Scheer Sándor: küzdünk minden egyes napért és óráért
Ingatlan

Szeptemberben jöhet a nagy magyar rozsdatérkép!

Portfolio
Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és egyben az egyik legfontosabb ingatlanpiaci szakmai érdekegyeztető testületnek, a LITT-nek az elnöke adott interjút a minap a Világgazdaságnak, amiben beszélt többek között a Portfolio februári konferenciáján és több nekünk adott nyilatkozatában is felmerülő építőipari hatékonyságnövelésről, a háttérben készülő és várva várt hazai rozsdaövezeti térképről, illetve a Market tavalyi hatalmas árbevétel növekedéséről.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A járvány miatt hezitáló ingatlanberuházók meggyőzése érdekében az építőipar kollektív feladata az akár 10-15 százalékos árcsökkentés – mondta a Világgazdaságnak Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapítótárstulajdonosa. Úgy látja, az ágazat GDP-arányos súlya a mostani 5-6 százalékról belátható időn belül újra elérheti a korábbi 9-10 százalékos szintet, ha munkaszervezésben, hatékonyságban 20-25 százalékkal javul a szektor szereplőinek teljesítménye. 

Scheer Sándor is előadója lesz a szeptember 10-én megrendezésre kerülő Lakás 2020 konferenciánknak! Helyek, a biztonsági szempontok miatt, csak rendkívül LIMITÁLT számban érhetőek el!

A gazdaságot övező bizalomvesztés, a kereslethiány viszont az építőiparra is rányomja a bélyegét, az átrendeződés, a pozíciókeresés a szektorra is hatással van. Bizonytalanabbá váltak a megrendelők, főként az ipari beruházások terén, mivel a gyártócégek nagy része még nem talált magára. De az ingatlanfejlesztők egy része is kivár, pedig ha nem termelődik újra a szerződésállomány, az gondot okozhat. Az átmeneti nehézségek azonban részben ellensúlyozhatók a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseivel és a Magyar Nemzeti Bank konstrukcióival - mondja a cégvezető.

Scheer úgy látja, hogy a vírus második hulláma nélkül is jöhet egy mélypont 2020 negyedik vagy 2021 első negyedévében, ha már nem érkeznek be újabb munkák. A kérdésre, hogy mi lehet a megoldás, a korábbi megszólalásaihoz hasonlóan úgy válaszolt: "Az építőiparnak árat kell csökkentenie, és ez kollektív feladat. Ebben az építőanyag-gyártóknak és -forgalmazóknak ugyanúgy partnernek kell lenniük, mint a szak- és generálkivitelező cégeknek, ha pedig vékonyabban fog a ceruza, racionalizálni kell a belső folyamatokat.

Ennek szellemében az utóbbi hónapokban mi is jóval visszafogottabban árazunk, akár 10-15 százalékkal alacsonyabb ajánlatokat téve.

Mikor jön a rozsdatérkép?

A piac által rendkívül várt rozsdaövezeti, 5% áfás, térképre kitérve megjegyezte:

A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) legutóbbi, online ülésén is a barnaövezet volt a fókuszban, már mindenki a fejlesztési zónákat kijelölő térkép szeptemberi megjelenését várja.

"Meggyőződésem, hogy már ma is minden második újlakás-fejlesztés barnaövezeti, ezeknél utólagos átárazás várható a különbözet miatt." - teszi hozzá.

Ez a helyzet jelenleg azt eredményezi, hogy sok vevő talán most még kivár egy pár hetet, hogy biztosan olyan projektbe vásároljon, ami bekerül az 5%-os körbe, így akár 10-20 milliót is spórolhat az új lakásán. Az az összeg pedig elég jól tud jönni a lakás berendezésekor. Ugyanakkor az is kardinális kérdés, hogy a megkülönböztetett területek milyen irányba, a városok mely részeit segítik a fejlődésben, megújulásban. 

A készülő rozsdaövezeti térkép, illetve a megfizethető lakhatást célzó, piaci alapú bérlakásprogram lesz a kiemelt témája a szeptember 10-ei Lakás 2020 konferenciánknak, ahol a szigorú biztonsági előírások miatt csak limitált számban érhetőek el helyek.

Market profit

A tavalyi 188 milliárd forintos árbevétel mögött 36 százalékos növekedés volt egyetlen esztendő alatt, míg a 7,1 milliárdos profit nagyban nem tért el a korábbi évektől. Mit vár 2020 egészétől pénzügyileg? - teszi fel a kérdést a cikk szerője.

"Koronavírus nélkül is stagnáló állapotot terveztünk 2020-ra, hiszen szintet léptünk, ilyenkor érdemes két-három évre lassítani, nem pedig hajszolni a további robusztus növekedést. A tavalyival lényegében megegyező forgalmat tervezünk az idén, ennek jelen állás szerint nem lesz akadálya. Szerencsére a járvány előtt és alatt is elnyertünk olyan megbízásokat, amelyek segítenek a célok elérésében. A következő év izgalmasabb lesz, sok-sok feladat vár az anyacégre és a leányvállalatokra is, hogy tartsuk ezt a szintet." - válaszolta Scheer.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Van még munkerőpiaci nyomás?

"Sokan jöttek haza külföldről, főleg Ausztriából, Németországból, Nagy-Britanniából csatlakoztak hozzánk, és sokan még ma is velünk vannak, holott kint is újraindult az élet. Egytől egyig képzett szakemberekről beszélünk. De speciális volt az ukrán munkavállalók helyzete is, a többségük úgy döntött, nálunk vészeli át a járványt a munka és a biztos megélhetés miatt. Most már nem a munkaerőhiány a kulcsprobléma, hiszen mindenütt kisebb a volumen, a kevesebb feladatért is verseny van." - emelte ki a Market első embere.

Jön a második körös NKP a Marketnél?

"A Növekedési kötvényprogramban már részt veszünk, de mivel vannak még ötleteink, fontolgatunk egy második körös részvételt. Az eddigi húszmilliárd forintos forrás is azt a célt szolgálja, hogy nyugat-európai mintára új üzletágat fejlesszünk, azaz a minél nagyobb biztonság és a kiszámítható pálya érdekében érdemes lenne saját magunk számára építőipari munkákat generálni, ehhez pedig beruházóként és ingatlanfejlesztőként hozzájárulni. Az a cél, hogy pár év múlva a munkáink 30-50 százalékát már saját magunknak végezzük, ehhez hozzájárulhatna a kötvényprogram folytatása is."

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart CITY

BudaPart CITY

1117 Budapest, Dombóvári út 26.
Kiadó terület: 16582 m2
Bérleti díj: 16.5 – 19.5 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek
jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
STA_7607