családi házak
Ingatlan

Ez sem lesz már a régi - Ezeket az otthonokat keresik az első hullám után a vásárlók

Portfolio
A járvány első hulláma után is érződött már, hogy a home office miatt nagyobb szerepet kapnak az otthonaink és a hozzájuk kapcsolódó kinti területek, a kert, egy terasz, vagy egy erkély. Sőt, sokan vannak olyanok is, akik a belvárosi lakásukat már elcserélnék egy családi házra az agglomerációban, vagy akár egy vízparti üdülőre. Most a második hullámban vélhetően még többen lesznek, akik nagyobb térre, több kinti helyiségre és a természet közelségére vágynak majd. Ennek kapcsán, a lakhatási szokások megváltozását mérte fel 44 országban több mint 700 ügyfél megkérdezésével nyár végén a Knight Frank.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Egyértelműen látszik, hogy a járványhelyzettel párhuzamosan a mindennapokban jelentkező igények is megváltoztak, nincs ez másként a lakáskereséssel és vásárlással sem. Nemcsak más szempontok lettek fontosak az otthon kialakításában, elrendezésében, de a népszerű ingatlantípusokban is történtek átrendeződések. A belvárosi lakás és egy kijjebb eső családi ház közötti választásban egyre többen hajlanak az utóbbi felé, és ezért tenni is hajlandóak. A 44 országból megkérdezett válaszadók negyede, a járvány miatt nagyobb valószínűséggel költözne el a jelenlegi otthonából, közülük 40% más lakóingatlant keresne, de ugyanazon a környéken, 26% pedig más lakóingatlant keresne valahol az országban.

Ami talán még meglepőbb, hogy a költözni vágyók 34%-a még csak az adott országban sem maradna feltétlenül, a jó életminőség, a politikai stabilitás, a biztonságos valuta és kiváló oktatási intézmények miatt nekik egy külföldi költözés esetén az Egyesült Királyság, Spanyol-, és Franciaország volt a befutó. A kérdés már csak az, hogy milyen otthonra vágynak a járvány első hulláma után az otthonkeresők?

A lakáspiac sem maradhat ki a november 19-ei konferencia

Családi ház, nagyobb tér és kert

A bezártság után nem meglepő módon az egyik legfőbb szempont, hogy a lakásvásárlók több térre vágynak, a megkérdezettek mintegy 45%-a mondta, hogy nagyobb valószínűséggel vásárolna most családi házat, mint a járvány megjelenése előtt, de vízparti otthonokat (40%) és a vidéki házakat (37%) is támogatták. A lakások iránti kereslet nagyrészt állandó maradt, a válaszadók 52%-a állította, hogy a lakáshoz való viszonyulása változatlan.

Az sem meglepő, hogy a válaszadók 66% -a szerint a nagy kertek és a kültéri helyek fontosabbak, a lezárási időszak pedig úgy tűnik olyan szempontokat is felerősített, mint a wellbeing, vagyis, hogy megfelelő legyen a környezet a munkához és a tanuláshoz. Ehhez részben kapcsolódik is, hogy privát szféra is nagyobb hangsúlyt kapott, de több mint 30 százalékban a lakásvásárlásnál az is kiemelt szempont lett, hogy lehetőség legyen a bővítésre, vagy egy családtag elszállásolására a lakóingatlan közvetlen közelében. 

Vissza fog térni az utazás?

A felmérés az utazási szokásokkal is foglalkozott, nemcsak a turisztikai megközelítés miatt, hanem azért is mert sok olyan ingatlantulajdonos van, akinek a bevételei nagy részét teszi ki a rövidebb távú lakáskiadás. Az utazás kérdésében viszonylag bizakodóak a válaszadók, több mint negyedük vagy utazott már külföldre a nyáron, vagy a lezárási intézkedések enyhítését követően egy hónapon belül elindulna.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Harsánylejtő Lakópark

Harsánylejtő Lakópark

1037 Budapest, Csillagánizs utca 1
20 db lakás
59 – 75 m2 alapterület
59.9 – 92.9 M Ft
Átadás:
2020. dec

Ajánlatot kérek

Korábbi cikkeinkben már többször is írtunk róla, hogy a turizmusban tevékenykedő szakértők általában erős visszatérő utazási kedvre számítanak, szerintük ha meg is változnak a szokások, a nyaralás és utazás önmagában nem fog eltűnni, sőt az elfojtott kereslet miatt még erősebb is lehet a jövőben.

Az azonnal elinduló nyaralók mellett, további 25% úgy nyilatkozott, hogy 1-3 hónapon belül útra kelne, 36% körülbelül 3-12 hónap után kezdene el ismét utazni, és csak 13% mondta, hogy legalább 12 hónapot várna, mielőtt tengerentúli útra indulna. Ez alapján a megkérdezettek mintegy fele a lezárásokat követően ismét utazna, harmaduk pedig egy fél éves csúszással térne vissza, ami turisztikai szempontból egy viszonylag kedvező, gyors felpattanást jelez előre a korlátozások és a járványhelyzet után.

Milyen árakra számítanak a vásárlók?

A felmérés kitért arra is, hogy milyen várakozásaik vannak a költözni vágyóknak. A megkérdezettek többségében (56%) a lakóingatlan-árak csökkenésére számítanak a következő 12 hónapban. Ugyanakkor a riportban felhívják arra is a figyelmet, hogy a korábbi előrejelzések szerint a 2020-as évi csökkenést, 2021-ben már egy gyors növekedés válthatja fel a globális lakóingatlan piacon. A Portfolio korábban a hazai szakértőket kérdezte meg, hogy mit várnak a következő időszakra, erről itt írtunk korábban: 

Végül a nemzetközi válaszadókat egy lehetséges második lakóingatlan, nyaraló vásárlásáról is kérdezték, akiknek 26%-a nyilatkozott úgy, hogy a járvány után nagyobb valószínűséggel venne még egy ingatlant, akár külföldön. Kétharmaduk számára a legfontosabb szempont az lenne, hogy az adott ország kormánya hogyan kezelte a koronavírus járványt. A "második otthon" megvásárlása esetén a legnépszerűbb országok között van Németország, Ausztria, Görögország, az Egyesült Arab Emírségek, Szingapúr és Új-Zéland.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022 Év vége

Ajánlatot kérek
koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
felnott_tanul_dolgozik_baba_home office