Előfizetői tartalom

Rá se fogsz ismerni 5 év múlva a világ építőiparára – Hol fogunk tartani 2025-ben?

Nagyon fontos irányok erősödtek fel 2020-ban a globális építőiparban, melyben a pandémia is jelentős szerepet játszott. Egyrészt az építőipar, ha a többi iparághoz képest késleltetve is, de elkezdett belépni a digitális világba, másrészt ezzel részben összefüggésben a fenntarthatósági szempontok is egyre inkább előtérbe kerültek. Az iparág szereplői, akik eddig hezitáltak, elérkezettnek látják az időt, hogy elkezdjék kidolgozni saját digitális stratégiájukat. Miért fontos mindez és hol fog tartani az iparág 5 év múlva? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Építőipari digitalizációról évek óta beszélünk, annak sebessége viszont az elmúlt egy évben hihetetlen módon felgyorsult, az iparág gyökeres átalakulás küszöbén áll. Az erősödő ügyfélélmény, a növekvő ügyfélelvárások miatt a B2C kapcsolatok átalakulnak, az építőiparnak egyre inkább kapcsolódnia kell az IoT-hez. Új technológiai lehetőségek állnak rendelkezésre: a szoftverek és hardverek megnyitották a költségcsökkentéshez vezető utat, a virtuális és kiterjesztett valóság, a drónok, a robotika, és a 3D nyomtatás eszközei által. Mindez a szakemberek feladatkörét is megváltoztatja, olyan munkakörök jönnek létre, amik ma még egyáltalán nem léteznek. A contech területéhez kapcsolódóan számos startup emelkedhet fel a következő években, az építőipar hamarosan túlnő a klasszikus „brick and mortar” megközelítésen.

Adatok és platformok

Az építőipari digitalizáció legfőbb célja a hatékonyságnövelés, ami leginkább a rendelkezésre álló információk bővítése által érhető el. Csak akkor érhetjük el a maximális termelékenységet, ha az épület teljes életciklusára vonatkozó összes adat rendelkezésre áll, amihez adatok kellenek, valamint olyan platformok, ahol ezek az adatok – melyek mögött a különböző építőipari folyamatok és szereplők állnak - összekapcsolódhatnak. Az adatok és a platformok jelenthetik tehát a kulcsot a termelékenység növeléséhez, valamint az idő- és költségmegtakarításához.

Konkrét példákat nézve, a digitalizálás révén megvalósuló átláthatóság lehetővé teszi a problémák és kockázatok korai felismerését és hatékony megoldását, megvalósul a beszállítók és partnerek jobb együttműködése és koordinációja, a mérések által lehetővé válik az egész fejlesztési ciklus alatt a folyamatok optimalizálása.

A cikkből kiderül:

  • Milyen változások jönnek a következő 5 évben az építőiparban?
  • Milyen összefüggésben áll az építőipar és a fenntarthatóság?
  • Mit okozhat a digitális átalakulás a piaci szereplők életében?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés