konferencia lakás
Ingatlan

Megfizethető bérlakások? - Ez kell ahhoz, hogy ne csak a leggazdagabbak tudjanak új lakást bérelni

Portfolio
A rozsdaövezeti kormányzati lakásprogram volt a Lakás Konferencia fő témája, a szakértők a különböző finanszírozási, szociális, kormányzati, önkormányzati, fejlesztői, építőipari, jogi aspektusokat foglalták össze és mondták el, hogy mire van szükség ahhoz, hogy a lakásprogramban valóban megfizethető árú és bérleti díjú lakások épülhessenek. Bemutatjuk a legfontosabb gondolatokat, amelyek a konferencia beszélgetéseiben elhangzottak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az eszközökről, a lehetőségekről, a következő lépésekről és a legfontosabb feladatokról volt szó a megfizethető lakhatás kialakítása érdekében a Lakás Konferencia első kerekasztal-beszélgetésében. A legfontosabb gondolatokat gyűjtöttük össze a fejlesztési, finanszírozási, állami, urbanisztikai, önkormányzati oldal képviselőitől.

Vitézy Dávid, vezérigazgató, Budapest Fejlesztési Központ, elmondta, hogy: "Ha a kormány készülő programja el tudja érni azt, hogy a fejlesztőket a rozsdaövezetek felé terelje, akkor több tíz hektáros területek állnak rendelkezésre, ami több tízezer lakásnak adhat helyet." Vitézy Dávid hozzátette:

Ezek a területek nagyságban, közlekedési infrastruktúrában és lehetőségben évtizedekre előre ki tudnák szolgálni a lakásépítési igényeket.

Dr. Takács Ernő, portfolióért felelős vezérigazgató-helyettes, WING, a fejlesztői oldal képviseletében a rozsdaövezeti program bérlakáspiaci lehetőségeire hívta fel a figyelmet: "Amíg nem kerül a helyére a már kivezetett kedvezményes áfa, addig a fejlesztők csak a rozsdaövezetekre fognak koncentrálni, mert ott biztosított a megtérülés." Majd a szakértő hozzátette, hogy:

A legfőbb célunk, hogy Magyarországon legyen befektetői bérház-piac.

Takács Ernő elmondta azt is, hogy ezt nem sikerült kialakítani az elmúlt 30 évben, miközben a többi ingatlanpiaci szektorban ez már létezik, méghozzá 1,5 milliárd eurós volumenben. Ha ebbe sikerül bevonni a lakáspiacot is, az megduplázhatja ezt a számot.

Nagy Gergely, Budapesti Régió - ügyvezető igazgató-helyettes, OTP Csoport, a finanszírozási szereplők nagy problémáját foglalta össze:

A bérlakásprogram kereskedelmi banki finanszírozására nincsen példa. Nagyon nehéz lesz ezt banki oldalról megugrani, amikor nem látjuk a jogi szabályokat, nincsenek piaci benchmarkjaink.

- mondta el Nagy Gergely, majd hozzátette: "Egy bank úgy szeret finanszírozni, hogy a korábbi eseteket összehasonlítja, és ennek megfelelően kalkulál. Készen állunk arra, hogy finanszírozzunk, de kell valamilyen kockázati átvállalás, mert itthon ez egy nem létező dolog egyelőre."

Misetics Bálint, szociálpolitikus, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója, Főpolgármesteri Iroda, a jelenlévők figyelmét a megfizethetőségre hívta fel:  "Egy új építésű lakásban havonta négyzetméterre lebontva 4000 ezer forintot kell fizetnie a bérlőknek, ezt a lakbért nagyságrendileg a budapestiek 15%-a tudja megfizetni. A szakértő hozzátette,

A nagy kérdés, hogy a kormány kíván-e másokat is, mint a leggazdagabbakat lakáshoz juttatni. Remélem kíván, hisz ez lenne a helyes.

Fábián Gergely, ügyvezető igazgató, MNB, a komplex megoldás fontosságát hangsúlyozta: "Nehéz lenne egyet kiragadni azokból a tényezőkből, aminek a szóban forgó lakásprogramban meg kellene jelennie, a lakáspolitika egységében, átfogóan fontos. A lakáspiac mindennel összefügg, a lakások drágák, nincs bérleti piac, rossz minőségű az állomány, kevés épül, szerintünk 30-40 ezer lakásra szükség van évente." Hozzátette azt is, hogy

Ez egy nagyon fontos program, de komplexen kell nézni, különben egy-egy rész elveszik és az egész sikere rámegy.

