberig kijelölik az 5 százalékos lakásáfájú övezetek első ütemét - mondta el az ÉVOSZ elnökségi ülésén Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. A rozsdaövezeti lakásprogrammal korábban már többször is foglalkoztunk: 

Most György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár szólalt meg a témában, elmondta, olyan törvényt fogadhatnak el, amely összhangban áll az utóbbi évek kapacitásbővítésével, és lehetőséget teremt a beruházási kedv növekvő tendenciájának hatékony támogatására. A javaslat célja, hogy a rozsdaövezetekkel 30 év után végre valaki foglalkozzon, tűnjenek el ezek a tájsebek. Megjegyezte, országszerte négyezer hektárnyi ilyen terület van, ebből Budapesten háromezer hektárnyi. Elmondta azt is, hogy ezekben a rozsdaövezetekben épülő új lakásokra - ha nem nagyobbak, mint 150 négyzetméter - kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot vezetnek be, amelynek kedvezményezettje nem az építtető, hanem a magánszemély lesz.

Szeptemberben a Lakás Konferencián újabb részletek derülnek ki a rozsdaövezeti lakásprogramról.
  • Mit gondol az ellenzék?

    Schmuck Erzsébet (LMP) a fenntartható fejlődés bizottsága kisebbségi véleményét tolmácsolta. Kiemelte: olyan tervezetet nyújtott be a kormány, amely kommunikációs szempontból jó, de hiányzik a garancia, hogy egészséges környezetet biztosítanak majd a később ott élőknek, és nem tudni, hogyan zajlik majd a kármentesítés a korábbi ipari területeken.
  • Z. Kárpát Dániel (Jobbik) egyetértett az előtte elhangzottakkal, és arról beszélt, hogy a kormánynak már tíz éve a kedvezményes árú bérlakás-program megvalósításán kellene dolgoznia. A most benyújtott előterjesztés nem segít a katasztrofális lakhatási helyzeten, a kormány kedvezményes lehetőséget biztosít nagyvállalkozók számára, hogy hasznosítsák a különböző rozsdaövezeti területeket, és az ő kegyükre bízzák, hogy a megépített ingatlanoknak talán 10-20 százaléka bérlakásként is funkcionálhasson - hangoztatta.
  • Hajdu László (DK) azt mondta: a benyújtott kerettörvény nagy veszélyeket rejt magában, a végrehajtási rendelet határozza majd meg, hogy mi minősül rozsdaövezetnek. Mi lesz ennek a pontos paramétere? - kérdezte az ellenzéki politikus. A törvény valóságos problémát feszeget, de egyik érintett várossal, kerületetel sem egyeztettek, nem esik szó arról sem, hogy a településrendezési, fejlesztési tervekhez hogyan illeszthetők a rozsdaövezetek.
  • Keresztes László Lóránt (LMP) azt firtatta, mely önkormányzati szövetségekkel egyeztettek.
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Címlapkép: MTI Fotó/Jászai Csaba

szeleromu_kislany_szelenergia_szalad
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Szingapúr