lakás felújítás
Ingatlan

Újraélednek a horrorsztorik? - Eltűnt kivitelezők, csalódott vásárlók, átvert megbízók

Portfolio
Az év egyik különösen jó híre, hogy a kedvezményes lakásáfa és a felújítási támogatások felpörgetik a fejlesztőket és beindul a hazai lakásállomány megújulása nemcsak az újak építésével, de a meglévők fejlesztésével egyaránt. A nagy pörgés azonban olykor kisebb-nagyobb hibákhoz, buktatókhoz, átverésekhez is vezet, amikre jó példák voltak 2-3 éve az általunk is bemutatott horrosztorik. Mivel az ördög sosem alszik, nem kizárt, hogy lesznek újabb esetek nemcsak az új lakást vásárlóknál, hanem akár a felújítási támogatásokat igénylőknél. Két lakásfelújítási történetet mutatunk be, illetve egy már régen húzódó veresegyházi lakásfejlesztő sztoriját, amiből a jövőben talán mindenki tanulhat.

Január 1-től ismét 5 százalékos az új lakásokra vonatkozó áfa, ami beindítja a kisebb-nagyobb, tapasztaltabb, vagy kevésbé tapasztalt kivitelezőket és építtetőket. Aki követte az új lakáspiaccal kapcsolatos eseményeket 2-3 évvel ezelőtt, annak biztos ismerős lesz a "horrosztorik" kifejezés. Az akkori építési boomban, számos olyan történetről számoltunk be mi is a Portfolio hasábjain, amelyek csalódott lakásvásárlókról, néha lakás, és pénz nélkül maradt családokról, vagy egyszerűen "csak" kókler munkákról szóltak. 

Évek óta húzódik a megkárosított lakásvásárlók ügye

Most ismét új löketet kaphat a lakáspiac a kedvezményes áfa, illetve a családtámogatások révén, így nem kizárt, hogy újra megjelennek az egyedi történetek. A Házon Kívül minapi adásában éppen egy veresegyházi építési vállalkozó és a megkárosított mintegy 200 család esetét dolgozták fel, ők voltak, akik a Gyermekliget Lakóparkban vásároltak új lakást. 

A riportból kiderült, hogy már több mint 200 család tett feljelentést a Gyermekliget Lakópart építője ellen, ahol az első ütem teljes befejezését márciusra ígérték, de azóta sem készült el teljesen, noha az összes lakást értékesítette a vállalkozó, illetve a következő ütem lakásai is már mind elkeltek. Az utolsó, mintegy 100 lakásos épületegyüttes felére találtak vevőt, a projeknek ez része azonban 30 százalékig készült csak el, és már egy éve megállt az építkezés. 

Az egyik érintett nyilatkozó úgy fogalmazott: 

"A befizetett lakás árából másfél milliót utalt vissza két részletben a vállalkozó, mindezt azért, hogy úgy tűnjön, hogy folyamatban vannak a visszafizetések.

A vállalkozó a saját verziójában elmondta, hogy elsődlegesen az építkezés befejezésére koncentráltak, ezért nem kártalanították a feljelentést tevő családokat. 

Több mint 1 milliárd forintot fizettek ki a vásárlók az építési vállalkozásnak, illetve a cég 2 milliárd forintos hitelt is felvett, hogy tudja finanszírozni a projektet. A vállalkozó szerint további 350 millió forint hitelígéretük volt, amiből az első lakóparkot be tudták volna fejezni, de a hitelajánlat elfogadása előtti utolsó napon a hitelező felmondta az ajánlattételt.

Ezt követően mégis tovább értékesítették a lakásokat.

A vállalkozó szerint azért folytatták a lakások eladását, mert egyrészt jogtalannak tartották a hitelajánlat visszavonását, másrészt:

a teljes projekt értékesítéséből vissza tudtuk volna fizetni a hitelt. A költségvetések, számítások szerint bízhattunkebben.

- mondta el a vállalkozó, aki szerint a hitelt nyújtó cég és az önkormányzat összejátszottak és azt is hozzátette, hogy a hitelajánló cég 1 forintos áron meg akarta vásárolni az építési vállalkozását, amibe ő nem ment bele.

Végül mégsem jött be az üzleti terv, aminek következtében egy éve áll az építkezés, a több mint 200 megkárosított család most arra vár, hogy a cég felszámolását követően még marad-e annyi fedezet, hogy visszakapják legalább a befizetett pénzük egy részét. 

