airbnb app
Ingatlan

Gulyás: korlátlan szabadságot ad a kormány az önkormányzatoknak az "airbnb-biznisz" szigorítására

Portfolio
Nagy csatát nyertek a rövid távú lakáskiadók!

A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette azt a tegnapi sajtóhírt, miszerint a kormány nem kívánja magára vállalni a döntés terhét, és inkább az önkormányzatok kezébe adja a szigorítás, korlátozás jogát. Erről várhatóan már jövő héten törvény is születhet. Vagyis a korábbi, a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs által elfogadott és javasolt központi évi 120 napos korlátozás egyelőre csak javaslat marad. Ám a mostani bejelentés alapján az önkormányzatoknak joga lesz ennél akár durvább és enyhébb szigorítást is hozni.

A szállodások és magánkiadók közötti feszültség évekre nyúlik vissza, a szállodalobbi és az érdekvédő szervezeteik már legalább 3 éve igyekeznek elérni, hogy szigorúbban lépjen fel az állam az egyre jobban elterjedt, a köznyelvben csak "airbnb-zés"-nek hívott üzletszerű szálláshely-szolgáltatás ellen.

Ahogy Gulyás kiemelte: "Az önkormányzatok (első sorban Budapest belső kerületei) megkapják a jogot arra, hogy saját hatáskörben korlátozhassák avagy mindenféle kontroll nélkül engedjék a rövid távú lakáskiadás további működését. Nemzetközi példa mindenféle megoldásra van, a kerületek kezében a döntés."

Hogy ez a lépés hoz majd-e hatalmas eltéréseket kerületek között, hogy melyik önkormányzat lesz engedékenyebb, melyik szigorúbb, azt még pontosan nem látni, de könnyen kialakulhat akár egy olyan helyzet is, hogy míg a Király utca egyik oldala "airbnb-paradicsom" lehet, addig a túloldalon teljes a tiltás. Az ott élők számára ez vajon érdemi megoldás lesz-e, és a szállodások is megelégednek ezzel, az egyelőre további kérdőjeleket jelent.

Szeptember 10. Rozsdaövezetek és megfizethetőbb lakhatás.

És, hogy a lakásárakban mit okozhat majd ez? Azzal fontos megvárni az egyes kerületek konkrét határozatatit. Az sem kizárt, hogy a szigorú szabályozás valahol látványosan csökkenő árakat hozhat, átalakuló lakáspiacot (azon a szűk részen, ahol a legtöbb ilyen lakás üzemel), míg a másikban tovább áremelkedést.

De ne feledjük el, hogy ehhez nem ártana visszatérnie a nemzetközi turizmusnak!

Egyelőre azonban arról beszélgetünk, hogy a következő (remélhetőleg rövid) időszakban szálláshelyekre (leginkább Budapesten) semmi (minmális) szükség nincs, sem szállodai szobákra, sem airbnb-s lakásokra. Csak bízni tudunk a mielőbbi felépülésben, de ha elhúzódik a járványhelyzet, akkor sokan szállhatnak ki maguktól is a rövid távú kiadás piacáról, korlátozások nélkül is. Jópáran már meg is tették (időszakosan mindenképp) az elmúlt 2-3 hónapban.

Cikkünk folyamatosan frissül!

bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Scheer Sándor: küzdünk minden egyes napért és óráért