lakás költözés
Ingatlan

Ünneplés után az első kérdés: Hol fog lakni az egyetemista gyerek és mennyibe fog ez fájni Budapesten, vagy épp vidéken?

Portfolio
Jó pár szülőnek fog a következő pár hét fejtörést okozni, az egyetemi ponthatárok kihirdetése után ugyanis megkezdődik a keresgélés a legjobb, mégis olcsó, fiataloknak ideális, már bútorozott, az egyetemhez közeli, remélhetőleg belvárosi, jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező lakások után. Már most érződik, hogy a tulajdonosok készültek a mintegy 68 ezer felvételt nyert hallgató keresési dömpingjére, rekordon van a kínálat ugyanis némely hirdetési oldalon. A Budapesten keresőknek (de akár más nagyvárosban is) különösen jó hír, hogy az airbnb-s lakások piacra kerülése miatt megnőtt a jó minőségű ingatlanok aránya, a fővárosra és az ország egészére pedig együttesen igaz, hogy a járványhelyzet miatt valamelyest mérséklődtek a bérleti díjak, így aki most ugrik bele a bérlésbe, kedvezőbb szerződést írhat alá, mint mondjuk egy évvel korábban.

Ha egy egyetemista vidékről kerül Budapestre, vagy a családi ház elhagyásával szeretné elkezdeni a felsőoktatási tanulmányait, a lakhatását legolcsóbban kollégiumban oldhatja meg. Egy kollégiumi férőhely havonta 20-30 ezer forint között mozog és általában 2-4 férőhelyes szobát, közös használatú konyhát, fürdőszobát foglal magába, mégis nagyságrendekkel olcsóbb, mint bármilyen piaci alapú megoldás. Mivel azonban a kollégiumokba szociális alapon lehet bejutni, ráadásul a helyek száma is korlátozott, ezért aki nem lakik elég messze az egyetemtől, nincs több fiatalkorú testvére és a család jövedelme sem elég alacsony a kollégiumi pontszerzéshez, kénytelen a kiadó lakások között keresgélni. Vélhetően sokan vannak olyanok is, akik nem csak jobb megoldás híján, hanem azért is a bérleti piac felé fordulnak, mert most még inkább megnőtt a kollégiumok körüli bizonytalanság, látva például, hogy a korábbi félévben a járvány miatt minden bentlakót kiköltöztettek, igencsak rövid idő alatt.

Szeptemberben újabb részletek derülnek ki a kormány fiataloknak szóló megfizethető lakásprogramjáról a Portfolio Lakás Konferencián. Ne maradjon le!

Piaci lehetőségek: vegyünk vagy béreljünk?

Nem mehetünk el a vásárlási opció mellett sem, sok szülő gondolkodik úgy, hogy erre az időszakra időzíti a befektetési ingatlanvásárlást. Egy darabig így tudja használni az egyetemista korú gyermek, később pedig eladásra, vagy kiadásra kerülhetnek ezek a lakások. Arról már korábban részletesen is beszámoltunk, hogy mi segíthet a bérlés és a vásárlás közötti döntésben. Mivel az elmúlt időszakban az eddig rövid távra kiadott lakások is bekerültek a hosszú távra fenntartottak közé, a bérleti díjak mérséklődtek, így a korábbi évektől eltérően, most megnőtt a fedezeti időtáv, vagyis az a pont, ahol a bérlés helyett megéri inkább vásárolni. 

Míg tavaly 1,8 és 7,6 év között volt az az időtartam, amely felett a saját lakás vásárlása tűnhetett az olcsóbb megoldásnak Budapesten, A MOSTANI Takarék Index ADATai ALAPJÁN EZ JELENTŐSEN KITOLÓDOTT, ÉS 3,9-10 ÉV KÖZÖTT ALAKULT.

Ha a vásárolt lakás egyik szobáját sikerül kiadni egy iskolatársnak természetesen pozitívabb a kép, a fedezeti időtáv 2,4 és 5 év között ingadozik kerülettől függően. A vidéki városokban a korábbi évekhez hasonlóan a fővárosihoz képest rövidebb időtartam esetén is meghaladhatják a bérlés költségei a vásárlásét, a fedezeti időtávok 2 és 4 év között ingadoztak, míg szobakiadással 1,4 és 2,5 év között alakultak. Ezek alapján Miskolc és Pécs tűnt olyan helyszínnek, ahol akár 3 évre is biztosabban azt lehet mondani, hogy olcsóbb megoldás lehet a vásárlás, mint a bérlés.

takarek5
A fedezeti időtáv Budapest egyes kerületeiben és egyes vidéki városokban (Forrás: Takarék Index számítás)

Az ünneplés után az első kérdés: Hol fog lakni a gyerek?

Az éppen aktuális használt, vagy az új lakások árairól is többször beszámoltunk, tekintve azonban, hogy az egyetemsiták nagy részének - akár több korabelivel összebeszélve - az első időszakban főleg inkább lakásbérlésre van lehetősége, most részletesebben a fővárosi és vidéki bérleti helyzetet mutatjuk be. 

Az elmúlt években sorra azt tapasztaltuk, hogy az augusztusi időszakban néhány százalékkal megemelkednek a bérleti díjak, amelyek év végére visszaállnak a korábbi szintre, köszönhetően a nyári nagy lakáskeresési dömpingnek. A jelenlegi helyzet azért érdekes különösen, mert a járvány miatt sok rövid távra kiadó a legtöbb esetben minőségi lakás került piacra, ráadásul ennek a tevékenységnek a jövője is bizonytalan a küszöbön álló szabályozások miatt.