Oszd meg te is a történetedet! A Portfolio-nál várjuk a különböző olvasói sztorikat, legyen az pozitív vagy negatív az új lakás vásárlással, vagy felújítással kapcsolatban. Van egy jó történeted? Elégedetten átvetted a lakásod, vagy éppen már azt is megbántad, hogy belefogtál a vásárlásba? Írj nekünk az ingatlancsapat@portfolio.hu címre.

A felújítás is bőven rejt magában veszélyeket

Bár jóval nagyobb összegekről van szó egy új lakás megvásárlása kapcsán felmerülő horrorsztoriban, azért a felújításokkal is bőven pórul lehet járni. Főleg, ha olyan szakit bízunk meg, aki bár vállalkozónak hívja magát, valahogy nem tudja teljesíteni a számlaigénylési kérésünket. Egy ilyen történetbe futottunk bele a Facebookon, ahol képekkel alátámasztva mutatta be egy megbízó, hogy a négyzetméterenként 6 ezer forintos díj melletti burkolással megbízott vállalkozó milyen munkát végzett. A kijavítási kérést pedig nem teljesítette a vállalkozó, így egy másik szakember megbízásával tudtak csak előre lépni, de a visszakért pénzt sem kapták vissza. 

Egy másik szintén felújítási munkálatokat végző "brigád" történetét is megkaptuk, akik a félig-kész lakást hagyták ott miután megkapták a munkáért járó díj háromnegyedét. A munka befejezése előttig visszatartott fél millió forintot pedig a megbízó kénytelen volt a felújítási munkák során eláztatott alsó szomszédnak kifizetni, ami szintén a vállalkozót terhelte volna, ennek megfizetésére sem került azonban sor. A "szakit" azóta nem lehet elérni telefonon, mindig az egyik dolgozója veszi fel és sajnos nem tudja a telefonhoz hívni a főnökét. 

Mi lehet a megoldás?

Amikor kisebb, pár százezres, vagy milliós ilyen jellegű kár ér valakit, sokszor az ügyvéd fogadása és az utána járás több időt és pénzt emészthet fel, minthogy legyen értelme elkezdeni a folyamatot. Ezért mindenképpen körültekintően kell kiválsztani a megbízott szakembert, akár ajánlás útján, például az ismerősök megkérdezése is egy jó taktika lehet. A felújítási támogatásoknak egyébként erős feltétele, hogy számlaképes vállalkozót bízzanak meg a családok a felújítási munkákkal, ezzel próbálják biztosítani, hogy ne a kókler munkák terjedjenek el, illetve az iparág fehéredésében is bíznak a korábban megkérdezett szakértők.

Ha már megtörtént a baj, lehet még azért mit tennie a pórul járt felújíttatóknak, kérdéses persze, hogy mennyi idő után és vajon be tudják-e hajtani a követelésüket.

Ehhez közjegyzőhöz kell mennie a károsultnak, ahol fizetési meghagyási eljárást tud indítani, ennek díja a követelés 3 százaléka, de minimum 8 ezer forint, de ezt a díjat is rá lehet terhelni a kötelezettre. Az eljárást persze akkor érdemes elindítani, ha tudjuk bizonyítani, hogy nálunk dolgozott a vállalkozó (például a bankszámlájára utalt összeggel). A közjegyző postai úton értesíti a fizetési meghagyásról a kötelezettet. Ha jogerőre emelkedik a követelés, akkor végrehajtóhoz kerül az ügy, ha kifogással él a kötelezett, akkor peres eljárás indul. Ha azonban nincs semmi a nevén/tulajdonában - ami könnyen előfordulhat - se a bankszámlájára nem érkezik összeg, akkor kérdéses, hogy a végrehajtó valaha tud-e pénzt kicsikarni.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fejlesztők többségénél nem merülnek fel ilyen problémák, de az ördög sosem alszik, így érdemes egy új lakás vásárlása, vagy felújítása előtt nagyon körültekintőnek lenni abban, hogy kivel és milyen feltételekkel kötjük meg a szerződést.

Az alábbi cikkeinkben pedig azt gyűjtöttük össze, hogy mire érdemes odafigyelni új lakás vásárlása előtt:

london brexit tower híd nagy-britannia
oltás vakcina
cubic houses, rotterdam, hollandia, kocka, lakás
koronavírus járvány sejt
teszt koronavírus
parlament budapest
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
cubic houses, rotterdam, hollandia, kocka, lakás