új lakások
Ingatlan

Felturbózná a lakásépítéseket az MNB - A fiatalokat és az állami alkalmazottakat a lakásbérlésben segítené

Portfolio
A lakáspiaccal kapcsolatos javaslatok sem hiányozhatnak az MNB új, 50 pontos javaslatcsomagjából, amivel a kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját kívánja támogatni. A javaslatok nagy része a lakásépítéseket ösztönözné, enélkül ugyanis pár éven belül fehér hollóként tekinthetünk az új lakóépületek átadására, ami nyilván az árakat sem hagyná érintetlenül.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az MNB javaslatainak a célja, hogy a romló lakáspiaci trend megforduljon és legalább 30 ezer lakás felépüljön, valamint a meglévő lakásállomány is korszerűsödhessen.

Lakáspiaci és otthonteremtési javaslatok

  • A barnamezős területek kijelölésének véglegesítése és jogszabályban rögzítése annak érdekében, hogy mihamarabb elindulhasson a program.
  • Általános 5 százalékos lakásáfa visszaállítása kiegészítve egy 4 százalékos szektorális különadóval az értékesítési célú újlakás-fejlesztések fellendítése céljából, amely alól a barnamezős övezetekben mentesülnének a fejlesztők.
  • Áfavisszatérítés lehetőségének kiterjesztése az összes településre a magáncélú új lakóingatlanok építésénél a most is érvényes feltételekkel.
  • Bérlakás program fiataloknak, valamint állami alkalmazottaknak. A célcsoport így korszerű, energiatakarékos és élhető lakásokhoz jutna, amely megfelelő körülményeket nyújt a családalapításhoz. Ehhez szükséges a lakásbérlésre vonatkozó szabályozói háttér kialakítása és a bérlakás építési projektek finanszírozásának támogatása állami garanciavállalással.
  • Hazai építőipari alapanyag-gyártói kör és kapacitás bővítésének ösztönzése az építőipar importarányának csökkentése céljából. Ágazati innovációk feltérképezése, ösztönzése.Gépesítettség további növelése az építőiparban.
November 19-én ismét együtt a hazai ingatlaszakma. Találkozunk a PIF-en!

Az 50 pontos csomagban további két pont is kapcsolódik a lakáspiachoz, az egyik a fiatalok otthonhoz jutására, a másik a hitelezéshez kapcsolódik: 

  • Fecskeház programok indítása. A fecskeház programok elindítása támogatni tudja a fiatal párok gyermekvállalását és keresletet növel a beruházási igény által a nemzetgazdaságban. A fecskeház programok keretében egyrészt az üresen álló önkormányzati lakásokat lehetne bérbe adni fiatal párok számára meghatározott időtartamra, másrészt a program keretében új lakások építésére is sor kerülhetne. 
  • Új lakáshitel-program energiatakarékos lakások építésének ösztönzésére. A jelenlegi - régiós és historikus összevetésben is - alacsony lakáspiaci megújulási szintet érdemben növelheti egy finanszírozási program, amely hosszú távú, kedvező kamatozású forrást biztosít a lakosság otthonteremtési céljaihoz, energetikai és zöld szempontok figyelembevételével. A finanszírozáshoz jegybanki programok is adhatnak támogatást. A lakáspiacot érintő intézkedések bevezetése során a kereslet és kínálat egyensúlyára kell törekedni.

A rozsdaövezeti kedvezményes áfa, a bérlakásprogram és a kedvező hitelezési konstrukció, mind a fejlesztések és a kereslet ösztönzésére hatnat, és nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy 2022-2023-ra ne tűnjenek el teljesen az új lakóprojektek. Egyelőre ugyanis az ezres nagyságrendet sem éri el negyedévente a 2022 után tervezett új lakások száma, ami drasztikus visszaesés a korábbi negyedévekhez képest. 

Forrás: Eltinga

Nemcsak a fejlesztőknek, hanem a vásárlóknak is érdeke, hogy minél több támogató elem létrejöjjön. Egyrészt a lakásállomány megújulása szempontjából is fontos, hogy nagyobb arányban legyenek jobb minőségű otthonok Magyarországon. Másrészt a nagyobb kínálat nemcsak kényelmi szempont a vásárlásnál, hanem az árakra is leszorító hatással lehet, ezáltal pedig több mindenkinek adódik lehetősége a saját lakás megvásárlására. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Metrodom Panoráma

Metrodom Panoráma

1047 Budapest, Attila utca 14
632 db lakás
30 – 147 m2 alapterület
21 – 132.5 M Ft
Átadás:
2019 Q3

Ajánlatot kérek
putyin trump amerikai elnokvalasztas 201025
GettyImages-1228572278
egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
magánrepülő gazdag