románia
Ingatlan

Románia a magyar ingatlanpiac új vetélytársa? - Már kopogtatnak a befektetők a keleti szomszédunknál

Portfolio
Még most is zajlik a Property Forum bukaresti konferenciája, ahol az egyik kerekasztal-beszélgetés során a román ingatlanpiacban rejlő befektetési potenciálról beszélgettek a résztvevők. Azzal mindenki egyetértett, hogy sokkal érettebbé vált mostanra a keleti szomszédunk ingatlanbefektetési szempontból, ugyanakkor a likviditása továbbra is fontos kérdés maradt. Az biztos, hogy nehéz most bármit is mondani a jövőbeli változásokról, a járványhelyzet elhúzódása és a korlátozások ugyanis bármerre mozgathatják a piacokat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A román piac sokkal érettebbé vált mostanra, a likviditása azonban még mindig kérdéses. A befektetők és a finanszírozók is óvatosabbak most a koronavírus miatti korlátozások és bizonytalanságok miatt, de alapvetően kedvező makro kilátásokat látnak a román ingatlanpiacon a befektetői kerekasztal-beszélgetés résztvevői. 

Kevesebb mint egy hónap múlva ismét összegyűlik a hazai ingatlanpiac. Találkozunk a PIF-en!

A résztvevők: 

A résztvevők abban mind egyetértettek, hogy a bankok most teljesen más helyzetben vannak, mint a 2008-as válság során, Victor Constantinescu szerint a piac érettebb, ezt pedig a nemzetközi befektetők is észrevették. Ugyanakkor lehetetlen most előre megmondani, hogy a bizonytalan ideig fennmaradó járványhelyzet milyen hatást gyakorol az országok ingatlanpiacára, vagy Románia piacára. David Hay szerint jelenleg Romániában a belső hatások kevésbé mozgatják a piacot, a külső erők és események, amik tudnak változásokat hozni, de az utóbbi most minden országra igaz. Hornok Krisztián hozzáette, hogy Románia most makro szinten jól teljesít, a likviditás és a koronavírus hatása okozza csak a nagy kérdőjeleket. Hedwig Höfler az európai és a román ingatlanpiac összehasonlítása során elmondta, hogy a hozamokban valóban van némi elmozdulás, de továbbra is erős a befektetők étvágya. Romániában nehezebb finanszírozáshoz jutni, mint más országokban, emiatt lehet, hogy óvatosabbak a befektetők.

A nehéz finanszírozás megteremtésére megoldást jelenthetnek más alternatívák, mint például a kötvénykibocsátás. Hornok Krisztián elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank is indított ilyen programot, ám az Indotek részéről ők egyelőre nem használták fel, mert elegendő a likviditásuk. Hedwig Höfler hozzátette, hogy a CA Immo részéről inkább Németországban látják ezt lehetséges megoldásnak, mintsem a román piacon.

A bérleti piacon, - legyen az iroda, vagy retail - továbbra sem egyszerű a helyzet. Ricardo Rodrigues beszámolt róla, hogy folyamatosan beszélnek a bérlőkkel, de egyelőre nem tisztázott, hogy több felmondott bérleti szerződés lesz, vagy a területbérlésnél lesznek átszervezések. A bevásárlóközpontoknál a bérleti konstrukciókban és a fizetésekben is egyeztetnek a bérlőkkel. A fő cél, hogy megmaradjanak az eladásaik és különböző eszközökkel segítsék őket a vásárlókat elérni. Sok bolt pick-up pontként működött az első hullám során is, az online platformokat is erősítették, van, hogy online sorszámhúzással biztosítanak időpontot a vevőknek, hogy minél kevesebb időt kelljen ott tölteniük. Az emberek továbbra is vásárolnak, csak éppen óvatosabban látogatják a helyeket, így tehát az üzletek és a vásárlók közötti kapcsolat létrejöttében tudnak a tulajdonosok segíteni. Hornok Krisztián hozzátette, hogy érdemes lehet egyes bérlők között is különbséget tenni és ennek megfelelően folytatni a tárgyalásokat, vannak ugyanis akiket nagyon hátrányosan érintett a járvány, vannak akik elboldogulnak, de olyanok is, például a gyógyszertárak, amit kifejezetten profitáltak a jelenlegi helyzetből. A tranzakciós igazgató a portfóliójukban lévő többi eszköz kapcsán hozzátette, hogy azt tapasztalják, hogy a most nagyon jól teljesítő logisztikai ingatlanpiacon már alacsonyabbak a hozamok, mint a bevásárlóközpontok esetében. 

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Canada Square

Canada Square

1027 Budapest, Ganz utca 16

Bérleti díj: 14.5 – 15 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek

Sok a kérdőjel, de mire számíthatunk 2021-ben?

David Hay szerint a ár folyamatban lévő tranzakciók, átadások befejeződnek, de a következő évben Romániában nem várhatóak hatalmas bejelentések. Hedwig Höfler szerint is befejezik a jelenlegi fejlesztéseket, amik fenntartják az ingatlanpiaci aktivitást a román piacon, de esetükben a likvidebb, prágai, bécsi, varsói, vagy német piacok most több figyelmet kapnak.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Millennium Tower H

Millennium Tower H

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9
Kiadó terület: 1800 m2
Bérleti díj: 15.5 – 17 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek
mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
getty, toronydaru, daru, építkezés