új lakás építés építkezés lakópark
Ingatlan

Gyötrelmes lakásvásárlási kedv jellemezte a nyarat, de már ugrásra kész az újlakás-piac

Portfolio
A szűk kínálat és a bizonytalanság nem tesz jót az új lakásokra irányuló keresletnek, 4 éves visszatekintés alapján ez volt a második legrosszabb negyedév az új lakások piacán. Az eddig népszerű, de egyébként szűkebb kínálatú belső pesti részeken alig akadt adásvétel, a vásárlók új kedvencei pedig az olcsóbb, Külső-Pesthez tartozó kerületek lettek, itt összpontosult ugyanis a 2020 nyarán értékesített új lakások közel harmada. Pozitív várakozásokra ad okot azonban a belengetett családtámogatási program, valamint a rozsdaövezeti lakásprogram, amik a fejlesztési és vásárlási kedvet is újra felpörgethetik a következő negyedévekben és években.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa alapján az új építésű lakások négyzetméterára egy év alatt átlagosan 6,1 %-kal, míg az előző negyedévhez képest csupán 1,2%-kal drágult Budapesten, így 2020 őszére 

az új lakások kínálati és átlagos négyzetméterára 958 EZER FORINT lett

Az új fejlesztések és a kormányzati lakásprogramok is főszerepben lesznek a november 19-ei Property Investment Forumon.

Az eladásokat tekintve továbbra is kitart a bizonytalanságból, a kevés eladó lakásból, a vevők kivárásából és a visszatérő 27%-os áfa hatásából fakadó alacsony számú eladás. A nyári hónapokban mintegy 1000 új építésű lakást adtak el a fejlesztők Budapesten, ez közel duplája az előző negyedéves rekordalacsony számnak, de így is a második leggyengébb érték az elmúlt négy évben. 

  • Egyre szűkülő kínálat: A szabad lakások száma mintegy 7 százalékkal csökkent, körülbelül 6300 lakás alkotja a jelenlegi új építésű kínálatot a fővárosban a vizsgált szegmensben, ennek legfőbb oka a kevés induló új beruházás. Emiatt is érdekeltek annyira a fejlesztők és egyben a vevők is abban, hogy akár a rozsdaövezeti kormányzati programmal, vagy akár a Novák Katalin által belengetett otthonteremtési programmal, akár a Matolcsy-féle ingyen hiteles lakásprogrammal ösztönözve alacsonyabb költségekkel indulhassanak el a beruházások. 
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022 Év vége

Ajánlatot kérek
  • Egyre több a "drága" 27%-os áfás lakás: Az elmúlt egy év során 40-ről 46%-ra nőtt a 27 százalékos áfával értékesíthető lakások részaránya a kínálatban, miközben az értékesített lakásokból való részesedése a magasabb áfás lakásoknak 41-ről 31%-ra esett vissza.
  • Vevők kivárása: Az elmúlt négy évben egyik negyedévben sem adtak el olyan kevést lakást a fejlesztők, mint 2020 tavaszán, illetve nyáron. Az elmúlt három hónapban értékesített mintegy 1000 lakásnak a közel a harmada, 291 darab, a Külső-Pesthez tartozó kerületekben összpontosult, ahol relatíve alacsonyabbak az árak a belső kerületekhez képest. Kiemelkedik még a XIII. kerület 263 lakással, majd tőle leszakadva Buda egyéb részei, a XI. és IX. kerületek. A többi belső-pesti kerületben a nyáron eladott lakások mintegy 5 százaléka található csak, különösen a VIII. kerület visszaesése számottevő a korábbi negyedévek nagy számú értékesítéséhez viszonyítva.

Még ősszel kiderülhet a kormány rozsdaövezeti lakásprogramja, ami nemcsak a fejlesztéseknek fog egy löketet adni, hanem vélhetően a vásárlási kedvet is megdobja. A keresletélénkítéshez társulhat még hozzá a hatalmas családtámogatási rendszer, amit szintén hamarosan bejelent a kormány. 

A rozsdaövezeti 5 százalékos áfás javaslatról és a bérházprogramról mondták el véleményüket az ingatlanpiaci szakértők a Lakás 2020 Konferencián: 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Metrodom Madarász38

Metrodom Madarász38

1138 Budapest, Madarász Viktor utca 38
291 db lakás
30.3 – 116.7 m2 alapterület
28.6 – 104.8 M Ft
Átadás:
2020 H2

Ajánlatot kérek
koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Négy év alatt megduplázódott az agglomeráció ingatlanforgalma