iroda tárgyalás befektető
Ingatlan

Új szokások jönnek, amik teljesen felforgatják az irodapiacot

Portfolio
A koronavírus-járvány hirtelen csapott le a világra és megrengette a világgazdaságot. A munkavállalók védelme érdekében, ahol a vállalat profilja megengedte a home office egyik napról a másikra vált hétköznapi jelenséggé. Az otthoni munkavégzés tartóssá válásával szerte a világon felmerült a kérdés, hogy mi lesz az irodakultúra és ezzel együtt az irodabérleti piac sorsa. A járvány terjedésével járó bizonytalanság világszerte sorra rengette meg a bérbeadási statisztikákat, mind bérlői és bérbeadói oldalról olyan kérdések és igények kerültek előtérbe, amire még nem volt precedens. Az elmúlt hónapok tapasztalatait a Robertson Hungary tanácsadói segítségével gyűjtöttük össze.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A budapesti irodapiacot a kimagaslóan erős évek után hidegzuhanyként érte a koronavírus-járvány miatt visszaeső bérbeadási aktivitás. A világméretűvé váló járvány hatására 2020 második negyedévében az érdeklődések jelentősen csökkentek, szinte eltűntek az új igények, a folyamatban lévő akvizíciók nagy részét felfüggesztették. Augusztusban úgy látszott újra indult az élet, de a 3. negyedéves bérbeadási statisztikák még mindig kedvezőtlen képet festenek, akárcsak az újonnan indított irodafejlesztések, amiről az alábbi cikkünkben írtunk:

2020 első három negyedévében a nettó bérbeadás 46 százalékkal esett vissza 2019 azonos időszakához viszonyítva.

A járvány terjedése általános bizonytalanságot és feszült légkört eredményezett, de a különböző profilú cégeket más-más módon érintette, így mindenki más-más válságmegoldást látott célravezetőnek. A bérbeadók megfelelve az előírásoknak, de gyakran csökkentett módban üzemeltették az irodaházakat. Hogy ez megjelenik-e a 2021-es üzemeltetési költség előlegben pár hónap múlva kiderül. Több bérlő kért mentességet a fizetési kötelezettség alól, vagy javasolt fizetési átütemezést, de a bérbeadói kedvezmény nem vált általánossá. A szerződések lejáratával azonban számíthatunk arra, hogy a vállalatok átgondolják szervezeti struktúrájukat, operációval kapcsolatos elképzeléseiket és egészségügyi, gazdasági, vagy egyéb operációs megfontolásból csökkentik a bérelt területek nagyságát.” – mondta el Szapáry Zsolt, a Robertson Hungary, irodabérbeadási részlegének vezetője.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Liberty irodaház

Liberty irodaház

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 34.
Kiadó terület: 40728 m2
Bérleti díj: 14 – 16 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Számos vállalatot az irodával kapcsolatos döntés idején ért a koronavírus-járvány kirobbanása. Ebben a helyzetben érthető volt, hogy minden cég a biztonságos operáció megoldását sorolta előtérbe, és felfüggesztett minden egyéb projektet. Aki megtehette próbált még időt nyerni az irodával kapcsolatos döntések meghozatalára, a szerződések közelgő fix lejárati időpontja azonban nem teszi lehetővé a végtelenségig történő halogatást. Nagyon sok vállalatnak olyan pillanatban kellett kijelölnie a következő évek irányvonalát, amikor a vírus már megjelent, de rövid és hosszútávú gazdasági hatásai még nem voltak ismertek.

Több ügyfél esetében is azt tapasztaltuk, hogy a kezdeti igények gyökeresen átalakultak a járvány elhúzódásával

– hangsúlyozta Tilki Róbert, a Robertson Hungary ügyvezetője. Ahogy a vállalatok egyre több tapasztalatot szereztek a vírus által teremtett új környezetben, egyre többen ismerték fel, hogy a home office és irodai munkavégzés kombinációja lehet a jövő. Az operáció átgondolásával, új típusú irodaterek kialakításával nemcsak a munkavállalók biztonsága teremthető meg, hanem csökkenthető a bérbe vett irodaterület mérete is. A távolságtartás biztosítása és az úgynevezett egészségügyi terek kialakítása  fontos szerepet kapott az irodák tervezése során. Jelen helyzetben azonban a gazdasági megfontolások kiemelt szerepet játszanak, nem egy ügyfél esetében azt tapasztaltuk, hogy az új koncepció kialakítása során legalább 20-30 százalékos területmegtakarítást tudtak elérni – tette hozzá a szakértő.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - Aréna Business Campus

Atenor - Aréna Business Campus

1087 Budapest, Hungária körút 30.
Kiadó terület: 69072 m2
Bérleti díj: 15 – 16 EUR
Átadás:
2020

Ajánlatot kérek

A Mazars HR igazgatója, Nyerges Dóra is hasonló tapasztalatokról számolt be.

A járvány felgyorsította és támogatta azokat az átalakulási folyamatokat, amelyek körvonalai már a koronavírus-krízis kitörése előtt is állandóan napirenden voltak, mind HR oldalról, mind a napi operáció oldaláról.

Az iroda, mint a cég központja nem fog megszűnni, a vállalati identitás fontos eleme marad, de az új irodánkban már hibrid rendszert fogunk kialakítani, ahol általánosan elfogadott lesz a heti két nap otthoni munkavégzés. Az új irodánkban a felsővezetők kivételével a teljes operáció shared desk rendszerben fog működni, dedikált munkaállomások nélkül." 

Irányvonalak már látszanak az irodapiacon, de a járvány irodapiacra gyakorolt hosszabbtávú hatásairól leghamarabb jövő tavasszal lesz pontosabb képünk. Az előre gondolkodó cégek már a COVID utáni időszakra készülnek, nagyon sokan vannak, akik a járvány alatti tapasztalatokat hamar beépítették mindennapi operációjukba. Sok olyan cég van, akiket a járvány negatívan érintett és a költségcsökkentés az elsődleges. Az azonban biztos, hogy az irodai munkakultúra gyökeres átalakulása várható a következő években, ami a bérelt irodaterületek nagyságára is hatással lesz.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart GATE

BudaPart GATE

1117 Budapest, Buda-part tér 2.
Kiadó terület: 4521 m2
Bérleti díj: 15.5 – 18.5 EUR
Átadás:
2020

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

korona_vilag
Hamarosan begyújthatja a rakétákat az EKB
thxgiving
magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

property investment forum 2020