Ez jó hír a most kereső egyetemistáknak, hiszen adott havi bérleti díj mellett sokkal jobb minőségű lakásokat is fognak találni, ráadásul ezek zöme a belső kerületekben van.

A hirdetési oldalakon rekordszintű kínálattal találkozhatnak, a ponthatárhirdetés napján, azaz csütörtökön már több mint 21 ezer kiadó lakást hirdettek az ingatlan.com-on, ami 5 százalékos növekedésnek felel meg az egy héttel ezelőtti rekordszinthez képest. Ebből 15 ezer budapesti, a többi egyetemváros közül Debrecenben és Pécsen több mint 700 kiadó lakás volt elérhető tegnap, Szegeden és Győrben pedig több mint 500 bérbe vehető lakást hirdettek meg. A hirdetőoldal adatai alapján a kereslet is meghaladja a tavalyit, ezen a héten már 38-42 százalékkal többen kerestek kiadó lakást, mint tavaly, amikor szinte ugyanekkor hirdették ki a ponthatárokat. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Mennyiért lehet bérelni most Budapesten?

Budapest belső kerületeiben az elhelyezkedéstől és minőségtől függően 110–160 ezer forintért lehet kisméretű stúdiólakásokat bérelni jelenleg, a kétszobás lakások 150 ezerről indulnak, de inkább 180–220 ezer forint körül van nagyobb esély ilyen méretű lakás bérlésére – az Otthon Centrum adatai alapján. Hasonló kínálati árakat lát az ingatlan.com is, ők egész Budapesten 150 ezer forintos havi bérleti díjról számoltak be júliusra vonatkozóan, ez a járvány előtti februári szinthez képest 9 százalékos csökkenést jelent, éves összevetésben pedig több mint 10 százalékos mérséklődést. A hirdetőoldalon az egyszobás fővárosi lakások átlagosan 120 ezer forintba, a kétszobások 150 ezer forintba, míg a három- vagy többszobások 200 ezer forintba kerülnek

Sokan választják azt a megoldást is, hogy egyetemistaként egy többszobás lakás egyik szobáját bérlik csak ki, így jelentősen csökkennek a havi költségterhek. Szerencsére a fővárosi kínálatban mintegy 40 százalék körül alakul a kétszobás és  szintén 40 százalék körül a három- vagy többszobás lakások aránya, így könnyebben válogathatnak, mint azok, akik egyedül költöznének egy kislakásba. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Práter Park 2.

Práter Park 2.

1083 Budapest, Tömő utca 58.
56 db lakás
41 – 46 m2 alapterület
36.5 – 40 M Ft
Átadás:
2020. márc

Ajánlatot kérek

A nagy egyetemi városokban is csökkent a bérleti díj

Szegeden és Debrecenben egyértelműen csökkentek a bérleti díjak tavalyhoz képest, Pécs néhány körzetében azonban tartják magukat az árak, az OTP Ingatlanpont adatai alapján:

  • Szeged: Bár kategóriánként nagy a szórás, Szegeden átlagosan 20 százalékkal mérséklődtek bérleti díjak tavalyhoz képest. Egy újabb építésű, 1,5-2 szobás, 50 négyzetméter körüli lakást 100 ezer forint, plusz rezsiért, a diákok által kedveltebb városrészekben 130-140 ezer forint, plusz rezsiért lehet kivenni. A hasonló méretű paneleket pedig ennél jóval kevesebbért, 65-70 ezer forintért kínálják a lakáskiadók.
  • Pécs: Tavaly minimum 100 ezer forintot kértek el a belváros keleti felében, a pécsi jogi és a közgazdaságtudományi kar közelében található kiadó lakásokért, idén stagnáltak vagy enyhén csökkentek a díjak ebben a körzetben. Az orvostudományi kar környékén mindig is drágább volt a bérlés, itt nem jellemző a csökkenés, most sem ritka, hogy 140-160 ezer forintért lehet csak kivenni egy lakást, annak ellenére, hogy itt is rengeteg szabad lakás van a piacon, és a tulajdonosoknak egyelőre komoly gondot jelent a külföldi diákok hiánya.
  • Debrecen: Tavaly még 150 ezer forintot is elkértek egy 50 négyzetméteres, kétszobás lakásért a hajdú-bihari megyeszékhelyen, idén azonban átlagosan 10-15 százalékkal estek vissza a bérleti díjak. Az egyetemisták körében kevesebb az érdeklődő, mint egy évvel korábban, itt is gondot okoz a külföldi diákok beutazási korlátozásai miatti bizonytalanságok.

Más ingatlanhirdető oldalakon is hasonló bérleti díjakkal lehet találkozni a vidéki egyetemvárosok között keresgélve. Az Otthon Centrum adatai szerint Debrecen, Szeged, Miskolc, Győr vagy Pécs esetében is egy átlagos, két szobás ingatlant havi 130–170 ezer forintért adnak ki a tulajdonosok. Az ingatlan.com-on a kínálati bérleti díj 100 ezer forint átlagosan Debrecenben egy kétszobás lakás esetében, Győrben ugyanekkorát 110 ezerért, míg Miskolcon 85 ezer forintért lehet kivenni. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Golden Corner Center Lakópark

Golden Corner Center Lakópark

7624 Pécs, Bálicsi út
56 db lakás
28 – 78 m2 alapterület
23 – 80 M Ft
Átadás:
2021. dec

Ajánlatot kérek
bullbear
ferrari
feher haz washington donald trump koronavirus
usa capitolium koronavirus
koronavírus maszk ruha
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
getty, kamion, raktár, logisztika, ipari ingatlan, csarnok