lakás konferencia

Átalakul a város, évtizedes fejlesztési tervek készülnek

A konferencia egyik előadása kifejezettten a főváros aranytartalékailag foglalkozott várostervezési és urbanisztikai szempontból. Soóki-Tóth Gábor MRICS, elemzési vezető, Otthon Centrum, előadásában kiemelte, hogy: "A budapesti gyárterületek a kiegyezést követően indultak fejlődésnek, majd ez a XX. század során jelentősen bővült. A 90-es évek után a klasszikus iparterület sok helyen átalakult vagy megszűnt a termelés." A szakértő hozzátette, hogy:

A legnagyobb barnamezős területek nem a legdrágább területeken találhatók, ami tovább javíthatja a megfizethetőséget, főleg ha az állam nem hárítja át a terület költségét a majdani fejlesztőre.

lakás konferencia

​A konferencia következő kerekasztal-beszélgetése során tovább folytatódott a rozsdaövezeti lakásprogrammal kapcsolatos feladatok és lépések hangsúlyozása.Erő Zoltán, főépítész, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal, elmondta, hogy: "Alapvetően örülünk a barnamezős, rozsdaövezeti programnak, a szomszédos fővárosokban is ez most az egyik legfontosabb városfejlesztési téma. Hozzá kell azonban tenni, hogy az 5 százalékos lakásáfa csak egy eszköz, ami mellett fontos, hogy a kármentesítésre, az infrastruktúra kiépítésére is válaszokat kell majd adni." Hozzátette azt is:

Fontos, hogy szakértői egyeztetések útján történjen ez a kijelölés, ne csak kormányrendelet útján.

Kiss Gábor, ügyvezető igazgató, Metrodom Kivitelező Kft., szerint a piaci alapú mellett a szociális alapú lakásvásárlás is nagyon fontos kérdés, mert akik nem tudnak megfelelő önerőt előteremteni, számukra a bérlakásfejlesztés jelenthet megoldást. Kiss Gábor felhívta rá a figyelmet, hogy:

A bérlakások piacán ugyanakkor fejlesztőként nagyon nehezen jön ki a matek, a 4000 forintos négyzetméterenkénti bérleti díj az alja annak, hogy megfelelő hozamok legyenek, ezért is kellenek a programba olyan elemek, ami a piaci és a szociális lakhatás kialakulását segítheti.

Scheer Sándor, vezérigazgató, Market Építő Zrt. kiemelte, hogy:

A cél, hogy évente legalább 20 ezer lakás épüljön és ennek egy része legyen bérlakás, de ezt komplexen kell kezelni, városfejlesztési, társadalompolitikai, szociális, politikaiszempontból.

A vezérigazgató hozzátette, hogy az építőipar a covid előtt megfelelő kapacitással működött, de sok tartalék van a hatékonyságnövelésében, ami nem is a gépesítésnél kezdődik, hanem a tervezésnél. A lényeg, hogy ne hektikus legyen a piac, hanem hosszú távon is kiszámítható.

Schneller Márton Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség, a rozsdaövezeti térkép kapcsán elmondta:

A rozsdaövezetek területeiről már korábban is készültek anyagok, ezeket felül kell majd vizsgálni, de egyébként ezek ismertek. Éppen ezért a területek kapcsán nagy változtatásokra nem valószínű, hogy számítani kell.

A szakértő hozzátette, hogy hatalmas költséget jelent, hogy sokan kiköltöznek az agglomerációba, egy szétterülő várost nem lehet infrastruktúrával ellátni. A mennyiség mellett a minőségre is fókuszálni kell, a korábbi lakóparkok 15 négyzetméret/lakás zöldterülete az elmúlt 20 évben 5-12 négyzetméterre csökkent, emellett az intézményrendszer jogi szabályozása is nagyon fontos lenne, hogy ne szigetszerű megoldások legyenek, hanem a főváros egészét vegyék figyelembe. ​

A jogi problémákra Dr. Ódor Dániel, Partner, Taylor Wessing, hívta fel a figyelmet: "A piac nagyon pozitívan fogadta a barnamezős fejlesztések lehetőségét, de mindenki nagyon várja a részéleteket, mert addig a fejlesztések többsége áll. A bérleti szerződéseknél még ma is egy 1993-as szerződés az irányadó, az új PTK valamennyire ugyan hozzányúlt ehhez, de komplex változásokra lenne szükség." Hozzátette azt is, hogy:

Ma mindenki egy évre köt bérleti szerződést Magyarországon, ami sem a bérlőnek, sem a bérbeadónak nem jó megoldás. Kellene egy közép és egy hosszabb távú szabályozás, hogy a bérlők nagyobb biztonságban legyenek és a bérbeadóknak is legyen egy kiszámíthatóság.

lakás konferencia
traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
konferencia property market