Csúnya eséssel zárták a hetet az amerikai tőzsdék
Ingatlan

Igaz lehet? Brutális lakásáresést mért a KSH!

Az ország két táborra oszlik a lakásárak kérdésében. Vannak, akik azért imádkoznak, hogy végre újra gombokért lehessen belvárosi luxusgarzonokat és új építésű óriásteraszos penthouse-okat vásárolni, és van a kitartó árnövekedésben (de lagalább stagnálásban) bízó vagy azt vélelmező tulajdonosok és eladók tábora, akik mérlegelve a körülményeket, továbbra is azt szajkózzák (köztük jómagam is, de kizárólag szakmai meggyőződésből), hogy márpedig nincs oka és nincs realitása a lakásárak bezuhanásának. A mostani adat lehet egyesek számára meglepő, másoknak a várva várt igazolás, de két dolgot mindenképp tegyünk hozzá. Az egyik, hogy előzetes adatokról van szó, vagyis változhat még (elvben bármelyik irányba, de gyakorlatig inkább a drágulás felé), hiszen érkeznek be folyamatosan, a másik, hogy egy olyan időszakra vonatkozik (2020 Q2), ahol látványosan alacsonyabb volt a tranzakciók száma éves összevetésben (-34%), és történhetett ezen időszak alatt magasabb arányú üzleti felfogású gyors értékesítés, menekülés, kiszállás a jövedelemtermelő eszközből (a vírus miatt elhúzódó válságra adott reakció), illetve a moratórium ellenére tényleges kényszerértékesítések. Október végéig izgulhatunk a végső számokért.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az a jó a mostani válságban, avagy krízisben, kinek melyik tetszik jobban, hogy rengeteg múltbeli tapasztalattal csöppentünk bele, még ha a természete teljesen más is, mint a 2008-as ingatlanpiacról (jelzáloghitel-piacról) begyűrűzött pénzügyi válságnak. A turizmusban nyilvánvalóan soha nem látott válság van, de a lakáspiacon egyelőre lehetne csak krízisnek nevezni azt, amit látunk (tranzakciók és árak tekintetében egyaránt). Az igazi kérdés a KSH legfrissebb lakásárakra vonatkozó előzetes adatainak a láttán nem más, mint hogy egy lakásár-beszakadás valós és kezdeti jeleit mutatja a grafikon, vagy csupán egy jól körülírható és magyarázható egyszeri mélyebb kilengésről van szó, amit a pandémia miatti rövid pánikhangulat okozott.

Az, hogy a lakásárak nem nőnek az égig olyan ütemben, mint az elmúlt 5-6 évben, és elérünk majd egy átmeneti egyensúlyi pontot tudni lehetett, sőt már ténykérdés volt egy ideje (tavalyi év utolsó negyedéves közel 1%-os árcsökkenéséből is ez látszott), azt azonban, hogy valóban ekkora negyedéves árcsökkenéssel kellhet esetleg szembenézni, az alapvetően elsőre meglepőnek tűnik (bár biztos vannak akik ettől nagyobb áresés láttán sem csodálkoznának).

Bár az általános lakásárak (használt és új) további látványos emelkedése már közel 1 éve nem igazán opció sem Budapesten, sem az országban (2019 Q2-ben volt utoljára 3%-nál is nagyobb árnövekedés negyedéves alapon), a legtöbb véleményünk és elemzésünk leginkább azt fejtegette (prognosztizálta), hogy bár ez a növekedés megállt, elértünk egy csúcsot, de látványos esésre nem kell készülnünk, amit rengeteg és jól követhető összefüggéssel (kivitelezési költségek, jövedelmek, állami ösztönzők, energetikai követelmények, infláció) igyekeztünk igazolni. Azt semmikép sem gondoltuk, hogy a stagnálás azt jelenti majd, hogy konkrétan egy egyenes vonalat húzhatunk a csúcstól, vagyis nyilván valamekkora mozgás negyedévente mindenképp vizionálható volt (+/- 1-2%), de arra nem nagyon gondoltunk, hogy esetleg ilyen látványos áresést lehet majd mérni egyetlen negyedév alatt (ha ez marad a végleges adat), de a vírus okozta első körös érthető pánikhangulat erre is képes lehetett.

Az, hogy a végső adatok végül mekkora árcsökkenést mutatnak majd, a hónap végén derül csak ki. Amit tudunk és sejtünk az az, hogy először mindig a kisebb településekről érkeznek be az adatok, vagyis az olcsóbb kategóriájú lakások adják az adatbázis nagyobbik felét jelenleg, ez az összetételhatásos oszlopokban is jól megfigyelhető. Amit azonban mi vizsgálunk és amikből a grafikonok is készülnek, az a tiszta árváltozást bemutató számsor, ami a reális képet mutatja a ténylegesen tapasztalt árváltozásról.

Még ha most 2020 Q2-ben valóban látványos esést is produkáltak a lakásárak, akár 8, vagy akár "csak" 4-5 százalékos eséssel, vajon a Q3 (aminek érdemben már vége, hiszen július-augusztus-szeptember adatait jelenti) visszapattanást hoz majd, vagy további esést?

Izgalmas megállapítások (az előzetes adatok alapján)

  • Az árak 2018 végi és 2019 eleji árszint közé estek vissza.
  • Az árak 60%-kal haladják most meg a 2015-ös átlagárak szintjét országosan. Ez alapján nem is csoda, ha páran (belvárosban esetleg ahol ez a növekedés még nagyobb volt, főleg 2013 vége óta) inkább gyorsan realizálták az áremelkedést és a pénzüknek biztonságosabbnak és jövedelmezőbbnek vélt helyet kerestek véglegesen vagy ideiglenesen, hogy majd a vélelmezett áresés végén esetleg visszaszálljanak.
  • 2015 óta nem estek a lakásárak 1 éves távlatban (előző év azonos időszaka). Most ez az előzetes adatok alapján 6%-nál is magasabb.
  • Ha igaz a 8%-os áresés, és a trend esetleg folytatódik (nagyon meglepő lenne), akkor az éves szinten 20-30%-os esést is jelenthetne a lakásárakban, ez nagyságrendileg annyi, mint amekkora esés volt összesen 2008 teteje és 2013 alja között az előző válságban.

Nézzük a grafikonokat!

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek továbbra is előzetes adatok (sőt, 2019-ig visszamenően még bármelyik negyedév frissülhet) és még érdemben változhatnak, de tény, hogy a KSH honlapján láthatóak és elérhetőek.

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

getty, toronydaru, daru, építkezés